Skocz do zawartości
  • 0

co to za rakietnica?

krajan

Pytanie

Napisano

Znaleziona na polu ok 8 lat temu ale dopiero teraz wpadła mi w ręce.
Prawdopodobnie pruska ale nie jestem pewien.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przecierz to polska rakietnica wz.1924 Perkun, jakie uzywano we wrzesniu 1939 roku. Czesc korpusu jest z mosiadza, lufa ze stali. Rekojesc z drewna. Lufe mozna otwierac naciskajac przycisk po lewej stronie ramy. normalnie (u ciebie odpadl - przerdzewial) naokolo spustu byla ramka chroniaca.
Napisano
Z tym, ze twój egzemplarz nie ma takiego przycisku...w zwiasku z czym moze to byc tez bardzo podobny Deutsche Leuchtpistole Heeresmodell produkowany u Waltera,Bernharda Berghausa i Ermy od 1926, pózniej nazywany tez Heer 1934. Tu korpus ze stopu aluminiowego. Sa tez egzemplarze z zynkowanego stopu nazywanego ZETAL, tego uzywano z braku aluminium pod koniec wojny. Przy tym pistolecie lufe otwierano przy pomocy ruchomej dzwigienki przy kablaku. Z tej rakietnicy nawet mozna byl strzelac granatami ppanc (?!?), do tego celu mialy domontowywan specialne urzadzenie clownicze.
Kal: 26,5 mm dlugosc: 247 mm waga 720g
Napisano
To raczej nie będzie Perkun ani nic niemieckiego:)
To chyba:
Этот пистолет разработан КБ под руководством В. Федорова на Ижевском оружейном заводе в первой половине двадцатых годов и принятый на вооружение РККА как пистолет для стрельбы сигнальными патронами 4 калибра (26,5 мм) обр. 1926 года. На снимке модификация 1930 года.

Wystarczy troszkę poszukać a na tej stronie jest sporo ciekawego:)
http://talks.guns.ru/forum_light_message/36/056415.html
pozdrawiam
maciek
Napisano
Wielkie dzieki Maciek (kuna) rzeczywiscie znalazłem na tej stronie ta rakietnice trylko musze jeszcze rozszyfrowac jej opisy.

dzieki
pozdrawiam Marcin
Napisano
Dzięki za podpowiedzi.
Lufę otwiera sie za pomocą małej dźwigienki na przeciwko języka spustowego. Widoczną na zdjęciu.
Napisano

Znaleziona na polu ok 8 lat temu ale dopiero teraz wpadła mi w ręce.
Prawdopodobnie pruska ale nie jestem pewien.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie