Skocz do zawartości
  • 0

Rosyjska pieczęć lakowa

Łukasz

Pytanie

Napisano

Witam! Parę ładnych lat temu w okolicach I L.O. w Białymstoku wykopana została pieczęć. Jako, że mój ojciec był wtedy wice dyr. tej szkoły, a uczy historii znalezisko konserwator podarował właśnie mu. Pieczęć leżała długo zapomniana w szufladzie, później wyjechała ma babciny strych wraz z innymi dziwnym", nikomu nie potrzbnymi rzeczami. Wreszcie po latach znalazłem ją. Po wstępnych oględziniach, próbie rozszyrowania napisu domyślam się, iż napis na niej brzmi: AD DOLIDA. Czy może ktoś mógłby powiedzieć coś więcej? Pozdrawiam, Łukasz

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie napisałem że pieczęć jest z browaru. Lecz że zbliżona nazwa. Myślałem właśnie o dzielnicy miasta (okazuje się że wsi), zaś o nazwisku to fakt nie pomyślałem.
Napisano
Witam! Czyli może to być pieczęć jakiejś rodziny? Czy w czasach, gdy Białostocczyzna była w władaniu Rosji istaniała opcja pieczętowania dokumentów, listów itp. lakiem np. zamiast disiejszego podpisu? Pozdrawiam, Łukasz
Napisano

Witam! Parę ładnych lat temu w okolicach I L.O. w Białymstoku wykopana została pieczęć. Jako, że mój ojciec był wtedy wice dyr. tej szkoły, a uczy historii znalezisko konserwator podarował właśnie mu. Pieczęć leżała długo zapomniana w szufladzie, później wyjechała ma babciny strych wraz z innymi dziwnym", nikomu nie potrzbnymi rzeczami. Wreszcie po latach znalazłem ją. Po wstępnych oględziniach, próbie rozszyrowania napisu domyślam się, iż napis na niej brzmi: AD DOLIDA. Czy może ktoś mógłby powiedzieć coś więcej? Pozdrawiam, Łukasz

Napisano
No proszę, do czego może się przydać umiłowanie piwa.
Nazwa podobna do Dojlidy", browaru właśnie z Białegostoku.
Teraz tylko trzeba się dowiedzieć dlaczego browar nazywa się Dojlidy;;))
Napisano
DOJLIDY :) skąd ja to znam :D Ciekawy jest jeszcze fakt, że mój dobry kolega ma na nazwisko Dojlida. Może jakieś powiązanie z DOLIDA z pieczęci?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie