Skocz do zawartości
  • 0

Guzik do ID

maras2

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich
Nie jestem pewien, czy to guzik pruski czy francuski - ta korona to moze pruski, ale orzeł w niesymetrycznej postawie i te błyskawice pod skrzydłami...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie do znawców guzików z innej beczki. Znajduje się takie same lub podobne dosłownie bez niczego. Żadnych herbów, napisów, sygnatur. Ja nazywam je o name" he,he
Czy to tylko cywile czy używało guzików o name" jakieś np. biedniejsze wojsko :-)
Napisano

Witam wszystkich
Nie jestem pewien, czy to guzik pruski czy francuski - ta korona to moze pruski, ale orzeł w niesymetrycznej postawie i te błyskawice pod skrzydłami...

Napisano
Wielkie dzieki za info.
Wiec te płaskie to pierwsze wzory i najbardziej poszukiwane, zresztą widać po cenach, jakie osiągają na allllegro.
Pozdrawiam
Napisano

No i drugi o name" choć powiem, że jeszcze nie czyszczony i może tam jakieś płaskie dwie skrzyżowane armaty z pod tej patyny wyjdą, ale wątpię

Napisano
Na to pokemon nie ma jednoznacznej odpowiedzi, część tych guzików to guziki wojskowe i nie tyle z biednego wojska" ile mogą być z wczesnych lat gdy jeszcze nie stosowano sygnatur czy przedstawień na guzikach. Inne znów są cywilne, ale by to określić trzeba mieć przynajmniej zdjęcie. Jak chce ci się szukać to na PS była ciekawa dyskusja na temat guzików XVIII- XIX w pruskich, ruskich i innych ze zdjęciami.
pozdrawiam
Napisano
Pokemon te wypukłe guziki są wojskowe wg. mnie rosyjskie I połowa XIX w. trafiają się też taki z sygnaturką Ł pisaną cyrylicą, ten płaski to cywilny też XIX w.
pozdrawiam
Napisano
Dzieki za pomoc. Tam, gdzie mi wyszedl ten guzik, stacjonowały wojska napoleońskie - wiec sie wszystko zgadza. Pruski jakoś tam raczej nie pasował.
Pozdrawiam.
Napisano
Jeszcze jedna sprawa - przed chwila znalazlem na alledrogo taki właśnie guzik ale z innym oczkiem do przyszycia - takim czworokątnym. Czym to było spowodowane, że np. w moim guziku jest zwykłe okrągłe oczko a w innym nie?

I jescze co do guzików napoleońskich z numerami - to chyba pułkowe? Wiekszość to o płaskim kształcie, ja mam natomiast półokrągły - zdobienia wokół cyfry są takie podobne, jak na tych płaskich - czy te półokrągłe należały może do jakichś innych formacji?
Napisano
łał, własnie wróciłem z Walimia i okolic...
To podaj stronke - uwiecznie sie nan niej.

No a jak wyglada moje zapytanie w poście poniżej w sprawie tychże guzików?
Napisano
Ten półokrągły z nr 28 to Napoleon, ale niestety III. Jest to guzik wzoru obowiązującego od połowy XIX w. aż do końca I wojny światowej a moze i dłużej.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie