Klaus BOLS Napisano 18 Lipiec 2007 Autor Napisano 18 Lipiec 2007 panowie znawcy sprzetu radzieckiego spotkałem się już kilka razy z mosinami wz-44 które to miały rączke zamka nie prosta ale zagięta w tył. NIE nie to nie wersja znajperska. Bo rączka jest takiej długości jak w zwykłym zamku. Z tym że jest zagieta w tył. Widziałem to na 2 wykopanych mosinach kolegi i jednym w bytomiu na giełdzie. Wiec co jest grane?
smuga_79 Napisano 19 Lipiec 2007 Napisano 19 Lipiec 2007 WitamNajlepsze by bylo zdjecie zamka wtedy mozna by bylo cos powiedziec albo po ozaczeniach na komorze. W ksiazce The Mosin Nagant Rifle" Terence W. Laptin jest napisane ze Mosiny mialy cztery rodzaje zamka:a) podstawowy z prosta raczkab) z zagieta i dluga raczka - snajperskic) z krotka zagieta - finskid polski niestety nie ma zdjecia wiec przypuszczam ze standardowa Pozdrawiamsmuga_79
a.korbaczewski Napisano 19 Lipiec 2007 Napisano 19 Lipiec 2007 http://7.62x54r.net/MosinID/MosinM.htm
kitolif Napisano 19 Lipiec 2007 Napisano 19 Lipiec 2007 A czy mosiny były oksydowane??Może to głupie pytanie ale... bywały głupsze :D
smuga_79 Napisano 19 Lipiec 2007 Napisano 19 Lipiec 2007 Mosin Nagant 1944 oczywiscie mial standardowa raczke zamka. Zamek byl inny w wersji przedwojennej. Moj blad bo nie dopisalem oznaczenia karabinu do wersji d"
smuga_79 Napisano 19 Lipiec 2007 Napisano 19 Lipiec 2007 Wiem ze od 1868 karabiny i bagnety Rosyjskie bedace na standardowym uzbrojeniu byly oksydowane. Dotyczy to Berdan I, Berdan II, Mosin - wszystkie odmiany.
Klaus BOLS Napisano 19 Lipiec 2007 Autor Napisano 19 Lipiec 2007 zdjęcie jest raczej niemozliwe, aczkolwiek teraz sobie pluje w brodę, że mogłem to uwiecznić. Widziałem te dziwy, rok temu na jarmarku w gadańsku u znajomego kopacza i w tym roku w Bytomiu. Ich własciciele nie potrafili mi odpowiedziec.Kol. Korbaczewski zaden z podanych w linku nie ma tak zagiętej raczki.Moze to zołneirska frontowa robota?postaram sie wiec mniej wiecej naszkicowac z pamieci1-zwykly normalny2-?????3-snajperski
jacenty2004 Napisano 20 Lipiec 2007 Napisano 20 Lipiec 2007 Już wczoraj rano napisałem ,że to pewnie uszkodzenia spowodowane przez żołnierzy w czasie działań lub w czasie niszczenia broni po wojnie czyli walnięte o drzewo ,ale jakiemuś ... ta wersja nie odpowiadała więc wyciął mój post. Więc żeby ten któś był zadowolniony to jest to pewnie karabin samego Stalina ....lub mu się tylko tak rączka wygła jak go wyrzucali do rowu ( podobnie jak we wszystkich innych typach karabinów wykopywanych w lesie i rozjechanych przez traktor) ps. istnieje też wersja taka ,że wojak miał krótkie ręce i sobie rączkę wygiął dla własnej wygody tak jak to sobie robią myśliwi w swoich gwerach.
a.korbaczewski Napisano 20 Lipiec 2007 Napisano 20 Lipiec 2007 http://7.62x54r.net/MosinID/MosinM.htmna tej stronie nie ma takiego zamka jak opisujesz. sądzę więc że nie ma takiego.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.