Skocz do zawartości
  • 0

Malowana klamerka Carska

huk 100

Pytanie

Napisano

Wyszła na pobojowisku pierwszo wojennym –niby nic –ale jest pomalowana czarną farbą ! i to profesjonalnie bo nie jest to malowanie pędzlem z tego co widać na pozostałościach – czy ktoś już z was się z tym spotkał ?proszę o wszelkie sugestie -pozdro

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Myślę że jeżeli takie malowanie nie było praktykowane w armii carskiej i nikt go nie potwierdza –to myślę że już się nie dowiemy prawdy-głowę bym dał że to farba -pozdro
Napisano
Jest to położona wysokiej jakości powłoka z tego co widać –nie jest to smoła!! Już myślałem że to jakaś powojenna adaptacja –ale też nam nie pasuje –albo to przypadek…. same przypadki mi się ostatnio trafiają heeheh-pozdro
Napisano
Tak jestem pewny -chociaż były głosy że to może być oksyda –jak wrócą inni Fiodor Sajmon Mieszko i Uben to potwierdzą bo mieli ją w rękach –czy może były jakieś oddziały zwiadowców którzy mieli takie klamry ? nie rzucające się w oczy ? nie wiem .Zagadka jest dla mnie duża –ale to co widać to widać że to farba nie patyna .Patyna jest tam gdzie odpadła farba-pozdro
Napisano

Wyszła na pobojowisku pierwszo wojennym –niby nic –ale jest pomalowana czarną farbą ! i to profesjonalnie bo nie jest to malowanie pędzlem z tego co widać na pozostałościach – czy ktoś już z was się z tym spotkał ?proszę o wszelkie sugestie -pozdro

Napisano

i tak upłynęło ponad dwa lata - ostatnio porządkuje kolekcje i znalazłem ją na nowo :):) z innymi klamrami - nie miałem koncepcji na nią -wrzuciłem do roztworu amoniaku - a tu trach ! w pierwszej chwili pomyślałem że jakieś złocenia powychodziły - ale po dokładnym obejrzeniu w świetle dziennym doszedłem do wniosku iż -(pod patyną lub farbą ) zachowała sie oryginalna nie utleniona powierzchnia - nic nie było polerowane !!!!! :):) pozdro

Napisano
Powiem ci huku, że spotkałem już tego rodzaju patynę, ale zabij...nie pamiętam gdzie i na czym. Ale jeśli twierdzisz że farba, to moja teoria jest taka, że były właściciel zamalował to to aby się nie utożsamiać z armią carską, a zaadaptował klamrę do własnych potrzeb. Partyzant? UPA?...?
Napisano
to moze byc patyna ogniowa - identyczna wystepuje w grobach cialopalnych na fibullach z wplywow rzymskich

do zludzenia przypomina lakier

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie