huk 100 Napisano 14 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 14 Lipiec 2007 Wybierałem się dzisiaj rano na targ ze starociami ,wybierałem i wybierałem i nie mogłem się wybrać pojechałem dopiero ok.9-i to spóźnienie chyba się opłaciło heheh-tym razem .Po wejściu zobaczyłem jak jakiś dziadowina wchodzi z tobołem i się rozkłada na chodniku –postanowiłem zobaczyć co wyjmuje –podchodzę i zagaduje –dziadku co tak późno ?A no panie ucik mi pekaesss- chyba nic nie zarobię .Ja oczywiście czekam chociaż myśle co tam dziadek mógł przywieść jakieś pierdoły na pewno buty gacie butelki jak większość innych .I nagle dziadek wyjmuje samowar heheheheh- pytam ile dziadek chce mówi że 60 zeta –oglądam i widzę że nie ma gałek na pokrywie i zaworku i pokazuje dziadkowi -mówi żebym dał 50 zeta i dupy mu nie truł –oczywiście wyjmuje i daje .Ale jeszcze zagadałem z kąt go miał i czy więcej innych rzeczy nie ma ? –odpowiedział że jego babka dostała go na początku 20 wieku w prezencie ślubnym –a u niego leżał w szopie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 14 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 14 Lipiec 2007 Po przyjechaniu do domu oglądam go i te bicia które znalazłem na nim –prezentuje –pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 14 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 14 Lipiec 2007 Na górenej pokrywie ma trzy -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 14 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 14 Lipiec 2007 a z boku 7 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 14 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 14 Lipiec 2007 ogólnie jest w bardzo dobry stanie -to już mój trzeci samowar -dwa porzednie wykopałem owinięte w gazet z 1939 roku -gdzieś je już tu pokazywałem -były również publikowane kiedyś na łamach Odkrywcy -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 14 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 14 Lipiec 2007 Jakież było moje zdziwienie kiedy przechyliłem samowar do dołu- nogami do góry –wypadły z niego brakujące elementy hheheheheheheh -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 14 Lipiec 2007 Share Napisano 14 Lipiec 2007 Samowar baniak, węglowy, 15 litrów, żółty, koniec XIX wieku, znak Towarzystwo Dom Handlowy Braci Szemarinych w Tule dostawcy Jego Wysokości Szacha Perskiego. Fabryka braci Szemarinych założona w 1894.Samowar nagrodzony medalem Mikołaja II Imperatora i Samodzierżawcy Wszechrusi na wystawie artystycznej w 1896 roku.37 tysięcy rubli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 14 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 14 Lipiec 2007 grba -widzę że kręci cię okres carski – dzięki śliczne za wszelkie info i sugestie - ten twój to super stan -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ja20 Napisano 14 Lipiec 2007 Share Napisano 14 Lipiec 2007 Huku chyba musisz mieć spory dom.patrząc na te fanty które zdobywasz zastanawiam się gdzie to wszystko mieścisz.mi by zajęły już cały dom.fajny ten samowar.czasem można mieć szczęście przychodząc późno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 14 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 14 Lipiec 2007 ja20 -ale ja mam trzy domy heheheheh-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 14 Lipiec 2007 Share Napisano 14 Lipiec 2007 Samowary były dosyć powszechnie używane w zaborze rosyjskim i trzeba przyznać, że miały dużo zalet także w naszym polskim klimacie. Kiedy Niemcy w 1915 weszli do Królestwa Polskiego/Kongresowego/Kraju Priwislanskiego, zaczęli po pewnym czasie konfiskować metale kolorowe na potrzeby wojenne, zdjęli miedzaną trakcję tramwajową w Warszawie, wyrywali klamki... no i konfiskowali samowary. Ale kiedy nastał pokój, w niepodległej Polsce samowary już nie wróciły. Zastanawiające... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 14 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 14 Lipiec 2007 Może czuli wstręt do zwyczajów zaborców –mimo że samowary były praktyczne -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sten Napisano 16 Lipiec 2007 Share Napisano 16 Lipiec 2007 Cze Huku 100, to teraz o fajf oklok" codziennie siorbiesz herbatke;).a tak wogule to on zajefajny jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 16 Lipiec 2007 Share Napisano 16 Lipiec 2007 W Rosji czajopitie" nie zawsze oznacza picie... herbaty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 17 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2007 Zawsze można spróbować w środku jest czysty i ma trochę kamienia –po wodze ale nie jest przepalony .Myślę że trochę węgla drzewnego i można czajem przepić coś mocniejszego heheh:):)-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grove3 Napisano 21 Lipiec 2007 Share Napisano 21 Lipiec 2007 Na kamień najlepsza woda z kwaskiem cytrynowym i zagotować będzie jak nówkaPozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 21 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2007 doradzali jeszcze że może być ocet z wodą i zagotować -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 21 Lipiec 2007 Share Napisano 21 Lipiec 2007 Ocet - łatwy w użyciu, tani, skuteczny. Po użyciu octu 3x potem zagotować wodę i wylać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 2 Luty 2008 Autor Share Napisano 2 Luty 2008 Dzisiaj sprzedających wielu nie było -padało - odznaka KMW za dwa zeta -dobre i to -pozdor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.