Skocz do zawartości

sanitariusz niemiecki

Rekomendowane odpowiedzi

Mietek - byc moze, moze dlatego nie znalazlem do tej pory pojemniczka bez dziurek :D Widze tez, ze na fotce ktora wrzuciles (apteczka z zawartoscia) jest taki plaster jak zamiescilem powyzej.

W wakacje postaram sie obfotografowac moje sanitarne zbiory i wrzucic opisane na www.

• Odpowiedzi 107
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
sprzwdzilem, opaska brytyjska to praktycznie to samo co niemiecka bo 6,4 mm szerokosci.

Zas pojemniki to nie ma reguly, czesc z dziurkami, inne bez. Przy czym w kosmetyczkach z epoki sa zestawy: oba z dziurkami,lub oba bez. A jeden jest na mydlo do golenia, drugi na pedzel. Wiec licho wie czy dziuki maja jakies znaczenie.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 23:34 19-04-2008

Mietek, urokliwe przedmioty. Powiedz mi, czy to sa regulaminowe przydzialowe zestawy, czy private purchase"? Jezeli regulaminowe, to przydzielano je zwyklym zolnierzom, czy tylko oficerom/podoficerom? Zupelnie sie nie orientuje w alianckim wyposazeniu.

Z ciekawostek - manierka sanitarna Luftwaffe (najprawdopodobniej), rzadko spotykana. Produkcja przedwojenna, sygnatura na kubku A.W.G. 38". Granatowy filc, malowane na granatowo zatrzaski z gwiazdkami" i wykończenia z ciemno-brązowej skóry. Po bokach i na dole w sumie trzy szlufki do założenia paska. Dla porównania po prawej zwykła sanitarna Labeflasche.

Sa to cywilne, ale uzywali ich oficerowie. Np podobny zestaw jest w MWP w W-wie, wyciagniety z samolotu ktorym rozbil sie Sikorski. Elementy pojdyncze tez byly uzywane przez zolnierzy, np. jako ze z tego co wiem do 1945 byly uzywane prywatne maszynki. No i kupowano wiele rzeczy cywilnych w kantynach i inszych sklepach. W gazetach z okresu ww2 jest wiele reklam kosmetykow (mydlo do golenia, zyletki) skierowanych do wojskowych.

Wracajac do medycznych to tez jak braklo czegos wojskowemu do apteczki to szedl do cywilnej apteki i kupowal.

Saniteter- jak się prezentuje kwestia nap w tym pokro LW? Typowe niemieckie?
Ten pokro to albo barzo dobra kopia, albo exxxxxxtra rare przedmiot, gdyż pokrowce na manierki LW generalnie nie istniały w specjalnym kolorze feldblau- były zwykłe ogólnowojskowe. Chyba, że to jakaś odmienna partia akurat.

Stadtler, glowe dalbym sobie uciac, ze gdzies widzialem tez male manierki M31 w kolorze Feldblau...
Napy sa typowo niemieckie - z tymi charakterystycznymi gwiazdkami. Tak jak pisalem granatowe, od wewnatrz srebrne, sygnowane GURA 4". Generalnie pokrowiec byl duzo bardziej granatowy, ale wyblakl. Kopia/podroba/inwencja wlasna nie wchodzi w gre - manierke kupilem 11 lat temu, zreszta z pierwszej reki". Potem widzialem taka tylko raz - na niemieckim ebayu, miala jeszcze pasek do noszenia.

Pozdrawiam
Maciek /Hainrich/
GRH Pionier 39"

Znalazlem dwa linki jezeli chodzi o granatowy Filc:
http://www.combatmilitaryshop.com/shop/step0.php?b_code=B20060301105144&c_code=C20060302123910

http://cgi.ebay.it/Feldflasche-der-deutschen-Luftwaffe_W0QQitemZ160123327055QQihZ006QQcategoryZ15503QQrdZ1QQcmdZViewItem

Pozdrawiam
Maciek /Hainrich/
GRH Pionier 39"

Pojemnik nie jest brytyjski, to US, NY=New York, choc to Empire moze swiadczyc is firma brytyjska/kanadyjska.

W okresie ww2 wiekszosc madykamentow UK byla produkowana wg specyfikacji BPC obowiazujacej od 1911 roku (o ile mnie pamiec nie myli). Czesc bandazy byla robiona wlasnym sumptem (wg podrecznikow pierwszej pomocy jakie mam, a mam rozne od 1924 do 1943)

Z reszta zerknij jak wygladaly medykamenty BPC

Tak wygladaja rzeczy UK jakie jeszcze mam:
http://pg.photos.yahoo.com/ph/mietekk2000/album?.dir=4bd1re2&.src=ph

A to juz poszlo w dobre rece":
http://pg.photos.yahoo.com/ph/mietekk2000/album?.dir=8ad3re2&.src=ph

Widzialem tez pomieszane apteczki, np rzeczy UK i USA.

Mietek - piekny zbior! Co do leku, to przypuszczam ze brytyjski (czyt. z rak brytyjskich) bo z racji wieku apteczki (ok. 1941, 1942) amerykanskie medykamenty nie za bardzo mialyby okazje wpasc Niemcom w rece.
Stadler - NSFK powstalo w 1937 r., to nie za bardzo chyba poprzedniczka Luftwaffe... Po prostu szkolili mlodych pilotow, na zasadzie czegos w rodzaju aeroklubu. Bardzo jednak mozliwe ze manierka ktora ja mam tez pochodzi z NSFK, generalnie sa podobnie wykonane z tego co widze na foto. Nie dalbym jej tez zbyt duzej wytrzymalosci w warunkach pojowych, wiec generalnie teza warta rozwagi. Idac tropem ktory podsunales znalazlem taki watek na WAF:
http://www.wehrmacht-awards.com/forums/showthread.php?t=161206

Pozdrawiam
Maciek /Hainrich/
GRH Pionier 39"

Byly juz amerykanskie (w rekach brytyjskich). Z USA szly cale ambulanse, plus medykamenty, i to juz bodajze od konca 1939 (moze poczatku 1940?)
Byly fundowane przez kogos tam, przyjezdzali tez ochotnicy (ochotniczki) do sluzby medycznej. Dzialal British American Ambulance Corps

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 23:18 07-06-2007

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie