ptrc Napisano 8 Lipiec 2007 Autor Napisano 8 Lipiec 2007 witamPodobno w Dreznie jest muzeum broni pancernej. Słyszałem od kogoś, że jest naprawdę bardzo ciekawe i że ma bardzo dużo ciekawych eksponatów. Szukałem w sieci ale nic na ten temat nie znalazłem. Czy wiecie coś może więcej na temat tego muzeum ??pozdrawiam, Piotr
grba Napisano 8 Lipiec 2007 Napisano 8 Lipiec 2007 Byłem w nim za dederońskich czasów, wtedy nazywało się Armeemuseums der DDR. Gwiazda światowej architektury Daniel Libeskind (Łodzianin) dostał zlecenie na przebudowę muzeum, które teraz nazywa się Militärhistorisches Museum der Bundeswehr i podobno ma zostać otwarte w 2010 r.
wojtekA Napisano 8 Lipiec 2007 Napisano 8 Lipiec 2007 tez bylem za dederowskich czasow, ale juz wowczas muzeum wyroznilo sie solidnoscia ekspozycji.Na przyklad, poczciwy T-34 byl eksponowany w hali, kompletny i oswietlony w srodku.Przez plexiglasowe szyby wstawione we wlazach mozna bylo ogladac detale wnetrza...Z kolei kilka sztuk broni automatycznej np.amerykanski M-16 (Bron uzywana przez agresorow w Wietnamie") bylo eksponowanych poza gablotami, co prawda przytwierdzone byly do podloza, lecz mozna bylo je dotknac, dopasowac w dloniach, pociagac za spust, przeladowac... Mysle, ze teraz moze byc jeszcze lepiej...
ChrisFly Napisano 8 Lipiec 2007 Napisano 8 Lipiec 2007 Wejdź na stronę:http://www.panzer-modell.de/Z menu wybierz On tour" i tam w grupie Museen und Sammlungen" znajdziesz Militärhistorisches Museum der Bundeswehr in Dresden" - dane, opisy i fotogalerię.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.