Szynszyl Napisano 16 Lipiec 2007 Autor Napisano 16 Lipiec 2007 Cześć. Zbieram informacje na temat walk szwadronu tankietek z 71 dywizjonu pancernego Wlk BK podczas bitwy nad Bzurą oraz walk w Puszczy Kampinoskiej. Szczególnie chodzi tu o przemarsze, postoje a także straty dywizjonu. Proszę o pomoc wszystkie osoby mogące służyć jakimiś informacjami na ten temat.
Kobieras39 Napisano 30 Sierpień 2007 Napisano 30 Sierpień 2007 o ile sie nei myle to walczył w rejonie sobota - walewice
duff Napisano 4 Październik 2008 Napisano 4 Październik 2008 Odświeżam temat, który i mnie interesuje. P.S. Ostatnio słyszałem o porzuconym małym czołgu nad Bzurą w powiecie łowickim. (info od paru starszych osób). Być może to była polska tankietka :-)pzdr
Majorian Napisano 5 Październik 2008 Napisano 5 Październik 2008 Kojarzę zdjęcie na którym na brzegu Bzury wśród innych wraków znajduje się też TKS (z działkiem 20 mm). Może to ta? Pzdr
tadekniejadek Napisano 5 Październik 2008 Napisano 5 Październik 2008 Wiekszosc ciezkiego sprzetu padlo sporo wczesniej niz na przeprawach przez Bzure. Nawet kilkanascie km od rzeki. Jezeli szukacie tych informacji w celu odnalezienia czesci od tks itp., to musze was zmartwic, ceny zlomu zrobily swoje, od kilku lat nie ma juz niczego, doslownie niczego. Ludzie wszystko oddali na zlomy, w każdej wsi jest ktos kto ma wykrywacz i sam szuka. Jeszcze 5 lat temu trafialy sie jakies elementy teraz mozna zapomniec o odnalezieniu czegokolwiek.Przykre bo czlowiek byl glupi ze nie skupowal tego co lądowało na zlomach.
akagi Napisano 5 Październik 2008 Napisano 5 Październik 2008 Wiekszosc ciezkiego sprzetu padlo sporo wczesniej niz na przeprawach przez Bzure. Nawet kilkanascie km od rzeki"--------------------------Bzura. Jeśli by tak było, to ciekawe jak odbito by Brochów, jak odparto ataka czołgów 36 p.panc., kto walczył w Puszczy Kampinowskiej z czołgami niemieckimi i skąd sprzęt pancerny ocalały z BnB znalazł się w Warszawie i dalej na wschodzie. Jezeli szukacie tych informacji w celu odnalezienia czesci od tks itp., to musze was zmartwic, ceny zlomu zrobily swoje, od kilku lat nie ma juz niczego, doslownie niczego. -----------------------------------------------------Ciekawe jakim cudem w związku z tym ciągle coś tam znajdujemy. Nie wspomnę o znalexiskach u ludzi - że o słynnym silniku do PF508 nie wspomnę.
Kobieras39 Napisano 5 Październik 2008 Napisano 5 Październik 2008 w sumei coś w tym jest ja pare pancernych fantów znalazłem ale to na 45 r i nikt jakoś nie spylił na złom, co do 39 to też wychodzą rzeczy ale trzeba bardzo bardzo dużo jezdzić żeby ludzie wiedzieli że nie przyjeżdza cwaniak tylko człowiek musi pokazać ze ma pasje , kwestia bardzo prosta jesli masz sentyment do takiego miejsca jak Bzura to zawsze coś znajdziesz jeśli nie to nie;p heheh ale filozoficznie zabrzmiało , ja wrecz kocham jezdzić nad Bzure i jakoś efekt zawsze jest;]
tadekniejadek Napisano 5 Październik 2008 Napisano 5 Październik 2008 Tak sie sklada ze jestem prawie miejscowy, teraz juz nie szukam, ale kiedys cale wakacje spedzalem na rowerze z wykrywaczem w plecaku. Nie napisze miejscowsci, (na forum jest ktos z tej miejscowosci a ja mam o nim srednie zdanie) powiem tylko praktycznie centrum bitwy. W tamtych stronach krecilem sie w wykrywaczem od konca lat 80' dlatego smialo moge powiedzic ze wiekszosc fantow juz poszla na zlom, u ludzi praktycznie juz nic nie ma.Co do tego ze sporo sprzetu padlo przed dotarciem do przeprawy to jestem tego pewien. Jest droga w srodku pol, gdzie Niemcy sciagali sprzet pozostawiny przez Polakow. Starsi ludzie ktorzy to widzieli, sciagali pod nadzoren Niemcow, opowiadali mi ze na drodze staly polskie czolgi, armaty (na pewno byly 105mm), wozy w ponad kilometrowej kolumnie. To miejsce jest kilkanascie km od przeprawy Dopiero pod koniec wrzesnia Niemcy przewiezli zdobycze" gdzies dalej.Wlasnie z okolic tej miejscowosc wyszlo sporo czesci od TK i TKS(nie ja to wyrwalem), niestety czesc pojechal na zlom, ostanio slyszalem o silniku chyba od TK, 4 lata temu facet oddal do skupu :)A co do miescowej ludnosci to jest bardzo specyficzna, jak ktos sporo tam jezdzil to wie o czym mowie, mnie najbardziej smieszy jak na dzien dobry" zawsze w odpowiedzi slysze a z kat ty jestes ?"
tadekniejadek Napisano 5 Październik 2008 Napisano 5 Październik 2008 Tak sie zastanowilem i doszedlem do wniosku ze o cos innego mi chodzilo, swiat sie zmienia, na wies dociera internet, ludzie chodza po gieldach, czytaja ogloszenia w gazetach. Minely czasy kiedy mozna bylo wyciagnac fanta za wino czy tabliczke czekolady. Jak ktos cos ma to wie ile to jest warte. Trzeba naprawde dobrego negocjatora i super bajki zeby ktos swiadomy tego co ma oddal to darmo :) Praktycznie w kazdej wsi miedzy Lowiczem a Sochaczewem jest przynajmniej jedna osoba co zbiera, ma wykrywacz, u tych osob sa fanty, to prawda ale ci ludzie nie oddadza ich za falszke :)
Kobieras39 Napisano 5 Październik 2008 Napisano 5 Październik 2008 no i z tym musze sie zgodzić od kiedy jezdże za Bzure to zmieniło się wiele chociaz moje poczatki to rok 97 to wtedy faktycznie za czekolade szło wyciągać fanty;d a teraz , zapomnij , chętnie tadkuniejadku pogadam na priv o tych tematach pozdr kobieras39
tadekniejadek Napisano 5 Październik 2008 Napisano 5 Październik 2008 Jak bym jechal tam do siebie to moge dac znac, najlepiej spotkac sie gdzies na miejscu. Jeszcze w tym miesiacu bede na wsi bo musze cos tam posadzic przed zima, przy okazji mozna polazic po okolicznych wioskach.
duff Napisano 5 Październik 2008 Napisano 5 Październik 2008 Majorian zamieść te foto jeśli możesz, być może to miejsce :-)pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.