kiers Napisano 30 Listopad 2003 Autor Share Napisano 30 Listopad 2003 Czy są to ładownice rosyjskie bo miejsce na to wskazuje?Sygnowania są nieczytelne na łuskach bo łódki były stalowe, pociski ostrołukowe.W pobliżu guziki i medal I WŚ widoczne na zdjęciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kbkak Napisano 4 Grudzień 2003 Share Napisano 4 Grudzień 2003 Na moje oko ładownica (oraz niezbędnik) Niemcy 1 wojna. Też takie znalazłem w 1-wojennym okopie napewno niemieckim z niemieckimi (co ciekawe) wystrzelonyi łuskami pozakładanymi na łudki.p.s. Stawiam na 4 łudki w komorze - każda komora powinna być przedzielona na 2 części paskiem szerokości ok.1cm, po dwie łudki na każdą stronę paska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiers Napisano 1 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2003 Czy jest szansa na uratowanie tych ładownic, wszystkie szwy się rozpadły a skóra wygląda niepewnie?Pewnie ktoś z Was miał podobny przypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Grudzień 2003 Share Napisano 1 Grudzień 2003 Przejrzyj forum konserwacja. Podobno najpierw trzeba dać właściwy odczyn skorze roztworem wody amoniakalnej, a potem jakiś zmiękczacz. Próbowałem z niezłym specyfikiem ekstra zmiękcza wyschniętą skórę, ale takiej z wykopu nie udało mi się dość (prawie wcale) zmiękczyć.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiers Napisano 1 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2003 Dokładniej się im przyjrzałem i okazało się że te ładownice mają tylko pokrywki i paski (czy jak to nazwać) wykonane ze skóry. Reszta materiału to jakaś kombinacja tkaniny, ceraty i jeszcze czegoś. Czy materiały zastępcze do produkcji ładownic często stosowano w 1915r?kiers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiers Napisano 30 Listopad 2003 Autor Share Napisano 30 Listopad 2003 Czy są to ładownice rosyjskie bo miejsce na to wskazuje?Sygnowania są nieczytelne na łuskach bo łódki były stalowe, pociski ostrołukowe.W pobliżu guziki i medal I WŚ widoczne na zdjęciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 30 Listopad 2003 Share Napisano 30 Listopad 2003 Rosja carska odpada. Wyglądały one http://www.ostfront.com/images_russian/reproczaristpouches002.JPG były w uzyciu do początkowej fazy 2 wojny. Potem ZSRR miało 2 komorowe. Raczej Niemcy.Jak możesz zobacz, kryzy łusek. Niemcy z wtokiem, Rosja wystające. Poznasz też po łódkach. Jeśli mosiądz i obejmują tylko spód łuski - mauzer Niemcy. Jeśli stal z 1 cm wysokie Rosja - ładownik mosin.W końcu mogli używac zdobycznych ładownic.To że ostrołukowe nie daje wiele. Rosja używała równolegle tępo- i ostrołukowych. Niemcy, już tylko ostrołukowych.Niezbędnik wygląda na Niemcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiers Napisano 30 Listopad 2003 Autor Share Napisano 30 Listopad 2003 Była w nich amunicja mosin, po trzy łódki stalowe na ~1cm wysokie. Więc chyba potwierdza się Twoje przypuszczenie o zdobycznych Niemieckich. Była w tym okopie jeszcze jedna (szczątki) ładownica podobna do tych na tej stronie którą podałeś.Dzięki za pomocKiers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miggi1 Napisano 30 Listopad 2003 Share Napisano 30 Listopad 2003 To są niemieckie ładownice znalazłem stronkę i podpis do fotki jest taki Ładownice czarne do kb. Mauser, komplet, niesygnowane, szyto-nitowane (stal)"http://www.militaria.gamesweek.pl/images/ladownice.jpgnie są to moje znaleźiska ale mam podobnepozdrawiam miggi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 30 Listopad 2003 Share Napisano 30 Listopad 2003 Nie pamiętam modeli, ale ten na fotce model 11 wygląda mi na wersję na 45 naboi, po dwa w jedną kieszeń. Znaleziona raczej na 60 nabojową - po 3 w kieszeń.Pamięta ktoś wzory obu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miggi1 Napisano 30 Listopad 2003 Share Napisano 30 Listopad 2003 zaraz poszukam moze coś znajdę chwilkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 30 Listopad 2003 Share Napisano 30 Listopad 2003 To typowe niemieckie ładownice trzykomorowe produkcji pierwszowojennej. Wchodziły tam po trzy łodki do każdej, dopiero II wojenne są chudsze na dwie łodki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 30 Listopad 2003 Share Napisano 30 Listopad 2003 Była też 1-wojenne na 45 naboi, były uzywane np w kawalerii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
kiers
Czy są to ładownice rosyjskie bo miejsce na to wskazuje?
Sygnowania są nieczytelne na łuskach bo łódki były stalowe, pociski ostrołukowe.
W pobliżu guziki i medal I WŚ widoczne na zdjęciu.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.