matrix14xxx Napisano 10 Lipiec 2007 Autor Napisano 10 Lipiec 2007 Czy to obok kulek to od kompletu?Ma moze ktos rysunek kartacza?
matrix14xxx Napisano 11 Lipiec 2007 Autor Napisano 11 Lipiec 2007 DziękiMoże ktoś znajdzie rysunek podobny do mojego.Pozdrawiam
martian. Napisano 12 Lipiec 2007 Napisano 12 Lipiec 2007 Pierwsze kartacze składały się z żelaznego pręta umocowanego do drewnianego lub metalowego krążka (o średnicy równej kalibrowi działa). Do pręta przylepiano za pomocą smoły metalowe kulki, a następnie cały pocisk owijano płótnem i okręcano nasmołowanym sznurem. Później kulki zaczęto umieszczać w cylindrycznych blaszanych puszkach.
iskra Napisano 12 Lipiec 2007 Napisano 12 Lipiec 2007 matrix14xxx - najpierw rozpoznaj teren na którym znalazłeś te kulki.Jeżeli znalazłeś je na polu bitwy z XX wieku to na bank szrapnelea a jeżeli wcześniejsze to na bank kartecze. Ale też nie możemy wykluczyć kulek łożyskowych.Chyba już wiem gdzie masz to swoje poletko ?
pokemon Napisano 12 Lipiec 2007 Napisano 12 Lipiec 2007 Niech uprawia poletko he,he...Może któryś z was ma wykopanego kartacza/szrapnela, albo raczej to co po nim zostało?
model31 Napisano 12 Lipiec 2007 Napisano 12 Lipiec 2007 Panie Darek419. Istnieje jednak zasadnicza roznica pomiedzy kartaczami i szrapnelami. Kulki kartaczowe opuszczaly lufe dziala bezposrednio po wystrzale, na skutek dzialania ladunku miotajacego w lufie. Zasieg kartaczy byl niewielki do kilkuset metrow.Kulki szrapnelowe natomiast wystrzeliwane byly z dziala w specjalnym pocisku szrapnelowym, wyposazonym w zapalnik czasowy. Po uplywie nastawionego w zapalniku czasu, nastepowal zaplon drugiego ladunku miotajacego, znajdujacego sie na dnie pocisku, ktory wypychal kulki wraz z zapalnikiem w kierunku lotu. Korpus pocisku, pelniacy role wyrzutnika kulek pozostawal przewaznie nieuszkodzony i spadal po drodze na ziemie. Kulki oraz zapalnik osiagaly zazwyczaj wyznaczony cel z duza energia kinetyczna. Zasieg szrapneli mierzy sie natomiast juz w kilometrach.Kulki szrapnelowe byly wykonywane ze stopu olowiu z antymonem, kule kartaczowe byly przewaznie zeliwne lub odlewane z czystego olowiu (jak np. w Armii Rosyjskiej w okresie Wojny Siedmioletniej). Pozdrawiam
Darek419 Napisano 12 Lipiec 2007 Napisano 12 Lipiec 2007 Tak oczywiście ma pan Panie model31 całkowitą racje.Pozdrawiam serdecznie.
model31 Napisano 11 Lipiec 2007 Napisano 11 Lipiec 2007 Krajan,na twoim szkicu znajduje sie nie kartacz, tylko szrapnel.Pozdrawiam
matrix14xxx Napisano 10 Lipiec 2007 Autor Napisano 10 Lipiec 2007 Czy to obok kulek to od kompletu?Ma moze ktos rysunek kartacza?
matrix14xxx Napisano 13 Lipiec 2007 Autor Napisano 13 Lipiec 2007 Witam Znalazłem te kuleczki na polnej drodze,na 30m ponad 20 sztuk i na pewno wszystkich nie wybrałem.Pozdrawiam
Pytanie
matrix14xxx
Czy to obok kulek to od kompletu?
Ma moze ktos rysunek kartacza?
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.