pomsee Napisano 22 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2007 Pytanie jak wyżej, szukałem na forum ale nie znalazłem odpowiedzi. Czy może też ktoś z Was wytłumaczyć co oznacza numeracja włókniny i zastosowanie jej adekwatnie do stanu skorodowanego przedmotu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 22 Czerwiec 2007 Share Napisano 22 Czerwiec 2007 Numeracja jest na tej samej zasadzie jak w papierach ściernych, tyle że tu mało istotna. Znaczy do takiego zastosowania praktycznie bez znaczenia. Szukaj tam gdzie są materjały ścierne. Włóknina jest do doczyszczania np. po elektrolizie lub ścierania cękiej warstwy rdzy. Kolory włókniny oznaczają gradacje, osbiście stosuje brązową i zieloną bo akurat taka ostatnio była w pobliskim sklepie.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 22 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2007 W moim przypadku nie chodzi o rdzę ale o ciemną patynę na głowniach szabel - po wnikliwej lekturze zwłaszcza Twoich Wojtku postów doszedłem do mniosku, że włóknina będzie do tego celu najlepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 25 Czerwiec 2007 Share Napisano 25 Czerwiec 2007 Czyść włókniną a mokro" - Balistol lub jakieś WD40.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 9 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 9 Lipiec 2007 Wojtku jeszcze jedno pytanie: Czy opisana przez Ciebie operacja czyszczenia włókniną nie powoduje zacierania punc na np. głowni szabli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 9 Lipiec 2007 Share Napisano 9 Lipiec 2007 Jest to fajna metoda bo właśnie włóknina jest dość delikatna/elastyczna i wybiera syf z zagłębień (wżerów, puncy)jednocześnie niezacierając praktycznie wcale ich krawędzi. Niestety metoda jest pracochłonna i wymaga sporo cierpliwości. Zwykle czyszcze i oglądam jakiś film, 2-3 fimy potrzebuje na bagnet. Na głownie szabi w zależności od stanu pewnie x3 co daje ponad 12 godzin pracy. Wełna stalowa idzie zdecydowanie szybciej ale zaciera punce i nie wybiera z zagłębień, dodatkowo rysuje.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 9 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 9 Lipiec 2007 O taką informację właśnie mi chodziło, podziękowania serdeczne i poinformuję o efektach :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 9 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 9 Lipiec 2007 Marudzę ale czy mógłbyś (jeśli oczywiście posiadasz takowe) wkleić fotki z przed i po działaniu włókniny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 9 Lipiec 2007 Share Napisano 9 Lipiec 2007 Niestety, nie mam fotek. Nie mam obecnie aparatu ani nic do takiego czyszczenia, w przewidywalnym okresie czasu raczej z fotek u mnie nic nie będzie. Czyścisz do gołej stali. Dokąd ci cierpliwości starczy lub dokąd efekt cię niezadowoli ;)Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.