krajan Napisano 8 Lipiec 2007 Autor Napisano 8 Lipiec 2007 Znaleziona na polu ok 8 lat temu ale dopiero teraz wpadła mi w ręce.Prawdopodobnie pruska ale nie jestem pewien.
krajan Napisano 9 Lipiec 2007 Autor Napisano 9 Lipiec 2007 dzieki za zainteresowanie kolego deutschpozdrawiam
fanatyk6 Napisano 8 Lipiec 2007 Napisano 8 Lipiec 2007 Wygląda jak rosyjska z I WŚ. Poszukaj w wątkach na forum. Pozdrawiam
kolega deutsch Napisano 8 Lipiec 2007 Napisano 8 Lipiec 2007 Przecierz to polska rakietnica wz.1924 Perkun, jakie uzywano we wrzesniu 1939 roku. Czesc korpusu jest z mosiadza, lufa ze stali. Rekojesc z drewna. Lufe mozna otwierac naciskajac przycisk po lewej stronie ramy. normalnie (u ciebie odpadl - przerdzewial) naokolo spustu byla ramka chroniaca.
kolega deutsch Napisano 8 Lipiec 2007 Napisano 8 Lipiec 2007 Z tym, ze twój egzemplarz nie ma takiego przycisku...w zwiasku z czym moze to byc tez bardzo podobny Deutsche Leuchtpistole Heeresmodell produkowany u Waltera,Bernharda Berghausa i Ermy od 1926, pózniej nazywany tez Heer 1934. Tu korpus ze stopu aluminiowego. Sa tez egzemplarze z zynkowanego stopu nazywanego ZETAL, tego uzywano z braku aluminium pod koniec wojny. Przy tym pistolecie lufe otwierano przy pomocy ruchomej dzwigienki przy kablaku. Z tej rakietnicy nawet mozna byl strzelac granatami ppanc (?!?), do tego celu mialy domontowywan specialne urzadzenie clownicze. Kal: 26,5 mm dlugosc: 247 mm waga 720g
kuna Napisano 9 Lipiec 2007 Napisano 9 Lipiec 2007 To raczej nie będzie Perkun ani nic niemieckiego:)To chyba:Этот пистолет разработан КБ под руководством В. Федорова на Ижевском оружейном заводе в первой половине двадцатых годов и принятый на вооружение РККА как пистолет для стрельбы сигнальными патронами 4 калибра (26,5 мм) обр. 1926 года. На снимке модификация 1930 года.Wystarczy troszkę poszukać a na tej stronie jest sporo ciekawego:)http://talks.guns.ru/forum_light_message/36/056415.htmlpozdrawiammaciek
krajan Napisano 9 Lipiec 2007 Autor Napisano 9 Lipiec 2007 Wielkie dzieki Maciek (kuna) rzeczywiscie znalazłem na tej stronie ta rakietnice trylko musze jeszcze rozszyfrowac jej opisy.dziekipozdrawiam Marcin
krajan Napisano 8 Lipiec 2007 Autor Napisano 8 Lipiec 2007 Dzięki za podpowiedzi.Lufę otwiera sie za pomocą małej dźwigienki na przeciwko języka spustowego. Widoczną na zdjęciu.
krajan Napisano 8 Lipiec 2007 Autor Napisano 8 Lipiec 2007 Rakietnica została znaleziona W prusach wschodnich
krajan Napisano 8 Lipiec 2007 Autor Napisano 8 Lipiec 2007 Znaleziona na polu ok 8 lat temu ale dopiero teraz wpadła mi w ręce.Prawdopodobnie pruska ale nie jestem pewien.
kolega deutsch Napisano 9 Lipiec 2007 Napisano 9 Lipiec 2007 Jest jeszcze inna mozliwosc! Ale jestem zajety, wieczorem napisze.
pokemon Napisano 8 Lipiec 2007 Napisano 8 Lipiec 2007 http://www.germanmilitaria.com/Heer/19Flare.html
Pytanie
krajan
Znaleziona na polu ok 8 lat temu ale dopiero teraz wpadła mi w ręce.
Prawdopodobnie pruska ale nie jestem pewien.
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.