Ryszard Ochucki Napisano 1 Sierpień 2007 Autor Napisano 1 Sierpień 2007 Hej! Powiedzcie mi czy w bagnetach WP wzór 29 stosowano żabki z poprzecznym paskiem z klamerką? Może ktoś ma jakieś zdjęcia?? Bjar :) wiesz coś na ten temat? :) Przy okazji pozdrawiam serdecznie Stąpo ;)
ober_schutze Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 Ta z poprzeczną klamerką to chyba wz 24 tak zwana uniwersalna, stosowana do wszystkich typów 'obcych' bagnetów używanych w tym czasie w WP i jako taka do nich była przeznaczona, czy mogła wystąpic w zestawie z bagnetem typowo polskiej produkcji? Sądzę że mogła - w miare jak wycofywano stare bagnety niemieckie itp i zastępowano polskimi to niezużyte żabki uniwersalne mogły być do nich stosowane...ale nie dam głowy za to na 100% i nie wiem kompletnie w jakiej skali to sie mogło zdarzac.
Ryszard Ochucki Napisano 1 Sierpień 2007 Autor Napisano 1 Sierpień 2007 na ten magiczny widok miękną mi kolana i czuję się jak bym dopadł jakąś cycatkę" ;) - ale to chyba prawidłowy odruch hihi.. Co o nim myślicie?
Dziadkus Napisano 2 Sierpień 2007 Napisano 2 Sierpień 2007 wprawdzie nie posiadam zdjęć, które by to dokumentowały, ale na logikę można założyć, że TAK - w magazynach zapewne były żabki wz 24 - w wojsku przedwojennym nie wyrzucano nic na złom czy śmietnik jeżeli się nadawało do użytku. Można jednak założyć, że z biegiem czasu ilość takich żabek malał w wyniku zużycia.
Martino Napisano 4 Sierpień 2007 Napisano 4 Sierpień 2007 To Ci się trafił strychowiec" Rysiu...:) Gratuluję !Pozdro z Wysp..._Marcin (Stąpo City:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.