aegirsson Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Napisano 3 Lipiec 2007 Witam, jeden z forumowiczów zasugerował azotan srebra, osobiście nie jestem do tego przekonany. Jest to monetka 2 fenigi z lat '70 XIX wieku. Jak ją znalazłem była czarna jak noc. Chciałem ją rozjaśnić i użyłem niepotrzebnie kwasku cytrynowego. Zrobiła się koloru rdzy, chropowata, i widoczność napisów zmalała o wiele. Jednak po jakimś czasie leżenia na stole zaczęła na powrót szarzeć, pociemniała gdzieś 30 procent powierzchni z obu stron. Czy można ją ściemnić czymś do końca ?
pokemon Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 Czy kolega próbował tak jak mówiłem, czy wziął mój sposób za żart?
aegirsson Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Napisano 3 Lipiec 2007 No nie próbowałem, bo rada szanownego kolegi tyczy się chyba monetki zabrudzonej ( oliwa ), a ta moja czysta jest.
martian. Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 Z czego jest ta moneta? Azotan jest utleniaczem i np mosiądz bardzo ładnie postarzy Próbowałem z guzikiem ale niektóre niemieckie monety z tego okresu są ze stopu podobnego do znalu. Na tym nie próbowałem.
dominer Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 Jesli nie zalezy ci na czasie to poczekaj kilka dni-srebro czyszczone kwaskiem cytrynowym pozostawione na powietrzu ladnie poczernieje..tylko trzeba na to kilku dni.. ale nie sadze zeby zczarniala tak drastycznie stajac sie czarna jak noc to bedzie tylko lekka patyna ale z wlasnego doswiadczenia wiem ze wychodzi to w miare ladnie.. pozdrawiam
aegirsson Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Napisano 3 Lipiec 2007 no właśnie nie orientuję się z czego są te niemieckie drobniaki z dziewiętnastego wieku, albo to jest mosiądz albo brąz właśnie zależy mi na takim efekcie patyny jak pisze kolega dominer, albo żeby to w miarę jednostajny kolorek przybrało, na tej pociemniałej na nowo części monetki poprawiła się też czytelność napisów. pozdrowienia
Luke Napisano 4 Lipiec 2007 Napisano 4 Lipiec 2007 A jakby ją pomoczyć z pół roku w zużytym oleju silnikowym?
pokemon Napisano 4 Lipiec 2007 Napisano 4 Lipiec 2007 Wszyscy macie rację. Moniaki te (fenigi) były z miedzi (jeśli o te pytasz?).Najlepiej wrzuć fotkę to ci coś prędzej poradzimy :-)
pokemon Napisano 5 Lipiec 2007 Napisano 5 Lipiec 2007 Daj kontakt na priv to może ci pomogę. Bardzo ci zależy? Warto przy niej majstrować? Te fenisie chyba po złotówce chodzą, no ale jak zbierasz np. rocznikami, to rzeczywiście nie o cenę tu chodzi.
aegirsson Napisano 6 Lipiec 2007 Autor Napisano 6 Lipiec 2007 może zostawię tak jak jest, łaciata monetka też może być spoko, szkoda mi się jej zrobiło bo mało starszych monet mam, a tę popsułem, kto wie, niech poleży na półce, pociemnieje sama ( ? ), dziękuję pokemon, pozdrowienia
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.