watorresbo Napisano 2 Grudzień 2003 Autor Napisano 2 Grudzień 2003 no właśnie jak?może ktoś z was wie jak wygląda sprawa poszukiwań w takich państwch jak Turcja , Hiszpania czy Norwegia i DaniaI jak odnosi się prawo do poszukiwaczy ( i tych zagranicznych)np monet.za info z góry dziękuje WR
mietek Napisano 2 Grudzień 2003 Napisano 2 Grudzień 2003 Ja od razu się dopytam o Austrię i Finalndię.
watorresbo Napisano 3 Grudzień 2003 Autor Napisano 3 Grudzień 2003 chyba jednak nikt nie podróżuje tak daleko :(
Gość Napisano 3 Grudzień 2003 Napisano 3 Grudzień 2003 Jeśli chodzi o Turcje to państwo działa restrykcyjnie-czyli co nie twoje to nie ruszj,ale zakupy mile widziane.
Jadzia Napisano 3 Grudzień 2003 Napisano 3 Grudzień 2003 Z tego co mi wiadomo to w Anglii jest całkiem przyjazne prawo dotyczące poszukiwań, a mianowicie: można kopać wszędzie, (na terenach prywatnych za zgodą właściciela), jak już coś wykopiemy to powinniśmy to zgłosić do najbliższej placówki muzealnej, gdzie zostanie dokonana darmowa wycena znaleziska, jeśli muzeum będzie zainteresowane kupnem to zaoferuje rynkową cenę za przedmiot, ale nie bedziemy musieli sprzedać, poza tym trzeba jeszcze podać miejsce w którym sie znalazło dany przedmiot. Musimy też zgłosić ewentualną sprzedaż zanleziska, nie wiem jak jest z wywożeniem poza granice Anglii, ale co do poszukiwań to w porównaniu z naszymi przepisami istny RAJ:)Pozdrawiam Jadzia
Gość Napisano 3 Grudzień 2003 Napisano 3 Grudzień 2003 a w Turcji za wykopki mozna reszte życia spedzic w pierdlu.
Nanook1978 Napisano 4 Grudzień 2003 Napisano 4 Grudzień 2003 Witam. Miałem okazję byc w Turcji. Wszędzie poróbują wcisnąć podróbki monet, jeśli już trafisz orginałki to na zadupiach u prostych rolników. Nie problem tam o znaleziska, zważywszy że pozostałości po niktórych miastach rzymskich są w środku ornego pola. Podobno używają wykrywaczy i legalnie można je kupić, ale za kopanie staroci można faktycznie posiedzieć, a jeszcze dłużej za ich wywożenie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.