Skocz do zawartości

Lekkie hełmy

myhhau

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Spotkałem się już drugi raz z niemieckimi hełmami wykonanymi z cienkiej blachy, a co za tym idzie bardzo lekkimi. Nie znam się za bardzo na niemieckich hełmach, więc może jakiś ekspert powie mi co to właściwie jest. Co do jednego hełmu (?) jestem pewien że pochodzi z epoki (przerobiony na czerpak do paszy), a drugi, właśnie, co do drugiego nie nie wiem nawet czy jest z epoki. Leciutki, cienka blacha, mały rozmiar, cały czarny, trochę pęknięty na samej górze... tylko kształt się zgadza. No i ma zaczepy na pasek w środku. Z góry dziękuję za pomoc!

Może odpowiedź jest banalna (mam nadzieję), ale naprawdę szukałem czegoś w necie zanim odezwałem się tutaj :D

Pozdrawiam!

Ja też się z czymś takim spotkałem jeszcze w latach 60-tych, gdy takich fantów poniewierało się oć ile" [gdybym wtedy wiedział ile dzisiaj będą warte...]. Jeżeli dobrze pamiętam, to ktoś mi wtedy powiedział, że to hełm policyjny" - był wyraźnie z cieńszej blachy niż pozostałe, ale czy to prawda to nie wiem, bo hełmami się specjalnie nie interesowałem.

balans

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie