tomekk Napisano 20 Czerwiec 2007 Autor Napisano 20 Czerwiec 2007 Witam!Przepraszamza duze litery ale mam klopot; jestem u siostry we Francji wokolicy paryza; mialem jechac na omaha beach ale okazalo sie za daleko ; poleccie i jakies muzea lub obiekty okolicy paryza zwiazane z druga badz pierwsza wojna ktore warto zobaczyc.przepraszam za brak polskich znakow ale nie mam tu polskich literek.za wszelkie propozycje dzieki!!!pozdr tomekk
Maniek7_2006 Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 Nie ma za daleko:P Jeżeli już jesteś we Francji to rzut beretem na tą słynną plaże, nie ma co, ze za daleko, tam warto pojechac, wiec jedź:PPozdrOPS. A co do miejsc w okolicy Paryża związanych z I lub II WŚ, to nie mam zielonego pojęcia.
wojteq Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 pod Paryżem zdaje się jest muzeum wojsk pancernych Saumur, wpisz Saumur w google, to znajdziesz ich stronę i-netową :), ale staraj się jechać na Omaha!!! nie ma tam, że za daleko, po prostu jedź :)
Ostermann Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 No z tym beretem to bym nie przesadzał-chyba że mokrym to szybciej i dalej leci..-)tomekk,Okolice Paryża' to dosyć pojemny termin.W Paryżu w Pałacu Inwalidów zobaczysz takie dziwa jak Renault -17 , ,,Goliata'' ,tablice poświęcone polskim jednostkom walczącym za ,Naszą i Waszą',armaty z Wielkiej Wojny, jak i znacznie wcześniejsze,jeszcze na kule. Nie żeby rzucało na kolana - ale i wjazd był wolny i chłód miły.Sarkofag Napoleona- tu wjazd płatny,ile teraz jest w jewro to nie wiem( to był czas franusi)Co do monumentalizmu- na pewno Łuk Triumfalny.Z kolei w pewnej odległości od tematu posta - jednak Wieża,jeszcze jak zrobisz ją do I poziomu po schodach to i obejrzysz dokładnie jak ślicznie jest znitowana-gdzie dziś to zobaczysz-:)? Tylko cieniasy i frajerscy turyści wjeżdżją od razu z poziomu 0. Jak wracasz do Polszy samochodem -to stary,mus zboczyć z autobahnu i odbić na Verdun.Tu z Paryża faktycznie będzie beret - i to mniejszy..udanego zwiedzaniaOstermann
Maniek7_2006 Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 no dobra rzut kapciem, nie beretem:P ale na OMAHA jechać to priorytet, być we Francji i nie być na Omaha to tak jakby być w Rzymie i Papieża nie zobaczyć.PozdrO
tomekk Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Napisano 21 Czerwiec 2007 Witam dzieki koledzy za propozycje napewno sie przydadza, maniek na omaha nie da rady choc chce z calego serca bo w jedna strone jest okolo 340 km.pozdrO tomekk
tomekk Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Napisano 21 Czerwiec 2007 planowalem pod verdun bo ale cholera tez kawal drogi a jestem samolotem i tak w drodze powrotnej to niebardzo , moze jakos namowie siostre na to verdun bo wyczytalem ze jest co zobaczyc
tomekk Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Napisano 21 Czerwiec 2007 koledzy znalazlem cos takiego muzeum w Duclair gdzie ponoć do obejrzenia masa ekwipunku http://www.vacanceo.com/albums_photos/fiche-album_2859.phpwyglada ciekawie a satmtad do dieppe niedaleko ale tam muzeum chyba nie majapozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.