Skocz do zawartości

Monety cynkowe - jak to czyscic?

Voucur

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak jak w temacie - mam sporo cynkowych monet, chodzi glownie o fenigi II-wojenne. Wiem ze to badziewie ale chcialem czesc wyczyscic. Czy ktos was zna skuteczna metode?
Napisano
Chyba 5% kwaskiem cytrynowy, trochę ściemnieją, ale osdady się rozpusdzczą. Dawno się w to nie bawiłem. Tylko pilnuj, żeby ci się nie rozpuściły.
Pozdrawiam
Napisano
Jeśli to drugowojenne badziewie to możesz śmiało użyć miedzianej lub mosiężnej szczoteczki. Sposób brutalny ale skuteczny. Do innych monet nie polecam.
Napisano
Witam!!!

Ja raz uzylem Cilit`u i wiecej tego nie zrobie :) Z Pfenniga o srednicy 1,7cm zrobil sie krazek o srednicy 0,5cm :))
Nie radze.
Te skurczybyki maja to do siebie ze potrafi na nich powstac biala dziura, ktora wyglada bardzo okrutnie. Ja te badziewiaste monetki poprostu myje z mydlem i tyle.

Z powazaniem vonadamski
  • 2 months later...
Napisano
Ja używałem 2-3% roztworu kwasu siarkowego. Najpierw radzę wykonać próbę, a podczas czyszczenia regulować czas kąpieli. Nalot pięknie się rozpuszczł a metal wyglądał na nienaruszony.
Pozdrawiam.
Napisano
Do czyszczenia cynku dobry jest kw siarkowy, użyj 5% roztworu i mocz 10 min, po opłukaniu wodą destylowaną można ponownie umieścić w kąpieli, lepiej powtarzać zabieg i mieć nad nim kontrolę, po przeprowadzeniu procesu można zagotować przedmiot w wodziedestylowanej gdy jest mały, jeśli duży wystarczy płukanie
uważaj na kwas i nie chlap bo zniszczysz ubranie
To moja metoda
pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie