maras2 Napisano 29 Czerwiec 2007 Autor Napisano 29 Czerwiec 2007 Witam wszystkichNie jestem pewien, czy to guzik pruski czy francuski - ta korona to moze pruski, ale orzeł w niesymetrycznej postawie i te błyskawice pod skrzydłami...
pokemon Napisano 2 Lipiec 2007 Napisano 2 Lipiec 2007 Mam pytanie do znawców guzików z innej beczki. Znajduje się takie same lub podobne dosłownie bez niczego. Żadnych herbów, napisów, sygnatur. Ja nazywam je o name" he,heCzy to tylko cywile czy używało guzików o name" jakieś np. biedniejsze wojsko :-)
maras2 Napisano 5 Wrzesień 2007 Autor Napisano 5 Wrzesień 2007 i ten tez jest niezły, moze bedzie wiecej - oby...
maras2 Napisano 29 Czerwiec 2007 Autor Napisano 29 Czerwiec 2007 Witam wszystkichNie jestem pewien, czy to guzik pruski czy francuski - ta korona to moze pruski, ale orzeł w niesymetrycznej postawie i te błyskawice pod skrzydłami...
siwyr Napisano 30 Czerwiec 2007 Napisano 30 Czerwiec 2007 Ten ostatni ładny Napoleończyk.Jak chcesz to podam Ci stronę na którą się wkleisz i będziesz uwiecznuiony
maras2 Napisano 1 Lipiec 2007 Autor Napisano 1 Lipiec 2007 Wielkie dzieki za info.Wiec te płaskie to pierwsze wzory i najbardziej poszukiwane, zresztą widać po cenach, jakie osiągają na allllegro.Pozdrawiam
pokemon Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 No i drugi o name" choć powiem, że jeszcze nie czyszczony i może tam jakieś płaskie dwie skrzyżowane armaty z pod tej patyny wyjdą, ale wątpię
pokemon Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 Uszko zagięte- nie ważyłem się na razie prostować aby nie ułamać
pokemon Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 Niemal całkiem płaski.Sorki za kiepskie fotki, ale może ktoś coś powie ciekawego? :-)
sopel69 Napisano 2 Lipiec 2007 Napisano 2 Lipiec 2007 Na to pokemon nie ma jednoznacznej odpowiedzi, część tych guzików to guziki wojskowe i nie tyle z biednego wojska" ile mogą być z wczesnych lat gdy jeszcze nie stosowano sygnatur czy przedstawień na guzikach. Inne znów są cywilne, ale by to określić trzeba mieć przynajmniej zdjęcie. Jak chce ci się szukać to na PS była ciekawa dyskusja na temat guzików XVIII- XIX w pruskich, ruskich i innych ze zdjęciami.pozdrawiam
sopel69 Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 Pokemon te wypukłe guziki są wojskowe wg. mnie rosyjskie I połowa XIX w. trafiają się też taki z sygnaturką Ł pisaną cyrylicą, ten płaski to cywilny też XIX w. pozdrawiam
sopel69 Napisano 29 Czerwiec 2007 Napisano 29 Czerwiec 2007 Żaden prusak to guzik napoleoński gwardyjskipozdrawiam
maras2 Napisano 29 Czerwiec 2007 Autor Napisano 29 Czerwiec 2007 Dzieki za pomoc. Tam, gdzie mi wyszedl ten guzik, stacjonowały wojska napoleońskie - wiec sie wszystko zgadza. Pruski jakoś tam raczej nie pasował.Pozdrawiam.
maras2 Napisano 29 Czerwiec 2007 Autor Napisano 29 Czerwiec 2007 Jeszcze jedna sprawa - przed chwila znalazlem na alledrogo taki właśnie guzik ale z innym oczkiem do przyszycia - takim czworokątnym. Czym to było spowodowane, że np. w moim guziku jest zwykłe okrągłe oczko a w innym nie?I jescze co do guzików napoleońskich z numerami - to chyba pułkowe? Wiekszość to o płaskim kształcie, ja mam natomiast półokrągły - zdobienia wokół cyfry są takie podobne, jak na tych płaskich - czy te półokrągłe należały może do jakichś innych formacji?
maras2 Napisano 30 Czerwiec 2007 Autor Napisano 30 Czerwiec 2007 łał, własnie wróciłem z Walimia i okolic...To podaj stronke - uwiecznie sie nan niej.No a jak wyglada moje zapytanie w poście poniżej w sprawie tychże guzików?
SZZ Napisano 30 Czerwiec 2007 Napisano 30 Czerwiec 2007 Ten półokrągły z nr 28 to Napoleon, ale niestety III. Jest to guzik wzoru obowiązującego od połowy XIX w. aż do końca I wojny światowej a moze i dłużej.Pozdrawiam
pawep Napisano 11 Wrzesień 2007 Napisano 11 Wrzesień 2007 witam!te guziczki wyszły mi na pozycjach I-szo wojennych w niwielkiej odległości od siebie
Pytanie
maras2
Witam wszystkich
Nie jestem pewien, czy to guzik pruski czy francuski - ta korona to moze pruski, ale orzeł w niesymetrycznej postawie i te błyskawice pod skrzydłami...
27 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.