pomsee Napisano 14 Czerwiec 2007 Autor Napisano 14 Czerwiec 2007 Mam może głupie pytanie. Mianowicie posiadam żelazne pochwy do 200 letnich szabel i są one zrobione w ten sposób, że po miejsce łączenia balchy stalowej, z której są one wykonane połączone są mosiądzem lub miedzią. I właśnie w związku z tym mam pytanie: Jak takie lutowanie? było zrobione? Na zimno? Bo przecież na początku XIX w. spawania nie znano.
Cyrograf15 Napisano 15 Czerwiec 2007 Napisano 15 Czerwiec 2007 Ale mieli palenisko kowalskie i to zdecydowanie wcześniej ;)Wojtek
imperorr Napisano 15 Czerwiec 2007 Napisano 15 Czerwiec 2007 spawanie bylo boraksem przez kowala, ale nie wiem jak taki spaw wygladal jedynie slyszalem z opowiadan.
don66 Napisano 15 Czerwiec 2007 Napisano 15 Czerwiec 2007 Po pierwsze to nie jest spawanie tylko lutowanie (twarde). Po drugie lutowanie znano dużo wcześniej niż w XIX (chociaż wykonywano je trochę inaczej niż dzisiaj). Po trzecie by lutować ni potrzeba lutownicy elektrycznej lub gazowej, są lutownice, które zagrzewa się w palenisku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.