Voucur Napisano 3 Grudzień 2003 Autor Napisano 3 Grudzień 2003 Tak jak w temacie - mam sporo cynkowych monet, chodzi glownie o fenigi II-wojenne. Wiem ze to badziewie ale chcialem czesc wyczyscic. Czy ktos was zna skuteczna metode?
Gość Napisano 4 Grudzień 2003 Napisano 4 Grudzień 2003 Chyba 5% kwaskiem cytrynowy, trochę ściemnieją, ale osdady się rozpusdzczą. Dawno się w to nie bawiłem. Tylko pilnuj, żeby ci się nie rozpuściły.Pozdrawiam
beyo Napisano 4 Grudzień 2003 Napisano 4 Grudzień 2003 Jeśli to drugowojenne badziewie to możesz śmiało użyć miedzianej lub mosiężnej szczoteczki. Sposób brutalny ale skuteczny. Do innych monet nie polecam.
Frozzer Napisano 4 Grudzień 2003 Napisano 4 Grudzień 2003 szczoteczka mosiezna zetrze cynktak bylo przynajmniej w moim przypadkuja czyscilem fenigi cilitem, wyczyscily sie, ale zrobily sie czarne :-)
vonadamski Napisano 4 Grudzień 2003 Napisano 4 Grudzień 2003 Witam!!!Ja raz uzylem Cilit`u i wiecej tego nie zrobie :) Z Pfenniga o srednicy 1,7cm zrobil sie krazek o srednicy 0,5cm :))Nie radze.Te skurczybyki maja to do siebie ze potrafi na nich powstac biala dziura, ktora wyglada bardzo okrutnie. Ja te badziewiaste monetki poprostu myje z mydlem i tyle.Z powazaniem vonadamski
Voucur Napisano 9 Grudzień 2003 Autor Napisano 9 Grudzień 2003 Dziekuje za wszelkie informacje... pozdrawiam.
sapertorun Napisano 10 Grudzień 2003 Napisano 10 Grudzień 2003 Ja wrzucam do Pesi na pare godzin,ewentualnie może być Coca-Cola.Tylko nie Polokokta.Pozdrawiam.
janushew Napisano 25 Luty 2004 Napisano 25 Luty 2004 Na koniec, koniecznie natłuścić lub pokryć kaponem !
Pioterek Napisano 27 Luty 2004 Napisano 27 Luty 2004 Ja używałem 2-3% roztworu kwasu siarkowego. Najpierw radzę wykonać próbę, a podczas czyszczenia regulować czas kąpieli. Nalot pięknie się rozpuszczł a metal wyglądał na nienaruszony.Pozdrawiam.
Szefo Napisano 1 Marzec 2004 Napisano 1 Marzec 2004 Do czyszczenia cynku dobry jest kw siarkowy, użyj 5% roztworu i mocz 10 min, po opłukaniu wodą destylowaną można ponownie umieścić w kąpieli, lepiej powtarzać zabieg i mieć nad nim kontrolę, po przeprowadzeniu procesu można zagotować przedmiot w wodziedestylowanej gdy jest mały, jeśli duży wystarczy płukanieuważaj na kwas i nie chlap bo zniszczysz ubranieTo moja metodapozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.