Skocz do zawartości

karabin ppac ur 1935

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zdaje mi się, że jednego UR-a ma SRH Odwach z Poznania, albo inna poznańska wrześniowa" jednostka. W każdym razie widziałem takiego na rekonstrukcji z okazji Dnia Ułana. Nie wiem tylko czy to kopia, replika czy oryginał osadzony w kolbie. Jak przez mgłę pamiętam, że chyba miał wżery na lufie i metalowych częściach co oznaczałoby oryginał. Warto też wiedzieć, że jednego UR-a zdobyli Polacy w Iraq. Może zresztą dostali od Amerykanów. Ale w każdym razie ten Ur miał przybyć do Polski i stanowić część jakiejś wystawy. Ciekawe czy przybył. Można by to pewnie w MONie sprawdzić.
  • 1 month later...
Napisano
Może nie znam się zbyt na broni, więc zapytam, skąd wziął się pomysł z wybijaniem korka" przez karabin przeciwpancerny? Rozumiem, że był to karabin z długą lufą, dużym ładunkiem, oraz strzelał pociskami z płaszczem i twardym rdzeniem. Wydaje mi się, że taki pocisk po prostu miał przebić pancerz i tyle, do pewnej grubości go przebijał, grubszych płyt nie i już. Nie tak dawno na Discavery oglądałem b. ciekawy program o amunicji przeciwpancernej i pancerzach. Owszem była tam mowa i o owych pociskach, które nie przebijają pancerza z zewnątrz, ale z powodu działania powodują powstanie odłamków jego z wewnętrznych fragmentów, ale to jest tzw. przeciwpancerna amunicja burząca, czyli pociski z ładunkiem wybuchowym, który eksploduje na powierzchni pancerza, a enegia wybuchu jest tak duża, że wewnętrzna część pancerza odszczepia się od jego reszty i razi załogę (w sumie masakra. Takim czymś można strzelać z aramty ale nie karabinu ppanc. (tak mi się przynajmniej zdaje) :-).
Napisano
hej

drNO2: autorem pomysłu jest Hermann Gerlich. Razem z bratem Josephem Halle założył on firmę Halger zajmującą się bronią myśliwską i nie tylko. Eksperymentując w latach 20-tych z karabinami wielkiej mocy i pociskami o wielkiej prędkości odkrył właśnie taki efekt: przy odpowiednio dużej prędkości uderzenia zwykły pocisk z ołowianym rdzeniem, uderzając w płytę pancerną rozpłaszczał się na niej, jednak lokalnie oddawał tyle energii że wybijał z płyty cylindryczny korek" o średnicy 2-3 kalibrów. Z różnych względów nie jest to tak dobry pomysł jakby się wydawało i Gerlich dosyć szybko go porzucił. Jego późniejsze prace koncentrowały się na broni ze stożkową lufą i pociskami ppanc. z twardym rdzeniem.
A kto w Polsce wpadł na pomysł żeby sobie zrobić takiego gerlicha - jak się wydaje płk dr Tadeusz Felsztyn z IBTU, który zlecił na początku lat 30. zakupienie któregoś kb Halger do prób a potem skonstruowanie kb ppanc. opartego na tych samych założeniach. Nabój 7,9x107 skonstruowało Biuro Studiów przy fabryce amunicji w Skarżysku a karabin znany nam jako Ur" zaprojektował inż. Józef Maroszek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie