Łukasz Napisano 11 Czerwiec 2007 Autor Napisano 11 Czerwiec 2007 Witam!Wpadło mi ostatnio trochę zdjęć z okresu IIRP. Ta sztuka wydaje się być interesująca... Czyż nie? :)Saperzy? Pionierzy?W Jabłonnie był jakiś poligon?Dzięki za info!
Łukasz Napisano 11 Czerwiec 2007 Autor Napisano 11 Czerwiec 2007 I tył zdjęcia.Zniszczone, wyświechtane, ale ma duszę(...)Nie jest to jakaś portretówka, czy fotografia żołnierzyków ustawionych w książkowym ekwipunku i szeregu.Pozdrawiam, Łukasz
Łukasz Napisano 11 Czerwiec 2007 Autor Napisano 11 Czerwiec 2007 I nieco większa rozdzielczość:http://img508.imageshack.us/my.php?image=skanuj0003ic2.jpgPozdrawiam, Łukasz
Badylarz Napisano 12 Czerwiec 2007 Napisano 12 Czerwiec 2007 WitamNajbliższy garnizon to Legionowo, a właściwie (chyba ?) jeszcze wówczas Nowa Jabłonna, gdzie stacjonowało trochę jednostek w starym pocarskim obozie wojskowym. Najlepiej będzie obeznany będzie p. Jacek Szczepański z Muzeum w Legionowie :jacek.szczepanski@muzeum.legionowo.pl i strona internetowa tego muzeum: http://www.muzeum.legionowo.pl/index.php?&width=1024&height=768PozdrowieniaBadylarzP.S. Interesujące są zwłaszcza te podpisy na drugiej stronie. Sam jestem posiadaczem podobnych podpisów z epoki. Zadziwiające jak wówczas ludzie się podpisywali. Ciekawe byłoby rozszyfrowanie przez grafologa tych nazwisk.
knup Napisano 12 Czerwiec 2007 Napisano 12 Czerwiec 2007 W legionowie stacjanowal 3baon saperów kolejowych...pewno to oni...pozdr
Łukasz Napisano 13 Czerwiec 2007 Autor Napisano 13 Czerwiec 2007 Witam!Odnośnie saperów kolejowych, kolejne foto z tej serii.Jabłonna, 2p. Sap. Kolejowych II Baon III Komp. Kolej. Bron. (Bronisław?) nazwiska nie jestem w stanie przeczytać.
Gebhardt Napisano 13 Czerwiec 2007 Napisano 13 Czerwiec 2007 W samej Jablonnej byla skladnica mostow kolejowych. Plan MOB przewidywal w Jablonnej (obok Glownej Skladnicy Mostow Kolejowych) Osrodek Saperow Kolejowych. Przed sama wojna w Legionowie byl 2gi Baon Mostow Kolejowych ktory miedzy innymi mobilizowal obsade tych placowek w Jablonnej. Jak wiadomo, wojska saperskie przechodzily spore reorganizacje w latach 1918-39 ktore mozna strescic jako proces redukcyjny (pulki na baony) w latach 20tych a pozniej rozbudowa w latach 1936-39. Na tym tle, podpis pod drugim zdjeciem moze sprecyzowac w jakim okresie bylo zrobione, ale niestety bede mogl sie tym zajac dopiero w nastepnym tygodniu. Tak czy inaczej najprawdopodobniej na zdjeciu sa saperzy mostow kolejowych (jak juz napisali poprzednicy) - wioslarka na pontonach wydaje sie zupelnie naturalna czescia ich programu!
Łukasz Napisano 13 Czerwiec 2007 Autor Napisano 13 Czerwiec 2007 Witam!Super! Dzięki chłopaki za info!Dodam, że fotki wpadły mi zupełnie przypadkowo /zbieram nieco późniejszy okres WP, 1943-59r./ przy kupnie książeczki wojsk. z moich terenów.Pozdrawiam, Łukasz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.