danieloff Napisano 5 Czerwiec 2007 Autor Napisano 5 Czerwiec 2007 Jak trafiać monetki, to najlepiej całymi portfelami:-) Podczas Wielkiej Wojny pruski żołnierz zgubił ten mały pugilaresik w okopie...
danieloff Napisano 5 Czerwiec 2007 Autor Napisano 5 Czerwiec 2007 Po 93 latach się znalazł... W środku same sreberka...
danieloff Napisano 5 Czerwiec 2007 Autor Napisano 5 Czerwiec 2007 Łącznie 9 marek, w tym piękna 2-markówka z Cesarzem Wilhelmem, najstarsza monetka 1877 najmłodsza 1914. Po zakonserwowaniu portfelika pozostaną w nim w komplecie.Pozdrawiam!Daniel
danieloff Napisano 5 Czerwiec 2007 Autor Napisano 5 Czerwiec 2007 A tak wygląda skarbik po oczyszczeniu. Niby żadne unikaty numizmatyczne ale cieszy jak cholera :-)
kuba321 Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 Piękna sprawa! Mam nadzieję, że mnie też takie szczeście spotka, może sakiewka ze złotemi dukatami" ? :]] Gratulacje danieloff....CirrusCX
SZZ Napisano 6 Czerwiec 2007 Napisano 6 Czerwiec 2007 Gratulacje Daniel!!!Cieszy oczy takie znalezisko,Pozdrawiam:)
darmatt Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 no :)Oj jak ja lubie ogladac zdjecia takich fantów :)Pewnie sakiewki ze zlotem tez sie trafiają, no ale nikt nie bedzie sie tym chwialić ;( a szkoda! Tak trzymaj!Darmatt
danieloff Napisano 7 Czerwiec 2007 Autor Napisano 7 Czerwiec 2007 A tak swoją drogą nie wiecie, ile było w 1914 roku warte 9 marek? Ile wynosił żołd pruskiego żołnierza? Jako ciekawostkę powiem jeszcze, że ten portfelik przystosowany był do noszenia na szyi, podobnie jak niemiecki futeralik na nieśmiertelnik podczas II wojny.Daniel
danieloff Napisano 8 Czerwiec 2007 Autor Napisano 8 Czerwiec 2007 Dzięki, ale raczej chodziło mi o realną wartość marki ok. 1914 roku, tzn. co można było za to wtedy kupić:-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.