okejos Napisano 4 Lipiec 2007 Autor Napisano 4 Lipiec 2007 Pozwólcie że przedstawię mojego wuja.żołnierza oficera 31 Pułku artylerii lekkiej z Torunia.walczył pod bzurą dostał się do niewoli koło kampinosu.
okejos Napisano 4 Lipiec 2007 Autor Napisano 4 Lipiec 2007 potem przyszła wojna 39 roku (niesttety gdzies schowałem karte mobilizacyjna i nie moge znaleść.po przegranej bitwie pod bzurą niewola
okejos Napisano 4 Lipiec 2007 Autor Napisano 4 Lipiec 2007 zobaczcie ze zdjęcie jest z orzełkiem na czapce
okejos Napisano 4 Lipiec 2007 Autor Napisano 4 Lipiec 2007 w kazdej sytuacji trzeba sobie radzić..-- chór obozowy
okejos Napisano 4 Lipiec 2007 Autor Napisano 4 Lipiec 2007 czasami taki dokument z obozu potrafił uratowac z łapanki
okejos Napisano 4 Lipiec 2007 Autor Napisano 4 Lipiec 2007 zobaczcie pieczatkę .. komisariat policji POLSKIEJ!!!! w 43
okejos Napisano 4 Lipiec 2007 Autor Napisano 4 Lipiec 2007 i przyszło wyzowlenie - w amerykanskim mundurku
okejos Napisano 4 Lipiec 2007 Autor Napisano 4 Lipiec 2007 i powrót do kraju..30 lipca 1939 roku odbył się slub mojego wyja. w sierpniu dostał powołanie. wrócił po 5 latach!!!! do oczekujacej zony.ta krótka historie 1 człowiek poświecam por. Brunonowi Frąckowskiemu. z Pieknego miasta Chełmno
okejos Napisano 4 Lipiec 2007 Autor Napisano 4 Lipiec 2007 http://www.odkrywca-online.pl/galeria,pogrzeb,pog.htmla tu jeszcze pare fotek ciekawych. pogrzeb polskiego oficera który zginął podczas pomyłkowego bombardowania
pnz59 Napisano 5 Lipiec 2007 Napisano 5 Lipiec 2007 Okejos!Bardzo zainteresowały mnie Twoje wiadomości o wuju Brunonie Frąckowskim z 31 pal. Czy wiesz może, w jakim oddziale słuzył we Wrześniu? A może stopień wojskowy i przydział? Napisałem swojego czasu monografię tego pułku ale nazwisko Wuja w obsadzie personalnej ani 48 dal ani 68 dal, które pułk mobilizował, nie występuje. Poniewaz mam zamiar opublikować, mam nadzieję, niebawem, monografię o artylerii dyspozycyjnej w 1939 r. wszelkie uzupełnienia przydałyby mi sie. Poza tym pokazałes kilka fotek. Czy są one opisane? Jesli tak to czy i na jakich zasadach mógłbym dostać skan o dobrej rozdzielczości. Zamieściłbym je w książczynie. Warunkiem jest jednak podpisane zdjęcie oraz znana w 1939 r. funkcja - toż nie mogę dać portretu osoby nie wykazanego w obsadzie!Jeśli mógłbyś pomóc będę wdzięcznyP.Z.
FAGIL Napisano 5 Lipiec 2007 Napisano 5 Lipiec 2007 na trzecim zdjeciu jest legitymacja odznaki 31pal czy ta ze zdjecia to moze orginal
okejos Napisano 5 Lipiec 2007 Autor Napisano 5 Lipiec 2007 wszystkie dokumenty sa orginalne. fajna odznaka. ja miałem wszyskie do tych dok. ale zosatły mi kiedys skradzione
FAGIL Napisano 5 Lipiec 2007 Napisano 5 Lipiec 2007 chodzilo mi o odznake czy to orginal poniewaz ja kupilem a nie dostalem od bylego zolnieza tego pulku czy twoja byla taka sama.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.