Skocz do zawartości

Hełmy w 1939 roku?

mietek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
We wrześniu mieliśmy - hełmy wz31 dla piechoty,artylerii itp., adiarny - kawaleria, niemieckie - część pancerniaków.
Mam pytanie, w latach 20-30 były w użyciu razem z adrianami, hełmy włoskie. Jak długo zostały w służbie?
Czy oddziały inne niż kawaleria miały adriany? Czy były też adriany wz 26? Które wzory adrianów były w służbie?
Czy można do odtwarzania piechocińca z 39 mieć adriana?
Jakie hełmy miał ON?
Napisano
Hełmy w W.P w 1939 roku to praktycznie tylko i wyłącznie wz.15 (adrian) i wz.31 ... sporadycznie wysteppowały takze wz.28 ale było ich tak mało ze nawet mozna o nich nie wpsominać (tylko w niektórych oddziałach OPL itp.) Piechota miała praktycznie w wiekszosci (pewnie z 90%) wz.31 w wojskowej wersji. hełmy tego wzoru wykorzytywała takze OPL (szare) straż graniczna, kop, a takze niektóre oddziały ON. wz.15 był głownie w kawalerii. Ale znając z książek realia wrzesnia na pewno mozna było spotkać piechote we wz.15 - mysle tu o jakis moblizowanych w drugim rzucie na tyłach jednostkach. Pewnie były tez w ON.
Napisano
Dalej o adriany.
Jaka jest widoczna różnica pomiędzy 1 i 2 wojennym adrianem?
Czy akceptowany byłby adrian np na rekonsrukcji Bzury?
Jak dorobić wkład do hełmu?

Co tu dużo mówić, adrian jest tańszy niż 31, dlatego o nim myślę.
Napisano
Wiesz to już są bardzo szczegółowe pytania, i najpewniejszą odpowiedź otrzymasz na liście dyskusyjnej Polskiego Września"-niech się wypowie WŁADZA. Wg. mnie dla piechocińca wz.31 lub rogatywka, dla kwawlerzysty adrian.
Napisano
Mietek:

Adrian to wz 15 z I wojny a ten drugowojenny to wz 26 i nie powinno nazywać sie go Adrianem. Różnica jest dość znaczna - to dwa różne hełmy. Czasami w filmach przylepiali kawałek sznurka co miało upodobnic wz 26 do wz 15, ale wygląda to kichowato nawet na filmie. Adriana do zrobinia można kupić juz za jakieś 150 zł (bez wnętrza). Opis polskiej wersji (przeróbki) znajdziesz u Kijaka. Tak na marginesie w grudniu ukaże się następna edycja tej książki. Zastanów się jednak czy nie robić wzoru 31 - na allegro można kupić 31/50 jeszcze taniej niż Adriana.

Pozdrawiam
Jarek
Napisano
Dzięki za pomoc.
Staram się rozgryźć hełmy francuzkie.
Z tym wz 31/50 to racja, poszukam czegoś.
Bo na koniu to ja się jeździć nie nauczę;))
Napisano
Jeśli chodzi o wz 31, to na allegro można kupić taniej niż 31/50 (tego raz widziałem za jakieś 150 chyba)
Czerep 31 można dostać poniżej 100 (były niedawno w bardzo dobrym stanie, poszły za 70-80) a teraz jest nawet jakiś poniżej 50 zł, ale do robienia (ostre szpachlowanie, ale tylko wżery i 1-2 małe dziurki - do rekonstrukcji chyba OK)
jest chyba jeszcze wystawiony jeden za ponad 1000, ale dlatego, że z podpinką, te inne tańsze (ale też drogie, 150-400) to dlaego, ze mają dużo oryginalnego lakieru i w sumie tam za to się głównie płaci.
trzeba po prostu czekać na okazję (ja tak robie, bo przegapiłem tamte tanie :-( )

pzdr
michal l

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie