Skocz do zawartości

Patyna na mosiądzu

pomsee

Rekomendowane odpowiedzi

Czym wyczyścić ciężką i grubą patynę na mosiądzu? Kąpiele odpadają bo sprawa dotyczy rękojeści szabli, na której jest orginalna skóra. Jest tego tak dużo (gruba warstwa, że tam gdzie próbowałe sczyścić to mechaniczne to owszem schodziło (pod postacią ciemnego pyłu) ale pod spodem dalej pozostawała ciemna trudna do usunięcia powłoka.

Nie jestem może specem jeśli o konserwcję/restaurację szabel chodzi, ale na przykładzie monet, mogę stwierdzić, że PRAWIE zawsze, usunięcie patyny prowadzi do tego, że odsłonią się paskudne wżery. Czy ta śniedź jest bura, czarna ?

Czyściłem klamrę w takim samym stanie. Nie ruszyła tego mosiężna szczotka ani płyny do czyszczenia mosiądzu. Musiałem jechać wodnym papierem ściernym, coraz drobniejszym gdy patyna" zaczynała się ścierać dochodząc do gołego metalu. Potem całość przepolerowałem drobniutkim papierem, a na koniec wygładziłem mosiężną szczotką.

Oprócz wżerków mogą wyjść szpecące różowe przebarwienia mosiądzu. Tak jest zazwyczaj z mosiądzem pokrytym grubą warstwą czarnego syfu.

Na razie po mechanicznym odczyszczeniu tego ciemnego syfu" wyłazi również ciemna patyna ale w kilku miejscach gdzie dotarłem do mosiądzu jest on ładny i bez przebarwień, zobaczymy co będzie dalej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie