zielaa Napisano 1 Czerwiec 2007 Autor Napisano 1 Czerwiec 2007 Witam Panowie czy oriętuje się któryś z was dlaczego na tych monetach były bite inne gwiazdki choć pochodziły z tej samej mennicy i roku.Chodzi mi o gwiazdki po lewej i prawej stronie cyfry 48?
pokemon Napisano 3 Czerwiec 2007 Napisano 3 Czerwiec 2007 To proste- inny stempel, inne gwiazdki. Jeden stempel wystarczał do wybicia określonej ilości monet, potem pękał i był wyrzucany, a potrzeby monetarne były znacznie większe aby jeden stempel wystarczył :-)
dominer Napisano 3 Czerwiec 2007 Napisano 3 Czerwiec 2007 hmmm pokemon to czemu nie wykonano takiego samego stempla tylko nieco inny? zdaje mi sie ze kierowano sie estetyka i checia zmian w wygladzie monetki co bylo niekoniecznie zwiazane ze zuzyciem stempla i zastapieniem go nowym egzeplarzem..moze poprostu w mennicy doszli do wniosku ze czas stuningowac monetke :) chociaz to tylko moje domysly..
pokemon Napisano 3 Czerwiec 2007 Napisano 3 Czerwiec 2007 Ja nie widzę więcej róznic oprócz tego, że ta z lewej ma mniejszą średnicę w wyniku uszkodzenia, dłuższego bycia w obiegu, słabszego stopu lub gorszej próby srebra. To samo mamy w boratynkach dominer: z kropką, z dwoma kropkami, z gwiazdką, z dwoma gwiazdkami, z trójkącikiem, bez kropek i gwiazdek itd. Czasem dłuższa broda i bujniejszy fryz Kazika itp. a wykonać stempel to nie hu,hu dlatego też jak komuś (rytownikow) się np. 6 odwróciło i wyszło 9, to wyszła boratynka 1999 he,he i tak zostało, bo stempel nowy to jak napisałem nie hu,hu
dominer Napisano 3 Czerwiec 2007 Napisano 3 Czerwiec 2007 Oj nie zgodze sie ze nie ma roznic ja dostrzegam kilka wyraznych ;)1-inne gwiazdki2-inna czcionka" liter3-inna czcionka" liczb4-korona tez dosc znacznie sie rozni5-znak mennicy w nieco innym polozeniupozdrawiam :-)
pokemon Napisano 4 Czerwiec 2007 Napisano 4 Czerwiec 2007 Tak jest. Ewidentnie inny stempel. Jeśli ktoś zbiera nie tylko roczniki ale i odmiany, to jest to dla niego gratka kolekcjonerska, ale np. która odmiana jest rzadsza, tego już nie potrafię powiedzieć :-)
dominer Napisano 4 Czerwiec 2007 Napisano 4 Czerwiec 2007 Dokladnie tak. To cos jak 10 groszy z 1840-wybito wiele wersji i niektóre sa nawet dosc drogie , w tym przypadku moge powidziec jedynie tyle ze ta monetke z prawej strony niejednokrotnie widzialem , natomiast tej drugiej wersji nigdy-ale moze to byc tylko zbieg okolicznosci bo znawca w tym temacie nie jestem.. :)pozdrawiam
zielaa Napisano 4 Czerwiec 2007 Autor Napisano 4 Czerwiec 2007 witam panowie 24 części też się różniły gwiazdkami i czcionkami może odezwie się jakiś znawca tematu bo nadal nic nie wiemy Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.