huk 100 Napisano 6 Lipiec 2007 Autor Napisano 6 Lipiec 2007 Wyszła na pobojowisku pierwszo wojennym –niby nic –ale jest pomalowana czarną farbą ! i to profesjonalnie bo nie jest to malowanie pędzlem z tego co widać na pozostałościach – czy ktoś już z was się z tym spotkał ?proszę o wszelkie sugestie -pozdro
pokemon Napisano 7 Lipiec 2007 Napisano 7 Lipiec 2007 Huku- czy jesteś pewny że to farba a nie np. patyna?
huk 100 Napisano 8 Lipiec 2007 Autor Napisano 8 Lipiec 2007 Myślę że jeżeli takie malowanie nie było praktykowane w armii carskiej i nikt go nie potwierdza –to myślę że już się nie dowiemy prawdy-głowę bym dał że to farba -pozdro
huk 100 Napisano 7 Lipiec 2007 Autor Napisano 7 Lipiec 2007 Jest to położona wysokiej jakości powłoka z tego co widać –nie jest to smoła!! Już myślałem że to jakaś powojenna adaptacja –ale też nam nie pasuje –albo to przypadek…. same przypadki mi się ostatnio trafiają heeheh-pozdro
huk 100 Napisano 7 Lipiec 2007 Autor Napisano 7 Lipiec 2007 Tak jestem pewny -chociaż były głosy że to może być oksyda –jak wrócą inni Fiodor Sajmon Mieszko i Uben to potwierdzą bo mieli ją w rękach –czy może były jakieś oddziały zwiadowców którzy mieli takie klamry ? nie rzucające się w oczy ? nie wiem .Zagadka jest dla mnie duża –ale to co widać to widać że to farba nie patyna .Patyna jest tam gdzie odpadła farba-pozdro
huk 100 Napisano 6 Lipiec 2007 Autor Napisano 6 Lipiec 2007 Wyszła na pobojowisku pierwszo wojennym –niby nic –ale jest pomalowana czarną farbą ! i to profesjonalnie bo nie jest to malowanie pędzlem z tego co widać na pozostałościach – czy ktoś już z was się z tym spotkał ?proszę o wszelkie sugestie -pozdro
huk 100 Napisano 11 Styczeń 2010 Autor Napisano 11 Styczeń 2010 i tak upłynęło ponad dwa lata - ostatnio porządkuje kolekcje i znalazłem ją na nowo :):) z innymi klamrami - nie miałem koncepcji na nią -wrzuciłem do roztworu amoniaku - a tu trach ! w pierwszej chwili pomyślałem że jakieś złocenia powychodziły - ale po dokładnym obejrzeniu w świetle dziennym doszedłem do wniosku iż -(pod patyną lub farbą ) zachowała sie oryginalna nie utleniona powierzchnia - nic nie było polerowane !!!!! :):) pozdro
Frozzer Napisano 7 Lipiec 2007 Napisano 7 Lipiec 2007 klamry carskie nie byly malowane - wiec albo patyna, albo przypadek (komus sie cos rozlalo, czy obok sie smola wytopila itp...)
pokemon Napisano 8 Lipiec 2007 Napisano 8 Lipiec 2007 Powiem ci huku, że spotkałem już tego rodzaju patynę, ale zabij...nie pamiętam gdzie i na czym. Ale jeśli twierdzisz że farba, to moja teoria jest taka, że były właściciel zamalował to to aby się nie utożsamiać z armią carską, a zaadaptował klamrę do własnych potrzeb. Partyzant? UPA?...?
Frozzer Napisano 8 Lipiec 2007 Napisano 8 Lipiec 2007 to moze byc patyna ogniowa - identyczna wystepuje w grobach cialopalnych na fibullach z wplywow rzymskichdo zludzenia przypomina lakier
Pytanie
huk 100
Wyszła na pobojowisku pierwszo wojennym –niby nic –ale jest pomalowana czarną farbą ! i to profesjonalnie bo nie jest to malowanie pędzlem z tego co widać na pozostałościach – czy ktoś już z was się z tym spotkał ?proszę o wszelkie sugestie -pozdro
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.