zabi Napisano 24 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2007 Witam. Temat zapewne wałkowany tysiące razy, ale kurde nie moge znaleźć informacji, które by mnie satysfakcjonowały. Prosiłbym o opis jakiegoś dobrego sposobu zeby oczyścić stalowe łuski do Mausa. Łuski są w stanie powiedzmy strychowym, całe pokryte w takiej powierzchniowej rdzy. Kiedyś włożyłem do octu i efekt był straszny, rdza wprawdzie zeszła ale łuska okropnie wyglądała. Prosze o pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M40 Napisano 24 Czerwiec 2007 Share Napisano 24 Czerwiec 2007 Ja swoje wykopki czyściłem kiedyś tak, ze wrzucałem je na parę godzin do fosolu. W Twoim przypadku też zastosowałbym fosol jednak odrobinę delikatniej - nakładając go pędzelkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 25 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 25 Czerwiec 2007 ok dzięki za pomoc, spróbuje z fosolem i napisze później jakie efekty.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 25 Czerwiec 2007 Share Napisano 25 Czerwiec 2007 Polecam autolize.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 28 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2007 Witam. Jeszcze z fosolem nie spróbowałem, niestety brak czasu.Pytanie do kolegi Cyrograf15:Poczytałem troche na temat autolizy (nie miałem z tym styczności jeszcze) i mam kilka pytań. 1. Czy zwykła sól kuchenna będzie dobra?2. Czy łuske musze całkowicie owinąć aluminum tak że nie będzie tej łuski widać spod tego druta?3. Ilu procentowy musi być roztwór?Pytania może i głupie ale ważne.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vis 35 Napisano 28 Czerwiec 2007 Share Napisano 28 Czerwiec 2007 Z fosolem to dobry pomysł, jeśli strychowe i niezbyt mocno pordzewiałe to próbuj ale nie wrzucaj ich tylko smaruj pędzelkiem potem dobrze wypłucz i ew. przetrzyj kuchenną gąbką drucianą (mama na pewno ma taką w kuchni możesz wziąć kawałek tylko nie podbieraj zbyt często i za dużo :)Pozdrawiam!VIS 35 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 28 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2007 Dobra Vis 35 wezme tylko troche tej gąbki tak że nawet nie będzie widać:)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 29 Czerwiec 2007 Share Napisano 29 Czerwiec 2007 Od soli lepiej stosować Kreta. Od alu lepiej stosować cynk. Rostwór około 10-15%. Owijasz całość, musi być styk elektryczny pomiedzy fantem a owijką", najlepiej oskrobać w jednym miejscu.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 29 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2007 Witam, Spróbowałem fosolem i... rewelacja! Pedzęlkiem smarowałem płukałem w wodzie i czyściłem druciakiem do naczyń, później znowu fosol i aż do skutku, następnie kółko filcowe na wiertarke pasta Tempo i jak łuski jak nowe. Dzięki wszystkim za pomoc.POzdrawiam ps. próbowałem tej autolizy, ale nic nie wyszło.Wziołem roztwór soli 15% owinąłem łuske folią alu, i nic, styk był na pewno, jakby ktoś mógł napisać dokładnie jak przeprowadzić autolize to byłbym wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M40 Napisano 5 Lipiec 2007 Share Napisano 5 Lipiec 2007 Testowałem autolizę w: soli, kwasku cytrynowym i krecie. Jedynie kret się sprawdził się fest! NIe usunął resztek oksydy z bagnetu (sól zostawiała nalot, a kwasek rozusza oksyde jak masło). Przedmiot wyczyścił się naprawdę fajnie, niewiele kożej jak w elektrolizie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hitboy64 Napisano 9 Lipiec 2007 Share Napisano 9 Lipiec 2007 Ja miałem podobny problem z tym że łuski miały farbę więc po prostu wrzuciłem do oleju i po 2-3 dniach wyciągnąłem i szczotką dokończyłem czyszczenie ale moje miały tylko alot" rdzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.