Skocz do zawartości

Bieszczady lipiec

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 209
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
po zdjęciach widać że znajome tereny kosiliście , gratuluję fantów , w przyszłym roku na pewno się spotkamy bo strasznie mnie tam drze :-) , a jak pogoda lipcowa dopisywała ? bo w radiu nie ciekawie prognozowali pogodę

Jak zaświeciło słoneczko -usiadłem do map Słowacji -podjechałem na kolejkę do Majadnu (znana Bieszczadzka Kolejka )kupiłem bilet na Balnice - potem przeszedłem z buta na Słowacje - pierwsze znalezisko to lampa naftowa z okresu IIw z łuski od rusznicy chyba -bo jeszcze dokładnie nie oglądałem po przyjeździe – - pozdro

i to było by wszystko -ale zagalopowałem sie trochę na Słowacką stronę i po paru kilometrach zawitałem do miejscowości Osadne gdzie postanowiłem zwiedzić przy okazji cerkiew -okazało sie iż pod cerkwią znajduje sie krypta ze szczątkami 1600 ! poległych żołnierzy większości -carskich ale również innych armii z okresu Iwś

http://www.regionsnina.sk/index.php?id=57&L=2 w tym linku zgadza sie liczba -to liczba carskich żołnierzy natomiast reszta to inne nacje -w sumie jest ich 1600 tak podaje obecny pop i takie mi wręczył dane -zapodam je w miejscach wartych odwiedzenia -pozdro

i tutaj kończę moje następne spotkanie z Biesami mimo że pogoda zrobiła sie super -musiałem wracać do domu dostałem telefon że stan mojego ojca sie pogorszył – zwinąłem manele – krótkie pożegnanie z Biesami przy starej kapliczce i do domu - o Osadnym napisze więcej tak jak pisałem w miejscach wartych odwiedzenia --nara do następnego

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie