Skocz do zawartości
  • 0

Drobiazgi z pola

Louis

Pytanie

Napisano

Witam,
dzisiaj na polu oprócz przedmiotów co do których pochodzenia nie mam wątpliwości wyskoczyły takie dwa cudaki.
To podłóżne coś ma wysokość ok. 45mm, dziurkę (do nawlekania?) i ornament przypominający skrzydła (???).

Ten kawałek czegoś okrągłego mógł mieć średnicę ok. 35mm. Wzorki obustronne.

Oba przedmioty znalezione obok siebie.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie. Pozdrawiam, Louis.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie napisałeś co to za materiał ... kamień? brąz? inny metal? czy co? ...to może być ważne bo wygląda ,to znalezisko , na bardzo stare...neolit? epoka brązu ?
epoka zelaza...itd ?
Chyba to odkrycie" archeologiczne... :) Jakaś ozdobna
zawieszka , część iżuterii" z tamtej epoki..(?)
Napisano
Witam, jutro spróbuję ustalić z jakiego metalu wykonany jest ten przedmiot, ale wygląda na znacznie młodszy niż sugerujesz.

Pozdrawiam
Louis
Napisano
Ten podłóżny przedmiot wykonany jest z miedzi. Co do drugiego to nie udało mi się ustalić. Pozdrawiam, Louis.
Napisano
Witam

Bardzo możliwe że nie właściwie oceniłem wiek
znalezisk i są one znacznie młodsze" ale mam" tylko
zdjęie ,które być może nie oddaje rzeczywistych barw przedmiotów i może wprowadzać w błąd...wyglądają jak wykonane np.z kamienia..
Jeśli to metal a otwór został np.przwiercony (?) ,to może
jest to współczesyny wyrób a proste czy wręcz primitywne ornameny ozdobienia, tylko mylą oglądających no i nie najlepsza jakość zdjęcia... sorry ,ale zdjęcie jest marne... Wydaje mi się że aby zidentyfikować te przedmioty - co to jest? - to po pierwsze należy je ulokowć w jakiśm czasie...wtedy będzie łatwiej...

Chyba że ktoś wie, rozpozna i poda nam gotową i wyczerpującą odpowiedź... (?)

Pozdrawiam
Hasan
Napisano
Witam,

faktycznie zdjęcia mogą wprowadzać w błąd. Lepszych nie udało mi się wykonać. Otwór w przedmiocie jest wywiercony.

Jeśli chodzi o inne przedmioty z tego pola to pochodziły one głównie z przełomu XIX i XX wieku oraz z 20-lecia międzywojennego. Może to coś pomoże.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie