Voucur Napisano 3 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2003 Tak jak w temacie - mam sporo cynkowych monet, chodzi glownie o fenigi II-wojenne. Wiem ze to badziewie ale chcialem czesc wyczyscic. Czy ktos was zna skuteczna metode? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Grudzień 2003 Share Napisano 4 Grudzień 2003 Chyba 5% kwaskiem cytrynowy, trochę ściemnieją, ale osdady się rozpusdzczą. Dawno się w to nie bawiłem. Tylko pilnuj, żeby ci się nie rozpuściły.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beyo Napisano 4 Grudzień 2003 Share Napisano 4 Grudzień 2003 Jeśli to drugowojenne badziewie to możesz śmiało użyć miedzianej lub mosiężnej szczoteczki. Sposób brutalny ale skuteczny. Do innych monet nie polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 4 Grudzień 2003 Share Napisano 4 Grudzień 2003 szczoteczka mosiezna zetrze cynktak bylo przynajmniej w moim przypadkuja czyscilem fenigi cilitem, wyczyscily sie, ale zrobily sie czarne :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonadamski Napisano 4 Grudzień 2003 Share Napisano 4 Grudzień 2003 Witam!!!Ja raz uzylem Cilit`u i wiecej tego nie zrobie :) Z Pfenniga o srednicy 1,7cm zrobil sie krazek o srednicy 0,5cm :))Nie radze.Te skurczybyki maja to do siebie ze potrafi na nich powstac biala dziura, ktora wyglada bardzo okrutnie. Ja te badziewiaste monetki poprostu myje z mydlem i tyle.Z powazaniem vonadamski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 9 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2003 Dziekuje za wszelkie informacje... pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sapertorun Napisano 10 Grudzień 2003 Share Napisano 10 Grudzień 2003 Ja wrzucam do Pesi na pare godzin,ewentualnie może być Coca-Cola.Tylko nie Polokokta.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janushew Napisano 25 Luty 2004 Share Napisano 25 Luty 2004 Na koniec, koniecznie natłuścić lub pokryć kaponem ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pioterek Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 Ja używałem 2-3% roztworu kwasu siarkowego. Najpierw radzę wykonać próbę, a podczas czyszczenia regulować czas kąpieli. Nalot pięknie się rozpuszczł a metal wyglądał na nienaruszony.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szefo Napisano 1 Marzec 2004 Share Napisano 1 Marzec 2004 Do czyszczenia cynku dobry jest kw siarkowy, użyj 5% roztworu i mocz 10 min, po opłukaniu wodą destylowaną można ponownie umieścić w kąpieli, lepiej powtarzać zabieg i mieć nad nim kontrolę, po przeprowadzeniu procesu można zagotować przedmiot w wodziedestylowanej gdy jest mały, jeśli duży wystarczy płukanieuważaj na kwas i nie chlap bo zniszczysz ubranieTo moja metodapozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.