Skocz do zawartości
  • 0

Umocnienia polowe IWŚ

jahooo

Pytanie

Napisano
Tutaj chyba najlepiej pasuje. Gdzie można znaleźć informacje na temat sztuki budowania okopów w czasach I wojny? Znalazłem stronkę o umocnieniach radzieckich z II wojny, ale to już zupełnie inna technika budowy. W googlach niewiele można znaleźć, głównie II wojna. Chciałbym wiedzieć, gdzie można się spodziewać stanowisk artylerii, km-ów w odniesieniu do linii okopów. W tej chwili szkic sytuacji jest dość niejasny i nie wiem, czy w miejscu,które staram sie zbadać nie ma śladów innych starć niż tylko z pierwszej wojny.

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chodzi mi o umocnienia na kilka - kilkanaście dni. Nie zauważyłem elementów umocnień typu kuchnia polowa, latryny, więc są to umocnienia we wstępnej fazie rozbudowy, aczkolwiek można zauważyć dwie zachowane linie umocnień, a z ukształtowania terenu wiem, że musiały być conajmniej trzy. Wiele elementów ze zdjęć się zgadza - schemat budowy odskoczni", rozkład rowów łącznikowych. Brak tylko pierwszej linii okopów i nie wiem, jak rozmieszczano stanowiska artylerii polowej. Na okolicznych polach jest masa zapalników aluminiowych i kulek ze szrapneli, więc artyleria musiała stać. Poza tym wychodzą łuski - lebel, mauser, mosin i inne, które powoli rozszyfrowuję. Do poszukiwań pod powierzchnią niestety muszę się postarać o wykrywacz. Zastanawia mnie też, gdzie pochowano poległych, bo do najbliższego cmentarza z I WŚ kilkanaście kilosów. Po drugiej stronie rzeki cmentarz zlokalizowałem. Czy można to gdzies zgłosić? Teraz jest to las zarośnięty krzakami.
Napisano
Nie zauważyłem u mnie takich form. Przypuszczam, że pierwsza linia okopów od strony rzeki się nie zachowała wogóle. Druga linia jest zachowana dość dobrze - transzeja biegnie zygzakami, co 100m rowy łącznikowe do trzeciej linii tuż przy szczycie góry. Trzecia linia to seria okopów szerszych, w kształcie niesymetrycznego trapezu, nieciągła, tzn 50m okopu, 50m przerwy itp. Głębokość rowu do tej pory to około 1 do 1,2m więc musiał to być głęboki rów. Czy to mogą być rowy do odskoku" ?
Napisano
Koledzy chyba mówią o czymś innym. katla- prezentujesz sztukę okopową wysokiego kalibru, służącą raczej do walki pozycyjnej, niemalże w formie koszar. Tymczasem koledze jahooo zapewne chodzi o zwykłe okopy, przynajmniej tak to rozumiem. Np. u mnie to się okopali, ale jak ich przyparło to się wycofali i znów się okopywali. Więc jakby mieli budować takie twierdze okopowe, to musieliby powiedzieć napastnikom, żeby poczekali z natarciem do ukończenia budowy. A jaki żal byłby to zostawiać, przy takiej ilości włożonej w to pracy, wysiłku i kosztów
Napisano
Dopiero przymierzam się do tego tematu, dlatego z chęcią będę śledził ten wątek. Na moich terenach wyglądało to tak, że ruscy uciekali a austriacy ich gonili (1915). Potem ruscy się okopali i bronili swoich pozycji, ale jak wyglądała ta sztuka okopowa, tego jeszcze nie rozgryzłem
:-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie