xender Napisano 11 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 11 Lipiec 2007 WitamZrobiłem pierwszy test czyszczenia monet (PRL). Moczyłem w occie. Wstaję rano a wszystkie monety są koloru różowego :( Na pewno utworzył się jakiś tlenek tylko jaki i czym to usunąć. Wanienka ultradźwiękowa nie pomaga - cilit bang też nie :(Spece poradźcie coś początkującemuPozdrawiam xender Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 Obawiam się że będzie lipa, mosiądz po trawieniu kwasem nieodwracalnie czerwienieje.A z jakiego metalu sa te monety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xender Napisano 12 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 12 Lipiec 2007 WitamTesty robiłem na 20 i 5 Prl. Naprawdę nie ma szansy niczym tego ruszyć ?? :(Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aegirsson Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 polecam VISS, środek niemiecki do szorowania, na bazarach dostępny, tudzież MOC, też z rfn i też z bazaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 Nie wiem czy to pomoże ale spróbuj papierem ściernym na łuskach taki właśnie nalot świetnie usuwa..Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 Papierem ściernym... monetę... bosz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aegirsson Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 chyba że porżnięta gwoździem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 13 Lipiec 2007 Share Napisano 13 Lipiec 2007 Po trawieni mosiądzu diabli biorą cynk z stopu. Jedno co da się zrobić to zetrzeć meczanicznie warstwe zniszczoną trawieniem, w wypadku łuski można papierem ściernym. Dla monety to śmierć. Kwasem można czyścić jedynie monety złote i to dobrej próby.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.