Skocz do zawartości

szeregowiec ryan-czy to możliwe

Gość iancurtis

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zastanawiam się, czy jedna ze scen z tego filmu jest wiarygodna. Pod jego koniec jeden z żołnierzy trafia dwukrotnie z kilkudziesięciu metrów pociskiem wystrzelonym z bazooki w wieżę Tygrysa". I pocisk rykoszetuje ! To, co bazoooka była z tak niewielkiej odległości nieskuteczna na pancerz grubości 80 mm /boki wieży/ lub 100-110 mm /przód wieży/ ???
A przecież powszechnie wiadomo, iż ostrzeliwana wieża Tygrysa" bardzo łatwo klinowała się, gdyż pierścień wieży tego czołgu niczym nie był osłonięty !
Napisano
Teoretycznie jest to możliwe, ponieważ np. pocisk trafiając w kant wieży między ścianą boczną a górną płaską płytą ma prawo się ześlizgnąć, ale moim zdaniem wstrząs spowodowany uderzeniem mógłby zablokować wieżę, to samo w wypadku gdy pocisk uderza w boczny pancerz pod odpowiednio małym kątem tzn, nie uderza samym zapalnikiem też może się ześlizgnąć, moim zdaniem była to scena obliczona na wniesienie odpowiedniej dramaturgii a realistyczność oceniłbym na jakieś 10-20%, ale to juz moje prywatne zdanie i każdy może się nie zgodzić z tym , co napisałem powyżej.
Napisano
Panowie, mylicie pociski.
Bazooka miała głowicę kumulacyjną. A to oznacza, że działała na zasadzie przepalania pancerza. I prawdopodobienstwo zaklinowania wierzy jest bardzo niskie (jeśli nie zerowe).
Podobnie jest jeśli chodzi o wstrząs - powiedziałbym, że trafienie z bazooki było prawie niezauważalne dla załogi wewnątrz (mała prędkość pocisku).
Trafienie z takiej odległości mogło nie być skuteczne, dlatego że pocisk kumulacyjny działa najlepiej jeśli trafi w pancerz pod kątem prostym. W filmie trafienia są pod bardzo ostrymi kątami (o ile dobrze pamiętam).

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Napisałem ogólnie pocisk nie wgłębiając się w jego typ. Co do bazooki masz rację, pocisk o dzialaniu kumulującym i niskiej prędkości, ale zaklinowanie jest moim zdaniem możliwe przy odpowiednim uderzeniu w podstawę wieży, pocisk nie musi eksplodować ale odłamki po uderzeniu byłyby ją w stanie zaklinować, a co do tego wstrząsu w przypadku bazooki to rzeczywiście trochę przesadziłem, ale już w przypadku pocisku czołgowego moim zdaniem wstrząs byłby odczuwalny
pozdrawiam
Napisano
takie scenki pokazujące nieskutecznosc bazook wobec tygrysow pokazano w bitwie o ardeny wiec nie jest to nowy pomysł filmowców

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie