Skocz do zawartości

Jak pociemnić monetę? - prośba o radę

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, jeden z forumowiczów zasugerował azotan srebra, osobiście nie jestem do tego przekonany.
Jest to monetka 2 fenigi z lat '70 XIX wieku. Jak ją znalazłem była czarna jak noc. Chciałem ją rozjaśnić i użyłem niepotrzebnie kwasku cytrynowego. Zrobiła się koloru rdzy, chropowata, i widoczność napisów zmalała o wiele. Jednak po jakimś czasie leżenia na stole zaczęła na powrót szarzeć, pociemniała gdzieś 30 procent powierzchni z obu stron. Czy można ją ściemnić czymś do końca ?
Napisano
Z czego jest ta moneta? Azotan jest utleniaczem i np mosiądz bardzo ładnie postarzy Próbowałem z guzikiem ale niektóre niemieckie monety z tego okresu są ze stopu podobnego do znalu. Na tym nie próbowałem.
Napisano
Jesli nie zalezy ci na czasie to poczekaj kilka dni-srebro czyszczone kwaskiem cytrynowym pozostawione na powietrzu ladnie poczernieje..tylko trzeba na to kilku dni.. ale nie sadze zeby zczarniala tak drastycznie stajac sie czarna jak noc to bedzie tylko lekka patyna ale z wlasnego doswiadczenia wiem ze wychodzi to w miare ladnie.. pozdrawiam
Napisano
no właśnie nie orientuję się z czego są te niemieckie drobniaki z dziewiętnastego wieku, albo to jest mosiądz albo brąz
właśnie zależy mi na takim efekcie patyny jak pisze kolega dominer, albo żeby to w miarę jednostajny kolorek przybrało, na tej pociemniałej na nowo części monetki poprawiła się też czytelność napisów. pozdrowienia
Napisano
Wszyscy macie rację. Moniaki te (fenigi) były z miedzi (jeśli o te pytasz?).
Najlepiej wrzuć fotkę to ci coś prędzej poradzimy :-)
Napisano
Daj kontakt na priv to może ci pomogę. Bardzo ci zależy? Warto przy niej majstrować? Te fenisie chyba po złotówce chodzą, no ale jak zbierasz np. rocznikami, to rzeczywiście nie o cenę tu chodzi.
Napisano
może zostawię tak jak jest, łaciata monetka też może być spoko,
szkoda mi się jej zrobiło bo mało starszych monet mam, a tę popsułem, kto wie, niech poleży na półce, pociemnieje sama ( ? ), dziękuję pokemon, pozdrowienia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie