Skocz do zawartości
  • 0

ciekawa wrześniowa łuska

alex1939

Pytanie

Napisano
Ostatnio trafiłem na pobojowisku wrześniowym (wśród garści mauserowskich) dziwną łuskę. Jest to standardowy 'short' kal. 0.22 cala (5,56 mm), tyle że... wyprodukowany przez fabrykę Pocisk" o czym niezbicie świadczy sygnatura Pk" na dnie. Leżała płytko w piachu w polskim okopie. Nigdy wcześniej nie słyszałem żeby ta fabryka produkowała tego typu amunicję, a tym bardziej, żeby była użyta bojowo w Kampanii Wrześniowej. Czy komuś coś wadomo na ten temat? Proszę o identyfikację. W razie potrzeby postaram się dodać zdjęcie.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ostatnio trafiłem na pobojowisku wrześniowym (wśród garści mauserowskich) dziwną łuskę. Jest to standardowy 'short' kal. 0.22 cala (5,56 mm), tyle że... wyprodukowany przez fabrykę Pocisk" o czym niezbicie świadczy sygnatura Pk" na dnie. Leżała płytko w piachu w polskim okopie. Nigdy wcześniej nie słyszałem żeby ta fabryka produkowała tego typu amunicję, a tym bardziej, żeby była użyta bojowo w Kampanii Wrześniowej. Czy komuś coś wadomo na ten temat? Proszę o identyfikację. W razie potrzeby postaram się dodać zdjęcie.
Napisano
Fabryka Pocisk" (adres biura sprzedaży; Warszawa ul Mińska 25)produkowała amunicję sportową, dowód możesz znależć na str 16 książki pióra Z. Gwożdzia; Polskie konstrukcje broni strzeleckiej wydanej w Warszawie w 1996 roku przez wydawnictwo Sigma- widnieje tam przedruk oferty prasowej owej firmy.
Na str 246- 250 owej książki można podziwiać kbks wz 1898 (produkowany w Radomiu) optycznie nieaml identyczny z kbk wz 1898, także kbks wz 1931 -obydwa używane w wojsku (podczas cyklu szkoleniowego rzecz jasna), oraz wz 1930 AL.
Wszystkie te kbks strzelały amunicją sportową, której łuskę wykopałeś. Jeśli ktoś z tego strzelal do Niemców to najwyrażniej był bardzo zdesperowany. Może jakiś Piszczyk nie zdążył do swej jednostki i zadowolił się kbksem. Raczej jednak łuski, która znalazłeś nie nalezy wiązać z kampania wrześniową tylko okresem wcześniejszym.
Pozdrawiam
Napisano
Dzięki za odpowiedz. A czy moja łuska przedstawia jakąś wartość? Bo przecież takie maleństwo trudno jest namierzyć w ziemi, a i też niezbyt chyba często się takie łuski znajduje (na allegro nigdy nie widziałem)?
Napisano
Różnie to mogło być. Ostatnio bodajże na TV PLus oglądałem stary polski film wojenny pt. Sąsiedzi"...obrona Bydgoszczy itd. Harcerze i kolejarze + granatowa Policja walczyli czym mogli i jak mogli z dywersantami, zrzutami spadochronowymi itp. Czemu oni? Bo wojsko było na pierwszej linii a odwodów nie było. :-(
Pozdro :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie