Albert Napisano 18 Lipiec 2007 Share Napisano 18 Lipiec 2007 obiecana wewnetrzna strona kurtki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 18 Lipiec 2007 Share Napisano 18 Lipiec 2007 prawa strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 18 Lipiec 2007 Share Napisano 18 Lipiec 2007 i lewa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 18 Lipiec 2007 Share Napisano 18 Lipiec 2007 Tak, HBT weszlo dopiero w 1942, a wspominana przez Oberschutza drelichowa m 41 to cos takiego. Mi wlasnie sie szyje taka kurteczka. Jak bedzie gotowa dam znac.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 18 Lipiec 2007 Share Napisano 18 Lipiec 2007 To w końcu jest m-36 z płótna czy m-41 z drelichu ???Mi ta fota z militariów wygląda na płótno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 18 Lipiec 2007 Share Napisano 18 Lipiec 2007 Albert powiedz mi na gg gdzie sie szyje, za ile i w ogóle daj szczegóły jak mozesz bo jestem nakrecony na ta kurtke :]]] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 18 Lipiec 2007 Share Napisano 18 Lipiec 2007 To jest płutno, nazwa 'drelichowa' to taka nazwa zwyczajowa :]Tak jak na letnie mundury WP mówi się drelich, mimo że są szyte z płutna i to lnianego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 18 Lipiec 2007 Share Napisano 18 Lipiec 2007 Ober - powiedz - w tej kurtce najbardziej pociąga cię właśnie ten unikatowy kolorek ? - krój przecież taki chyba jak w normalnym m-36 :)Na lato dla was to chyba jak znalazł- jeszcze przewiewniejsze chyba od jodełkowego drelichu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 18 Lipiec 2007 Share Napisano 18 Lipiec 2007 Kolorek jak najbardziej (dlatego replika z azji, jedyna dostępna ale z typowego khaki i to bawełny siakiejs sztywnej a nie płutna mnie nie interesuje) ale i unikalnosc - lubie mieć czy to w kolekcji czy w rekonstrukcji rzeczy żadziej spotykane, mało popularne itp (dlatego na wrzesniowe rekonstrukcje bede miał hełm M18/31 a nie M35, a moja grupa nosi pagony wczesnego wzoru zakonczone szpicem :]) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 18 Lipiec 2007 Share Napisano 18 Lipiec 2007 Kolego Księstwo Cieszyńskie – odbiegną od tematu, ale myślę, że będziesz zainteresowany tą informacją – oglądając zdjęcie Twojego munduru od razu proponuję poprawić drobny element – który rzuca się w oczy, a którego korekta nie będzie kosztowna. Usuń mianowicie białą nitkę, którą pozostawiłeś na patkach kołnierzowych, a którą ich producent po prostu zostawił dla wskazania kształtu patek przy ich wycinaniu z płótna, na którym są wyszyte.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 18 Lipiec 2007 Share Napisano 18 Lipiec 2007 Z sukna raczej, widze że słowo płutno się wszstkim udziela :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 18 Lipiec 2007 Share Napisano 18 Lipiec 2007 Fakt - przecież we wrześniu były w użyciu hełmy wzorów 17, 18 a i chyba nawet 16.Nawet Niemcy nie byli w stanie dać wszystkim żołnierzom wszystkich najnowszych wzorów umundurowania, obuwia.Tak jak w Polsce - bluzy wz. 19 też były w użyciu we wrześniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 18 Lipiec 2007 Share Napisano 18 Lipiec 2007 To się będziesz musiał Ober_Schutze dla tej kurteczki awansować, bo przypominam, że to była produkcja na zamówienie szyta dla oficerów i starszych podoficerów ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 18 Lipiec 2007 Share Napisano 18 Lipiec 2007 Ale sie narobilo :) Juz tlumacze:) Kurtka z germanmilitaria to drelichowa kurtka wzorowana na modelu m 41. Praktycznie rozniacym sie od modelu m 36, iloscia guzikow (m 41 ma 6). I jest to drelich, zwykly, bez faktury HBT czyli tzw. ,,jodelki''. Ja tez lubie tzw. ,,nietypowce'':) I marza mi sie saperki starego wzoru z cholewa na 3 sprzaczki albo kurtka m 35 lub 37. Pozdrawiam Albert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KsięstwoCieszyńskie Napisano 18 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2007 Dzięki Hindus, tak też od razu uczyniłem :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 18 Lipiec 2007 Share Napisano 18 Lipiec 2007 Albert- jakie niemieckie saperki miały 3 sprzączki na cholewie?Chyba, że mówisz o trzewikach M37+ te takie skórzane opinacze" ? (nie pamiętam jak to się nazywa... :-( ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 18 Lipiec 2007 Share Napisano 18 Lipiec 2007 Sztylpy to sie zwie jak mnie nie myli pamięć ;]Takie sprytne uszytwniacze skórzane nakladane na trzewik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 18 Lipiec 2007 Share Napisano 18 Lipiec 2007 Nie, nie chodzi o sztylpy. W latach 20 były popularne buty przypominające saperki, na samym dole były sznurowane jak trzewik, a integralna, wszyta cholewa była spinana z boku na 3 klamerki. Jak znajdę foto to wrzucę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 18 Lipiec 2007 Share Napisano 18 Lipiec 2007 Dokladnie, tak jak pisze Horst. Pozwolilem sobie wykorzystac fotke z Forum chlopakow z 130 Panzer-Lehrdivision. Od dolu normalnie trzewiki i skora przechodzi w cholewe zapinana po zewnetrznej stronie na trzy sprzaczki. Na fotkach widac tylko dwie sprzaczki. Poza tym do wszelkiego rodzaju trzewikow stosowano rozne modele sztylpow. Popularne w policji i kawaleri, ale fotki z WH tez mam. PozdrawiamAlbert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamT Napisano 19 Lipiec 2007 Share Napisano 19 Lipiec 2007 To jest płutno, nazwa 'drelichowa' to taka nazwa zwyczajowa :]"raczej nie masz racji. Plutno to płutno, chodzi o sposób zaplatania materiału. To, że na zdjęciu nie widać wyrażnego splotu jodełkowego nie świadczy, że jest to płutno. 60 lat temu splot hbt często nie wyglądał tak ładnie jak dziś. Nie ta technika i nie ten materiał.Wydaje mi się, że drelichy z materiału hbt były stosowane jeszcze przed wojną. Krój był bardzo podobny do bluzy mundurowej. W większości nie było górnych kieszeni. Kolorek był biały albo zielony. Letnia bluza mundurowa została wprowadzona w lutym :) 1940 roku. Była to chyba pierwsza bluza mundurowa z 6 guzikami. Potem 6 guzik dostały również bluzy sukienne. Guziki były mocowane na specjalne S-ringi a nie szyte jek w bluzie sukiennej. Generalnie uważa się, że nie szyto bluz letnich wg kroju WSS ale takie bluzy też są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 19 Lipiec 2007 Share Napisano 19 Lipiec 2007 Oczywiscie ,ze juz przed wojna znano metode HBT. Min. ubrania robocze byly wykonywane ta metoda. Z tym, ze kurtka z germanmilitaria to nie ,,jodelka'', tylko zwykly gladki drelich. AdamieT skad masz informacje, ze letnie kurtki weszly w 1940?? To bardzo ciekawe. Bo w sumie nigdy nie widzialem na papierze daty wprowadzenia tych mundurow. Masz to jakos udokumentowane????PozdrawiamAlbert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 19 Lipiec 2007 Share Napisano 19 Lipiec 2007 O tym ze wprowadzono letnie kurtki i spodnie w roku 40 ja przeczytałem kiedyś na stronie sławnej GRH Gross Deutschland"ale czy można im wierzyć to druga sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 19 Lipiec 2007 Share Napisano 19 Lipiec 2007 Fakt i nawet nazwali ją Sommer Feldbluse 1940 – przy czym zastrzegali się, że taka „…Felbluse była używana najczęściej przez frontowych oficerów…”.Jednak trzeba pamiętać, że obszarem zainteresowań tamtej grupy była jednostka elitarna (GD), w której niejednokrotnie testowano nowe wzory umundurowania. W związku z tym nie wykluczone, że już w 1940 roku jej oficerowie używali takich bluz, ale czy trafiły one do innych jednostek WH to już inna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 19 Lipiec 2007 Share Napisano 19 Lipiec 2007 Jeżeli coś weszło w 40 to te płucienne raczej, (pasuje nawet ze uzywane przez oficerów i starszych podoficerów) dalej bede sie upierał że HBT to dopiero 42 rok (jeśli chodzi o pełnoprawne kurtki mundurowe oraz np kamuflarzowe tarnjacke M42 dla SS).Mówimy oczywiście cały czas o mundurach kontynentalnych, i o ile pierwszych 'drelichów' nie HBT jestem bardzo niepewny co do dat wprowadzenia itp o tyle jestem niemalze na 100% pewien ze rok 42 był tu przełomem i wtedy wydano je jednostkom walczącym w cieplejszym klimacie europejskim.Chyba ze ktos ma 100% pewne źródło ze sie myle.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 19 Lipiec 2007 Share Napisano 19 Lipiec 2007 A stronie GD nie wierzcie tak do konca :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.