miłosz39 Napisano 29 Czerwiec 2007 Autor Napisano 29 Czerwiec 2007 Witam Buduję makietę fortu waligóra{Węgierska Górka} potrzebuję informacji o tym jak maskowano, zabezpieczano forty, jak je malowano w 1939 oraz czy wokół rosły drzewalub krzewy.
malpa Napisano 30 Czerwiec 2007 Napisano 30 Czerwiec 2007 Czy moasz moze juz jakies gotowe elementy schronu
miłosz39 Napisano 30 Czerwiec 2007 Autor Napisano 30 Czerwiec 2007 Dzięki za zdjęcie.Niestety nie rozpoczołem budowy.Na razie zbieram dokumętacje tego fortu
miłosz39 Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Napisano 3 Lipiec 2007 Czy ktoś wie jak były pomalowane ściany w forcie waligóra, gdzie znajdowały się rury i inne przyrządy takie jak rury do łączności z innymi fortami.
malpa Napisano 4 Lipiec 2007 Napisano 4 Lipiec 2007 Wedlug realcji obroncow to schrony byly w barwach schnacego betonu czyli nie malowane .Elementy wentylacji byly wykonane z blachy ocynkowanej zas elementy stalowe mogly byc pomalowane minia ale jakiego koloru to trudno stwierdzic
miłosz39 Napisano 5 Lipiec 2007 Autor Napisano 5 Lipiec 2007 A jak były pomalowane ściany.Czy były białe jak to widać na stronie forty kraków, czy był niepomalowany beton. Proszę o szybką odpowiedż.
miłosz39 Napisano 5 Lipiec 2007 Autor Napisano 5 Lipiec 2007 Ale jak pomaluje ściany wewnątrz na biało to chyba będzie dobrze.Czy istnieje jakiś schemat rozmieszczenia rur, piecyków w waligórze?
malpa Napisano 6 Lipiec 2007 Napisano 6 Lipiec 2007 Bbiale sciany moga byc .Odnosnie rur wentylacji i piecykow to najlepiej osobiscie zobaczyc i pomierzyc .Ja swego czasu tak zrobilem i nie żaluje ,chociaz zrobilem tylko pomiary schronu z zewnatrz.
Cronos Napisano 6 Lipiec 2007 Napisano 6 Lipiec 2007 Mój mały spieprzony" bunkierek... czeka na odrobne czasu i serca.
woytas Napisano 6 Lipiec 2007 Napisano 6 Lipiec 2007 Cronos - to urbanek zdaje sie?Mysle, zeby takiego zrobic -do naszego schronu w Rybniku, ktory remontujemy :)
Cronos Napisano 6 Lipiec 2007 Napisano 6 Lipiec 2007 Zgadza się, tak dla jaj zrobiłem go w zeszłe wakacje ale potem próbowałem zrobić ślady szalunku i sie spieprzył":P Ponad 4 kilo litego gipsu. Najpierw robiłem tekturowe foremki a potem sklejałem jak klocki mokrym gipsem. Mogę go dokończyć i bez problemu wam przekazać.
crazyiwan Napisano 6 Lipiec 2007 Napisano 6 Lipiec 2007 Woytas a tys z Rybnika?? Weź kliknij na priv. Jaki bunkier i dlaczego ja o niczym niewiem??Pozdr Iwan
miłosz39 Napisano 6 Lipiec 2007 Autor Napisano 6 Lipiec 2007 Niestety jestem z krakowa i narazie nie mam możliwości odwiedzenia Waligóry. Ponawiam więc pytanie o ten schemat lub jakiś rysunek ewentualmi plan.
puzon Napisano 6 Lipiec 2007 Napisano 6 Lipiec 2007 Panowie nie róbcie obciachu.Minia w '39 była pomarańczowa i niestety w Węgierskiej Górce dla Niemców bylo to aż nazbyt widoczne. Mieli gdzie walić z dzial.Wszystko przez pośpiech i niewykończenie schronów.Z większości elementów stalowych z 1939 roku przebija pomarańczowa minia, która była używana do późnych at 60 w zakładach pracy. Byl to podkład dwuskładnikowy. Do dzisiaj pracownicy starych zakładów pamiętają ten kolor - wiem od naocznych świadków wielu:)Pozdrawiam!!!
malpa Napisano 7 Lipiec 2007 Napisano 7 Lipiec 2007 Puzon jezeli minia miala kolor pomaranczowy to jaki powinna miec odcien na fotkach czarno bialych .Na istniejacych fotkach Waligory nie widac jasnego odcienia elementow metalowych strzelnicy
malpa Napisano 10 Lipiec 2007 Napisano 10 Lipiec 2007 Miloszu czy mozesz podac adres e-meilowy .Moge ci przeslac rysunki Waligory J.Miniewicza
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.