Voucur Napisano 17 Grudzień 2003 Autor Napisano 17 Grudzień 2003 Tak tylko powiedziałem zeby wyprowadzic czesc ludzi z potencjalnego bledu, bo ta dywizja naprawde tam nie walczyla. W Sztutowie-pewnie z tego wzgledu ze tam byla cala mieszanina ludzi wsrod jencow itd.
sapertorun Napisano 20 Grudzień 2003 Napisano 20 Grudzień 2003 Pijemy piwo i pozdrawiamy Cię -Alan i Sapertorun. Oni stacjonowali na terenie ówczesnej OSY".Pozdrawiamy.
brivibai Napisano 23 Grudzień 2003 Napisano 23 Grudzień 2003 Blachy łotewskie z okolic Sztutowa /około 30/odznaczenianależały do żołnierzy łotewskich sądzonych w 11.1944 /340/w obozie za czynny bunt i zorganizowany opór w Kurlandiioraz nawiązanie kontaktów z wywiadem szwedzkim.Oficerowie zaraz po pojmaniu dostali w wiekszości czapę.36 zostało w obozie reśztę wysłano jako uzupełnienie do odtwarzanej 15lett.div na Tr.Ubung Platz Konitz.Pozdrowienia
Voucur Napisano 25 Grudzień 2003 Autor Napisano 25 Grudzień 2003 brivibai: bardzo ciekawe informacje, skad je zaczerpnales? nie trafilem na zadne info w literaturze na ten temat. A propos: czy czytales ksiazke A.Sigailisa Latvian Legion"? Pozdrawiam
brivibai Napisano 1 Styczeń 2004 Napisano 1 Styczeń 2004 przygotowuję w chwili obecnej cykl artykułów o btl. i pułkach policyjnych łotewskich.To oczywiście wynik mychposzukiwań/ dla Militaria i Fakty/od 3 lat.Wiele z nichrozformowano w okolicach 3 Miasta.Materiału na ten temat jest w cholerę,również na internecie.Najciekawsze sąrelacje kombatantów.Oczywiście związek w/w policyjnych jednostek z 15 frw.div.jest ścisły gdyz to one stanowiłygłówną masę uzupełnien dla tejże dywizji w Nakle, i Chojnicach.Czytałem obszerne fragmenty książki A.Silgailisa-szefa sztabu Lotewskiego Legionu.Czy masz oryginał ?Szukałem jej bez powodzenia długi czas, bo nakład dawno wyczerpany.Daj znać.Mam sporo mocnej lektury na ten temati chętnie wymienię się na xero tejże pozycji.PozdrowieniaSorki że nie pisałem ale byłem mocno zaangazowany w łotewskie wymiany blachy , odznaczenia z sukcesem w starym roku.A dla wszystkich maniaków łotewskich rzeczy zyczę płytkich i owocnych wykopów w tym Nowym Roku. Szerokiej Szufli.
Voucur Napisano 3 Styczeń 2004 Autor Napisano 3 Styczeń 2004 brivibai: Latvian Legion" moge zalatwic w postaci ksero, gdyz sam nawet nie jestem w posiadaniu tej pozycji, ale jest w mojej blibliotece uczelnianej. Jednak teraz mam sesje, wiec raczej po niej... jakbys jednak mogl to wyslij mi maila.Pozdrawiam
brivibai Napisano 3 Styczeń 2004 Napisano 3 Styczeń 2004 Załatwiaj xero.Jak bedzie gotowe daj znać .W zamian przygotuję xero Foreign Legions of the Third Reich"cz. dotyczącą łotewskiego legionu.To jest absolutnapodstawa by wogóle sie poruszać w tym temacie.A proposSztutowa to była tam sądzona grupa żołnierzy gen.Jonisa Kurelisa.Stąd ich nazwa we fachowej literaturzekurelisi lub kurelianie.Mam dzienniki bojowe naszych dywizji idących przez pas przesłaniania Wału.Wiesz jak jest.2 zdania madrej glowie i masz sezon kopania z głowy. Coś jeszcze mam w tym temacie z książek. Daj znać ile stronliczy książka Silgailisa to tak dam jeszcze byś nie miał krzywdy/ np Hitlers Eastern Legions= the baltic schutzmansczaft/Działaj.Pozdro.Czekam na odp.
lain Napisano 25 Październik 2004 Napisano 25 Październik 2004 guzik ss-lettland znalazlem na gdańskim matemblewie.moze komus to cos pomoze...
grenadier Napisano 26 Październik 2004 Napisano 26 Październik 2004 dwa może trzy kilometry za Podgajami kiedys znalazłem blaszkę zołnierza z łotewskiego batalionu policyjnego. Nie pamiętam teraz numerka, bo jest u qmpla...
Lobo26 Napisano 27 Październik 2004 Napisano 27 Październik 2004 15. Lettische SS Dywision a dokladniej jej niedobitki walczyły również w Kołobrzegu.
wydra Napisano 18 Luty 2005 Napisano 18 Luty 2005 Około 30km.od Bytowa znajduje się poligon 15 Dywizji ss.Dlatego się nie dźiwie że w bytowskim szpitalu znaleziono ich blaszki.Często kopie na terenie poligonu z przyzwoitymi trafieniami.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.