Skocz do zawartości

Jednostki Wermachtu z Lubina(dolnośląskie)

pares

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szukam informacji na temat jednostek niemieckich z Lubina. Interesują mnie konkrety, bo sam doszukałem się enigmatycznych określeń: oddziały 18 Dywizji Piechoty". Nie znam źródeł potwierdzających stacjonowanie oddziału panc. - mot. Jeśli taki był to dopiero od 1940 bo wtedy zmotoryzowano dywizje. czekam na informacje, z góry dziękuje.
Napisano
Dokładnie nie wiem czy był to 18. Batalion Rozpoznawczy, ale prawdopodobnie tak, ponieważ w książce Lubin" autorstwa Stanisława Tokarczuka pisze, że w Lubinie stacjonowały oddział pancerny rozpoznawczy. A tak poza tym to ich dowódcą był pułkownik Rudolph Christoph von Gersdorff, który później dnia 21 III 1943 roku dokonał nieudanego zamachu na Hitlera.

A pytanie ode mnie:
Jaka jednostka Luftwaffe stacjonowała na lotnisku w Lubinie (Luben).
Napisano
Kav.Rgt.7;Stab/Pz.Abw.Lehr-Rgt.8;II./Pz.Abw.Lehr-Rgt8;Pz.Abw.Lehr-Abt.9;Aufkl.Rgt.(mot)8;Aufkl.Abt.9;San.Staffel;Heeresfachschule,H.St.O.Verw.;Jg.Ers.Btl.83;Gren.Ers.Btl.472,Urlauber-Kp. Luben;Pz.Aufkl.Abt.Luben;Kdr.d.Kraft.Parktruppe 2;Hoh.Kdr.d.Kraft.Parktruppe 2;Kraft.Ers.Abt.8;Kraft.Ers.u.Ausb.Abt.28
Fligerhorst-Kdtr.47/III;Fligerhorst-Kdtr.9/VIII;Flugzeugfuhrerschule C 18;Flugzeugfuhrerschule B 18;RAD-Abt K.7/102
Napisano
Mogły awaryjnie lądować D-17 z II/ KG 2 z Legnicy. Raczej mit tak jak znana historyjka o ajnej" operacji spadochroniarzy niemieckich w 1945.
Napisano
witam
Na temat jednostek Luftwaffe stacjonujących na terenie lotniska, pisał kedyś Korup na PS http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=555&postdays=0&postorder=asc&highlight=luben&start=12
trzeci post od góry, powyższy też jest ciekawy.
pozdrawiam
Napisano
Fajny temat zaczyna sie robić...
A ja mam takie pytanie: Czy jakieś inne jednostki stacjonowały w Lubinie, oprócz tego oddziału pojazdów pancernych?
Czy strzelnica na dzisiejszym osiedlu Przylesie, była używana przez Armie Czerwoną?
Napisano

w Liścu znalazłem taki nieśmiertelnik [1 kompania 15 batalionu budowlanego Luftwaffe (XI okręg lotniczy)].Może to z jednostki z Lubina?

Napisano
Z tego co wiem to strzelnica do chyba 1956 była w użyciu przez A. Czerwoną, podobnie jak koszary przy Kościuszki. A co do odznaki to XI okręg ( Luft Gau) to Hanower, Lubin podlegał pod IV, a lotnisko było jako traktowane jako chyba zapasowe tzw. E-Häfen. Wejdż na stronę: www.lexikon-der-wehrmacht.de tam jest trochę informacji.
Napisano
Wujek mi opowiadał jak jeszcze 30 lat temu stały radary rosyjskie w okolicach strzelnicy.

A ta fotka na stronie http://www.lueben-damals.de/kaserne.html to nie czasem koszary co teraz tam jest targ i moja szkoła ? :D
Napisano
Co ty Krzysiek nie wiedziałeś, że twoja szkoła to były kiedyś koszary? Tam stacjonował do 1934 4. Pułk Dragonów, a później (chyba) oddział pancerny o profilu rozpoznawczym.
Napisano
Radary ustawia się raczej na wzniesieniach, ponad drzewami, na otwartym terenie, jeśli były jakieś instalacje to raczej łączności. Dodatkowo radar potrzebuje solidnego zasilania, a nie mam informacji o jakiejś większej linii energetycznej czy agregatach prądotwórczych.
Napisano
no wujek mi właśnie mówił że na wzniesieniu stał radar. A o szkołe wiedziałem :D ba ! mam załatwioną każdą rzecz wojskową znalezioną na strychu jak będą sprzątać :] jedna skrzyneczka w magazynie koło PO jest ładna ale facet powiedział że potrzebna mu. Tak samo 2 skrzyneczki w klasie od fizyki :D niemieckie :] ładne :P kurde :]
Napisano
Może wujkowi chodziło o radar na wzgórzu przy dojeździe do Krzeczyna Wielkiego. Stał tam radar PGWAR, służący na potrzeby poligonu lotniczego w Trzebieniu/Chocianowie oraz lotniska w Osłej.
Napisano
Wzniesienie jest - konkretnie koło placu zabaw przy strzelnicy, w tym lasku. Ale wątpie żeby stał tam radar - pewnie ostała by się jakaś podstawa.
  • 2 weeks later...
Napisano
Mniej więcej zgadza się z linią obrony przed 8.02.45 r.
Wiecie dokładnie jak przebiegał front z Obory do Niemstowa ? Źródła podają, że wzdłuż linii kolejowej do Obory, dalej przez Stary Lubin i tereny nieistniejącej cukrowni, osiedle Przylesie (cmentarz żydowski) i dalej do pd. skraju Osieka. Pamiętam transzeje ciągnące się od strzelnicy w kierunku na Osiek, na terenach, które obecnie zajmują ogrody działkowe. Było to na początku lat 80-tych. Osobiście na osiedlu trafiłem łuskę 12,7 mm w bardzo dobrym stanie (ze SzWAK-a).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie