zabi Napisano 4 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 4 Lipiec 2007 Witam,Mam ogromną prośbę do szanownego grona. Mianowicie chodzi mi o to jak oczyścić i zakonserwować taśmę do MG standardowa 50 - siątka. Większość ogniw jest w stanie prawie magazynowym, oryginalna farba itp, ale niektóre gdzieś tak 20 ogniw jest skorodowana zwłaszcza wewnątrz(tam gdzie się wkłada nabój). Nie wiem już co z tym robić. Prosze o pomoc.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 6 Lipiec 2007 Share Napisano 6 Lipiec 2007 Cześć,co do czyszczenia - najlepiej w ropę a później szczotezcka drucianą do rurek albo jakąś niewielką ale za to twardą szczotką. Jeśli zaś chodzi o konserwację - można to zakonserwować smarem albo - tylko sam nie sprawdzałęm - słyszałem o takiej metodzie: w ropie albo nafcie należy rozpuścić parafinę a później włożyć do tego przedmiot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maruda Napisano 8 Lipiec 2007 Share Napisano 8 Lipiec 2007 Witam Wykopałem kilka taśm i zawsze czyściłem je kąpielą w occie. Moczyły się w ten sposób ze 2-3 dni .Póżniej szczoteczka od mycia zębów, szmatka, wyszorować to w ciepłej wodzie.Większe grudy rdzy jakby nie zeszły zdzierałem na bieżąco w ciągu tych 2-3 dni czymś metalowym.Po wszystkim polerka szmatką z pastą polerską bądz pastą zaworową (Koszt 3zł). Fakt ze po dłuższej kąpieli w occie może zostać lekko szary osad ale w wiekszosci schodził po dokonaniu tej polerki. Jesli zdecydujesz sie na ocet to nie wrzucaj tego wczesniej w ropę bo jest tłusta i będzie bardzo utrudnione czyszczenie. Samą ropą i szczotą pewnie też da sie Ale ocet jako kwas wyczysci nawet głębsze wżery i w przeciwieństwie do innych substancji typu fosol nie bedzie utleniał zdrowego metalu i nie zniszczy farby i ewentualnych oznaczeń,kodów itp. Spoko jest piaskowanie Widziałem jak fajnie czysci i dokładnie ale to chyba do większych rzeczy No i trzeba miec sprzet. Jest tez popularna elektroliza ale to tez trzeba miec aparature i pomieszczenie.Fajnie to czysci.Zastanów sie popytaj. Przed czyszczeniem własciwego przedmiotu proponuje zrobic se próbe na jakimś badziewiu i wybrac se pózniej metodę.Jest jakas fajna stronka o karabinie mauzer k98 i tam jest pare sposobów czyszczenia.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 9 Lipiec 2007 Share Napisano 9 Lipiec 2007 Trawienie kwasami powoduje ubytek fanta. Tu jest przewaga elektrolizy.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hitboy64 Napisano 9 Lipiec 2007 Share Napisano 9 Lipiec 2007 Nie polecam octu kiedyś wrzuciłem z ciekawości łuskę mausera i po 2 dniach nie było rdzy ale też ocet zrobił swoje wżery i łuska miała dziwny kolor :) była nawet dużo lżejsza niż normalna łuska no i ten nieciekawy wygląd :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maruda Napisano 9 Lipiec 2007 Share Napisano 9 Lipiec 2007 Tak owszem ocet nie nadaje sie do czyszczenia łusek wykonanych z mosiądzu z dodatkiem miedzi Barwią sie na różowo itd. Ale do stalowych rzeczy ocet jest ok.Elektroliza jest spoko ale trzeba miec aparaturę Przypominam ocet to słaby kwas.Co innego fosol itd. Tak jak pisałem najlepiej sprawdzic kilka metod No i tak jak pisał kolega od łusek wczesniej-nie wszystko nadaje sie do wszystkiego.Przypominam o stronce mauser 98k Nie znam dokładnie adresu ale wystarczy cierpliwie poszukac pod tym hasłem Jest tam pare fajnych sposobów czyszczenia żelastwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.