Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc w rozszyfrowaniu tej szpangi ??

Saper.17

Pytanie

Napisano

Witam
Koledzy mam prozbe abyscie napisali mi cos wiecej na temat tej szpangi jak sadze:)To pierwsze odznaczenie po lewej stronie mnie intryguje najbardziej :)
Zgory dzieki!
Pozdrawiam

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nr 2
Krzyż Fryderyka Augusta (Friedrich-August-Kreuz) z Oldenburga; oldenburski odpowiednik pruskiego żelaznego krzyża; dzielił się na 2 klasy; I mocowana na agrafie, II na wstążce błękitnej pośrodku z czerwonym paskiem, takiej samej jak wstążka oldenburskiego orderu zasługi.
W sierpniu 1918 Wielki Książę ustanowił dodatkową honorową klasę z inskrypcją Vor dem Feinde" (Przed wrogiem). Nadano 6900 krzyży I klasy, 62800 II klasy i nieznaną liczbę z inskrypcją Vor dem Feinde".
Napisano
Nr 4
Pruski Roter Adler Orden (Order Czerwonego Orła)
http://www.german-militaria.de/details/d35973.html

Takim zestawem mógł zostać odznaczony lekarz.
Stan odznaczeń niestety fatalny.
Napisano
Znajomy znalazl to na strychu domu w niemczech ktory remontowal ,wiec czas zrobil swoje.
Jeszcze raz dzieki za wyczerpujaca odpowiedz
Pozdrawiam
Napisano
Nie jestem specjalistą od odznaczeń, ale trzecie od lewej to za wierną służbe w Landwehrze, II-ga klasa (chyba jakiegoś rezerwisty).
Dokładniej z pewnością bedzie mógł odpowiedzieć Ci użytkownik o nicku GRBA.
Napisano

Witam
Koledzy mam prozbe abyscie napisali mi cos wiecej na temat tej szpangi jak sadze:)To pierwsze odznaczenie po lewej stronie mnie intryguje najbardziej :)
Zgory dzieki!
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie