Skocz do zawartości

one cent

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ha, niesamowite,po 2 latach leżakowania w oliwie i dzisiejszym wygotowaniu w oliwie mym oczom ukazał sie one cent pamietający wojne amerykańską-meksykańką.Niezbyt urodziwy,ale wielce urokliwy

Napisano
Jeśli u nas kopnięty, to rzeczywiście niesamowite, tak samo jak niesamowite, że przedwczoraj wykopałem czechosłowackie 20 halerzy z 1975 roku, wykonane z mosiądzu :-)
Napisano
tak ,ale chodzi mi o to gdybyś ją ruszył np. tym kwasem, to spod patyny która by znikła, mogłyby się te wżerki pokazać. Zrobiłem tak niestety z kopiejką anno 1854 i teraz załuję. Starych monet, więcej jak stuletnie już nie ruszam, a przynajmniej chemicznie. Z kolei bardzo ładnie ten kwasek podziałał na koronę z ogrodniczką, albo na 10tkę.
Napisano
Moneta ,bez obawy, kopnieta we wrocławiu ,uwierzcie mi,była cała zarośnięta skostniałym piaskiem(oliwa jednak robi swoje).Z egzotycznych monet mam jeszcze brytyjską połpensówka 1897(stan jednak agonalny).Pozdrawiam
Napisano
Olej przepracowany też jest dobry :-)
PS. 20h było z bardzo dobrej jakości mosiądzu. O żadnych wżerach tu nie ma mowy :-)
Jak mi się zechce to wrzuce później tu jakąś fotkę, choć to tak pospolita moneta naszych sąsiadów...
Napisano
Pokemon, czy jest jakiś sposób żeby pociemnić monetę ?
Mam takie 2 fenigi z 1875, jak je znalazłem to monetka była szara, bardziej czarna. Niestety wrzyciłem do kwasku cytrynowego - zrobiła się koloru rdzawego i chropowata, inskrypcje jeszcze gorzej czytelne. ALE poleżała jakiś czas na półce ostatnio i jakaś 1/3 powierzczhni zaczęła z powrotem robić się ciemna no i czytelniejsza. Da się coś z tym zrobić ?
Napisano
Jasne. Zawsze jest sposób np. na monety z łaciatą patyną najlepiej poczernić i jest ok :-)
Pęseta i nad knotem świecy :-)
Można zrobić tak: pomoczyć w oliwce i wtedy osączoną monetę nad knota. Oliwa odpuści brud w zakamarkach, płomień wypali a dymek ukopci (poczerni krążek) :-)
Napisano
A teraz tak na serio. Kiedyś próbowałem ocet + sól na patynę na carskim guziku z orłem i wyszła d... , ponieważ wyszedł biały lut na mosiężnym tle, ni przypioł ni przyłatał". Postarzyłem to azotanem srebra i jest OK - ładna patyna brązowa i to w człości.
Pozdrowienia.
PS Azotan srebra jest utleniaczem ale daje też efekt metaliczny patyny.
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie