Orto Napisano 29 Listopad 2003 Autor Napisano 29 Listopad 2003 Interesują mnie książki, dokumentacja, mapy, linki do strona i archiwów. A także inne ciekawe informacje o tym obiekcie.Zgóry dziękuje za odzewpozdrawiam
Grzesio Napisano 29 Listopad 2003 Napisano 29 Listopad 2003 Aby wyrobić sobie zdanie polecam:Adamczewski L.: Złowieszcze Góry; PDW Ławica, Poznań, 1992.Adamczewski L.: Zatrzaśnięte wrota; PSO, Poznań, 2001.Aniszewski M.: Podziemny świat Gór Sowich; OW Aniszewski, 2002?.Antkowiak W.: Nie odkryte skarby; Wydawnictwo Lecki, Gdynia, 1993.Bahnsen U., O'Donnel J.: Katakumba, ostatnie dni w bunkrze Hitlera; OW Rytm, Warszawa 1995;Cera J.: Tajemnice Gór Sowich; AURH Inter Cera, Kraków, bdw.Cera J.: Góry Sowie, podziemne kompleksy Riese", AURH Inter Cera, Kraków, 2001.Dudziak M., Biczak R.: Riese, tajemnica Gór Sowich; JMK, Konin, 2000.Kruszyński P.: Podziemia w Górach Sowich i zamku Książ; Państwowe Muzeum Gross Rosen, Wałbrzych, 1998.Kalarus J.: Książ podziemny; Wydawnictwo Józef Poniatowski, Nowa Ruda, 1997.Kalarus J.: Milczące podziemia Walimia; Wydawnictwo Józef Poniatowski, Nowa Ruda, 1997.Kalarus J.: Tajemniczy świat Osówki; Wydawnictwo Józef Poniatowski, Nowa Ruda, 1997.Kowalski J. M., Kudelski R., Rekuć Z.: Tajemnica Riese, na tropach największej kwatery Hitlera; Biuro odkryć, 2002.Kuehn H.-J.: Zapomniane kwatery główne Hitlera; w: Fortyfikacja tom III, AW Zebra, Kraków, 1995.Lamparska J.: Tajemnice ukrytych skarbów; Asia Press; Wrocław, 1999.Lamparska J.: Tajemnicze podziemia; Asia Press, Wrocław, 2000.Seidler F. W., Zeigert D.: Kwatery główne Fuehrera; Colori, Warszawa, 2001.Speer A.: Inside the Third Reich - lub w polskim wydaniu jako Wspomnienia.Sukmanowska A., Stolarczyk S.: Tańcząc na wulkanie; Dingo; Warszawa, 1991.Wilczur J. E.: Ojczyzna nie udziela urlopów; Cinderella Books, Warszawa, 1997.
Orto Napisano 29 Listopad 2003 Autor Napisano 29 Listopad 2003 O stary przy takiej ilości książek to zanim przez to przebrne to chwilke zejdzie. Wielkie dzienki za tytuły.Pozdrawiam
Szefo Napisano 29 Listopad 2003 Napisano 29 Listopad 2003 Tak jak Ci pisałem w sms też troche mam ,zależy czego szukasz, jest jeszcze internet oraz Igor Witkowski cz6 to co Ci kiedyś pożyczyłem noi inne źródła......narka i do zobaczenia:)
Gość Napisano 29 Listopad 2003 Napisano 29 Listopad 2003 jesli szukasz zielonych ludzikow albo adolfa latajacego na vrilu to witkowski jest swietny. w przeciwnym razie przeczytaj to co podal ci grzesio.
Szefo Napisano 29 Listopad 2003 Napisano 29 Listopad 2003 może nie jest aż tak źle z Igorem ale zawsze można znaleźć coć nowego nie licząc ufo:)w końcu jest biografia
Orto Napisano 2 Grudzień 2003 Autor Napisano 2 Grudzień 2003 dzięki chłopaki przecztam i to od Grzesia i od Szefa pozdrawiam dzięki za odzewsiemanko
Orto Napisano 3 Grudzień 2003 Autor Napisano 3 Grudzień 2003 Celem tych poszukiwań jest prześledzenie historii pewnego człowieka który żył i zmarł w Grose Rosen, będe wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam Dzięki za wszystko co napiszecie Pozdrówka, a mam nie regularny dostęp do netu więc zaglądam tu jak często tylko mogę. Do usłyszenia !!!!!!!!Dzięki
Gość Napisano 3 Grudzień 2003 Napisano 3 Grudzień 2003 Jeżeli był i zmarł w tym obozie to wcale jeszcze nie znaczy że miał jakikolwiek zwiazek z Riese. Tylko znikomy prcent wieżniów tego obozu zatrudniona była przy budowie Riese. Reszta pracowała w setkach innych podobozów na terenie Sudetów, wykonując rózne prace na żecz III Rzeszy.
Orto Napisano 15 Grudzień 2003 Autor Napisano 15 Grudzień 2003 Akurat wiem, że był kancelistą w Gros Rosen ale dodatkowo miał coś wspóonego z Raisen. Dlatego próbuje dowiedzieć się wszystkiego co się tylko da na ten temat aby ewentualnie zrekonstruować jego losy po aresztowaniu iewentualnie odnaleźć w przybliżeniu jego miejsce śmierci. Co nieco wiem od rodziny ale musze to skonfrontować z rzeczywistością. Jeśli coś wiecie na ten temat bedę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam i dziękuje za odzew--Orto
SZANTI Napisano 22 Październik 2007 Napisano 22 Październik 2007 Witam jestem studentem 4 roku Historii i w tym roku zacząłem zbierać materiały do mojej magisterki a jej tematem jest właśnie Riese" bardzo proszę o pomoc w pozycjach książowych gdzie można znaleśc materiały na temat tego obiektu, prosił bym o książki naukowe a nie o kosmitach :) Z góry dziękuje i Pozdrawiam SZANTI
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.