aegirsson Napisano 6 Czerwiec 2007 Autor Napisano 6 Czerwiec 2007 Witam, czy ktoś z Forumowiczów orientuje się co to za regiony/rejony wopowskie ?
maciex Napisano 30 Lipiec 2007 Napisano 30 Lipiec 2007 Przez przypadek wszedłem na tę stronę i przeczytałem Wasze posty. Wychowałem się w Lubaniu, a mój tato był oficerem Łużyckiej Brygady WOP. Muszę tu stwierdzić, że posiadam autentyczną naszywkę tej Brygady, a jej odwrotna strona to moro". Jako ciekawostkę mogę podać, że posiadana przeze mnie naszywka jest jako jedna z niewielu wyprodukowana z błędem, gdyż orzeł piastowski nie jest na czerwonym polu, a na biało-czerwonym. A co do ZOMO w WOP-ie, to w Lubaniu zawsze były na unitarce tzry bataliony odwodowe, ale jeden z nich po przysiędze zmieniał mundur i dalszą służbę poborwi z tego batalionu odbywali w jednostkach ZOMO. Oczywiście przed odbyciem untarki każdy z nich wyrażał na to zgodę. Nie nosili natomiast żadnych wyróżniających ich naszywek.Pozdrawiam.
aegirsson Napisano 7 Czerwiec 2007 Autor Napisano 7 Czerwiec 2007 no to pardonsik wszystkich Państwa, pardonsik : ))
aegirsson Napisano 7 Czerwiec 2007 Autor Napisano 7 Czerwiec 2007 było chyba takie określenie rama lubuska" odnośnie tych ziem w średniowieczu - może stąd ten motyw na naszywce lubuskiej ( ? )
jaca2003 Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 No to ja poproszę o zdjęcie drugiej strony tej naszywki.Jak zielone sukno to z epoki jak materiał morro to sorry winetuu ale radosna twórczośc.pozdrawiamP.S.Nadal twierdzę ze nie było czegoś takiego jak ORMO w WOPie.
niechludow Napisano 15 Grudzień 2010 Napisano 15 Grudzień 2010 Posiadam taką naszywkę - PRZYJACIEL WOP. Kto ją nosił?Ja chociaż jestem przyjacielem WOP to takiej nie otrzymałem:)
aegirsson Napisano 7 Czerwiec 2007 Autor Napisano 7 Czerwiec 2007 moim skromnym zdaniem czy na rewersie moro, sukno etc. - nie jest to kryterium autetntyczności, może być naszywka przezroczysta" i też jest oryginalna co do ORMO w WOP mam podobne odczucia
Pytanie
aegirsson
Witam, czy ktoś z Forumowiczów orientuje się co to za regiony/rejony wopowskie ?
31 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.