Brylu Napisano 28 Lipiec 2007 Autor Napisano 28 Lipiec 2007 Witam prosze o wypowiedzi na temate tej odznaki czy oryginal i jakiej byla klasy za pomoc wielkie dzieki !!
Brylu Napisano 29 Lipiec 2007 Autor Napisano 29 Lipiec 2007 Panowie nie jest az taka sfatygowana :) nie ma udytkow wgniotkow poprostu foto slabe i gleba zabrala jej kolorek a szpilka byla stalowa :(a tak poza tym jest OK
lain Napisano 28 Lipiec 2007 Napisano 28 Lipiec 2007 Wydaje mi się żę oryginał (słabe fotki) choć w tym stanie niezbyt wiele wart.Klasa Czarna za rany.pozdrawiam.
BogdanGd Napisano 28 Lipiec 2007 Napisano 28 Lipiec 2007 Jest to brązowa wersja tej odznaki -niestety skatowana i to porządnie - jest to 100% oryginał .... Pozdrawiam ...
BogdanGd Napisano 28 Lipiec 2007 Napisano 28 Lipiec 2007 Aha w idealnym stanie miałaby kolor czarny na swojej powierzchni - z tyłu może się jeszcze kryć resztka lakieru :))
lain Napisano 28 Lipiec 2007 Napisano 28 Lipiec 2007 Bogdan...nie bylo przecież brązowych:) czarne,srebrne i złote...mylę się?pozdro.
lain Napisano 28 Lipiec 2007 Napisano 28 Lipiec 2007 Nadawana za 1-2 zranienia,chyba ze rana prowadziła do trwałego uposledzenia wtedy dawali srebrną.
BogdanGd Napisano 28 Lipiec 2007 Napisano 28 Lipiec 2007 Brązowa srebrna złota klasa -to są standartowe klasy niemieckich odznak .Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 28 Lipiec 2007 Napisano 28 Lipiec 2007 Verwundetenabzeichen (odznaka za rany) miała 3 klasy :- czarną (schwarz)- srebrną (silber)- złotą (gold).
BogdanGd Napisano 28 Lipiec 2007 Napisano 28 Lipiec 2007 Sorry rzeczywiście palnąłem gafę :)) czarna srebrna i złota :)) Przebaczcie :P
rolny1 Napisano 28 Lipiec 2007 Napisano 28 Lipiec 2007 Jest to zdecydowanie czarna odznaka za rany. Ja ją rozpoznaje (choc moge się mylic) po górnrnej części, a mianowicie po 2-ch kropach między liśćmi dębu. Mam taką (100% oryginał) w domu dlatego się wypowiadam. Czarny kolor ulega zatarciu w zależności od warunków w jakich przebywała. na wewnętrznej stronie powinno znajdować się sygnowanie tuż nad hełmem. W moim przypadku -771-Pozdrowienia
bjar_1 Napisano 28 Lipiec 2007 Napisano 28 Lipiec 2007 Rolny - nie na każdej jest oznaczenie wytwórni. No i gdzie masz na tej odznace liście dębu? :]
aegirsson Napisano 28 Lipiec 2007 Napisano 28 Lipiec 2007 Złotą dawali przy piątej ranie, albo za serię ran, która spowodowała ciężkie kalectwo, jak ślepota, utrata dwóch nóg etc. Srebrna, przy trzecim zranieniu, albo po ranach powodujących kalectwo częściowe, jak utrata kończyny, częściowa utrata wzroku Czarna, gdy pierwszy raz zostawał ranny.
rolny1 Napisano 29 Lipiec 2007 Napisano 29 Lipiec 2007 Masz rację Bjar - z tymi liśćmi dędu przesadziłem. Najpierw napisałem potem pomyślałem. Chodzi mi o to ze uważam te odznakę za oryginał. Choć mogę się mylić. Wiem że moja jest oryginalna ale faktycznie nie ma na niej liści dębu tylko nazwijmy to wienic. pozdrawiam
Brylu Napisano 28 Lipiec 2007 Autor Napisano 28 Lipiec 2007 Witam prosze o wypowiedzi na temate tej odznaki czy oryginal i jakiej byla klasy za pomoc wielkie dzieki !!
Pytanie
Brylu
Witam prosze o wypowiedzi na temate tej odznaki czy oryginal i jakiej byla klasy za pomoc wielkie dzieki !!
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.