pomsee Napisano 14 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 14 Czerwiec 2007 Mam może głupie pytanie. Mianowicie posiadam żelazne pochwy do 200 letnich szabel i są one zrobione w ten sposób, że po miejsce łączenia balchy stalowej, z której są one wykonane połączone są mosiądzem lub miedzią. I właśnie w związku z tym mam pytanie: Jak takie lutowanie? było zrobione? Na zimno? Bo przecież na początku XIX w. spawania nie znano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 14 Czerwiec 2007 Share Napisano 14 Czerwiec 2007 Nie zakładałbym się... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 15 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2007 No przecież gazu nie mieli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 15 Czerwiec 2007 Share Napisano 15 Czerwiec 2007 Ale mieli palenisko kowalskie i to zdecydowanie wcześniej ;)Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imperorr Napisano 15 Czerwiec 2007 Share Napisano 15 Czerwiec 2007 spawanie bylo boraksem przez kowala, ale nie wiem jak taki spaw wygladal jedynie slyszalem z opowiadan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don66 Napisano 15 Czerwiec 2007 Share Napisano 15 Czerwiec 2007 Po pierwsze to nie jest spawanie tylko lutowanie (twarde). Po drugie lutowanie znano dużo wcześniej niż w XIX (chociaż wykonywano je trochę inaczej niż dzisiaj). Po trzecie by lutować ni potrzeba lutownicy elektrycznej lub gazowej, są lutownice, które zagrzewa się w palenisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 15 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2007 I wszystko jasne, dzięki Don :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.