Skocz do zawartości

Czy ktoś pomoże ?

Jacek Mikita

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy są na tym forum ludzie skłonni pomóc MOB w dokończeniu rekonstrukcji tego co jest do dokończenia na placu.W przyszłym roku chcielibyśmy zakończyć rekonstrukcje bryły Stuga IV/brakuje nam dachu/,być może 251 stanie na kołach. Do panzer IV udało się nam zebrać elementy do całej bryły kadłuba.Poszukujemy również elementów do Stug III.Każda pomoc będzie mile widziana, niekoniecznie bezinteresowna.Odnowiony sprzęt trafi pod wiatę,którą Artur planuje postawić w przyszłym roku.Tworzące się stowarzyszenie nie jest w stanie dotrzeć do wszystkich potrzebnych elementów niezbędnych do dokończenia tych pojazdów.Jeżeli pozwolą na to środki rozpoczniemy odnowę pozostałych obiektów.

Pzdr.
Jacek Mikita
Napisano
czy Pan Jacek Mikita pracuje w Muzeum?, dzwoniłem dzisiaj do muzeum ale powiedziano mi że nikt o takim nazwisku tam nie pracuje i takiego człowieka nie znają.
Czyżby rzecznik prasowy albo może specjalista od PR, bo wypowiada się na wszystkie trematy dot. muzeum i jak wynika z tekstu również w imieniu MOB
Napisano
Chciałbym tylko potwierdzić, że Pan jacek Mikita współpracuje z Muzeum im. Orła Białego. Nie pracuje w nim i nie pobiera z tytułu pomocy żadnego uposażenia.:). Ma słuszność w kwestii tego, że Panowie mogliby czasami wesprzeć nasze muzeum nie tylo dobrym" słowem ale i czasami czymś materialnym co w przyszlości pomogłoby doprowadzić do lepszego stanu obiekty w muzeum. To tymczasem tyle. Pozdrawiam i życzę sukcesów.
Artur Buńko.
Napisano
Kolego/jeżeli mogę użyć takiego określenia/ czołgisto co to znaczy PR,bo nie mogę się domyślić.Czy jest coś złego w tym że prosi się ludzi o pomoc w odbudowie tego co warto odbudować-chyba nie?

Pzdr. Jacek Mikita
Napisano
Panie Arturze w porządku zgadzam się OK.A może załozyć konto wyłącznie na rekonstrukcję tychże eksponatów.i wtedy z pomocą mozna przyjśc i materialnie.Bo kasa jest potrzebna.A i dlaczego mówię wyłącznie żeby poprostu za przeproszeniem ktoś"za te zebrane pieniądze nie kupił nowego samochodu albo wybudował domu.
jeśli naruszyłem czyjeś uczucia religijne to przepraszam!
pozdro
Napisano
PR Public Relations osoba odpowiadająca za wizerunek, np: przedsiębiorstwa, instytucji - brak odpowiednika w języku polskim
Bez urazy Kolego Jacku ( moge się tak zwracać? ), ale wypowiada się Kolega w imieniu muzeum i mam prawo dowiedzieć się kim tam kolega jest lub jaką funkcję pełni. Pan Artur Buńko wszyscy wiedzą, że jest dyrektorem MOB, wyjaśnił kwestię.
Zaimponował mi Kolega swoim zapałem do pracy na rzecz MOB.
Miło widzieć czyste działania bezinteresowne i filantropijne ze strony Kolegi na rzecz muzeum w Skarżysku bez cienia osobistych korzyści wynikających ze współpracy z tymże muzeum.
pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów
  • 2 weeks later...
Napisano
Osobiście mam niezbyt miłe skojarzenia dotyczące kontaktów z Muzeum Orła Białego i raczej ciężko mi będzie swoje nastawienie zmienić.

Otóż swego czasu brałem udział w eksploracji w pobliżu miejsca w którym leżał wrak StuG IV znajdujący się obecnie w MOB. Razem z dwójką kolegów oraz dwójką innych pasjonatów pozyskaliśmy z bagna wiele części od rozbitego w pobliżu PzKpfw IV (m.in jarzmo działa, gąsienice, włazy, itp.) Poważnie myśleliśmy także nad wyciągnięciem wraku StuG IV w celu rekonstrukcji i eksponowania w jednym z lokalnych muzeów. Z pewnych źródeł dowiedzieliśmy się że Muzeum Tradycji Pomorskiego Okręgu Wojskowego w Bydgoszczy nie jest zainteresowane posiadaniem w swojej kolekcji tego wozu (ciekawe, jedyny na świecie a oni nie mają chęci). Nie mieliśmy jednak funduszy na wyciągnięcie tego sprzętu ani poparcia ze strony jakichkolwiek władz więc sprawa zeszła na plan dalszy.

Oczywiście na tymże terenie poszukiwało wiele innych ekip, co wiemy od miejscowych. W końcu komuś zamarzyło się również wyciągnięcie wraku ale potajemnie", w okresie kiedy MOB wiedziało już o StuG IV (dowiedzieli się z POW w Bydgoszczy). Tenże ktoś użył podtępu w miejscowym Urz. Gminy aby zdobyć pozwolenie na wyciągnięcie, podszył się pod przedstawiciela MOB. Na szczęście (może niestety?) nie udało się temu komuś wyciągnąć wraku, zwinął jedynie osłonę wlotu powietrza do silnika.

Tak się składa że dzień po wyciągnięciu StuG IV przebywałem w pobliskim Koronowie - pojechałem więc na miejsce. Krajobraz wyglądał jak po bitwie - wycięte bądź przewrócone drzewa (w Parku Krajobrazowym), ogromna dziura po wyciągniętym StuG-u. Po pobieżnym przeszukaniu miejsca znalazłem... osłonę StuG-a w trójkolorowym kamuflażu, MG34 w czołgowej wersji, gąsienice itp. CZY TO MA BYĆ WZOROWO PRZEPROWADZONA AKCJA WYCIĄGANIA??? Przecież takie elementy są bardzo pożądane w czasie rekonstrukcji. Pewnymi kanałami próbowaliśmy zainteresować dyrektora MOB tymi fantami ale ...MG to ja mam tysiace wiec mam je gdzies a StuG jest jeden". No to ja dziekuje...

Co więcej, z tego co widziałem w jednym z czasopism próbowano oskarżyć nas, cyt. grupa młodzianów z Torunia", o posiadanie skradzionej osłony silnika. na jakiej podstawie? Skoro pan dyrektor nie jest zainteresowany częściami StuG IV do tego stopnia ze nie zleca przeszukania miejsca wyciagniecia wraku to w ogole nie powinien go wyciągać - taka jest moja opinia. A wszelkie pretensje co do rozkradania uważam za śmieszne.

Mam nadzieję że obecnie w MOB do spraw pozyskania części podchodzi się obecnie nieco poważniej.

PS. A rzeczy wykopane przez nas, pochodzące z PzKpfw IV znajdują się w rękach prywatnego kolekcjonera z Wrocławia. Na pewno nie leżą pod chmurką".
Napisano
Brawo, żeby rzeczy wykopane przez nas zabezpieczyć przed rdzewieniem w polskich muzeach, przekazujmy je prywatnym kolekcjonerom lub najlepiej do zachodnich muzeów a nasze dzieci będą jeżdzić do Berlina lub Kubinki żeby zobaczyć choć wrak niemieckego czołgu.

Napisano
Nie przesadzajmy, jak będą tanie połączenia lotnicze to miejsce jest kwestią drugorzędną. Byle eksponat był warty obejzenia, nie zaś zardzewiały wrak.
Napisano
Kto tu mówi o zagranicznych muzeach, mówię o polskim kolekcjonerze.

Poza tym jak coś się chce przekazać a łaskawy p. Dyrektor nie jest zainteresowany, to już nie moja broszka.

Swego czasu chciałem przekazać fragmnet PZL-37 B Łoś" so Muzeum Lotnictwa i Astronautyki w Krakowie, tylko że nie miałem pieniędzy na wysyłkę, chodziło o kwestię pokrycia sumy. Też nie bylo zainteresowani.

Najlepiej to przynieść w zębach, położyć i jeszcze się spowiadać skąd się miało.

Szkoda dyskusji. Teraz nic za darmo oddawać nie będę.
Napisano
Voucur proponuję zadzwonić do MOB i porozmawiać z nowym dyrektorem.Przedstaw swoje za i przeciw, wysłuchaj naszych racji-może zmienisz zdanie.Chętnie poznałbym cię osobiście bo i ciekawie piszesz i dużo wiesz. Może z tej rozmowy wyniknie coś pozytywnego.Ja nie wnikam w to co było kiedyś tylko chcę razem z innymi/jest nas już około 30tu/ w jakiś sposób pomóc MOB.Nie będę się wypowiadał o akcji w Komierowie, bo jeszcze wtedy z muzeum nie współpracowałem.Chyba nie ma nic w tym złego że chcemy zrekonstruawać to co już jest i wyeksponować w jakiś ciekawy sposób-a da się to zrobić.Liczymy po prostu na pozytywny odzew ze strony ludzi którzy są w stanie nam pomóc. A i atmosfera wokół samego muzeum jest coraz lepsza i ludzi deklarujących taką pomoc jest coraz więcej, są pierwsze wyniki.,więc chyba warto.

Pzdr. jacek mikita
Licze na odzew od Voucura i nie tylko.
  • 2 weeks later...
Napisano
Chciałbym podziękować za pozytywny odzew forumowiczów.Pozyskane elementy zostaną wykorzystane w rekonstrukcji pojazdów, jednocześnie zachęcam innych do współpracy. Jeszcze raz dzięki.

Jacek Mikita
Napisano
Witam,
Czy można bardziej przybliżyć ten pozytywny odzew"? Fajnie by było dowiedzieć się, jakie ciekawe rzeczy wpłynęły do MOB. Może zachęci to pozostałe osoby do współpracy. Również byłyby dobrze, gdyby sam pan Artur Buńko od czasu do czasu zabrał tu głos.

Pozdrawiam i życzę powodzenia
Marcin
Napisano
Do Jacka Mikity: jesli sprawy tak sie maja to bardzo sie ciesze i oczywiscie nie potepiam dzialalnosci prowadzonej przez Was jak i samo muzeum... wiadomo ze zawsze kazda dzialanosc ma swoje plusy i minusy... mnie po prostu podejscie p. Dyrektora sie odrobine nie spodobalo, zwlaszcza ze zostalem osoadzony bezpodstawnie jesli chodzi o akcje w Komierowie. Niemniej cenie akcje ratowania zabytkow, przez kogokolwiek by nie byla prowadzona, takze przez Was. Jesli nadarzy sie okolicznosc, chetnie sie przylacze.

Pozdrawiam goraco!
Napisano
Śpieszę z odpowiedzią:pozyskane elementy trakcji do PzIV,Stug III, 251 typu gąsienice, koła jezdne i napinające, wachacze itd, czyli to co niezbędne no i jeden wiarygodny namiar/sory ale nie zdradzę co i jak/.

Pzdr Jacek Mikita
  • 1 month later...
Napisano
Z cyklu co przybyło w MOB:dziś iestety tylko" wanna do 250ki/stan całkiem niezły/.Jest szansa na całą górę.Ponawiam swój apel o pomoc dla MOB.

pzdr.Jacek Mikita
  • 8 months later...
Napisano
Powrócił do MOB TS8 Bies" po odnowieniu więcej poczytajcie tu : http://www.skarzysko.org/modules.php?name=News&file=article&sid=620
  • 2 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie