1610 Napisano 16 Listopad 2008 Napisano 16 Listopad 2008 polecam tę ksiażkę http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=640840
leszek01 Napisano 29 Styczeń 2009 Napisano 29 Styczeń 2009 Allegro - Pamiątkowe tablo rocznika Szkoły Przodowników Policji Państwowej w Kielcach"
sokrates Napisano 9 Luty 2009 Napisano 9 Luty 2009 Zwracam się z zapytaniem. Natrafiłem na zdjęcie pradziadka w mundurze policjanta. Zdjęcie pochodzi z roku 1922. Na czapce i kołnierzyku ma numer 3250. Czy po tym numerze można dowiedzieć się w jakiej jednostce policji pracował i inne informacje? Bardzo będę wdzięczny za podpowiedź. Pozdrawiam
leszek01 Napisano 16 Luty 2009 Napisano 16 Luty 2009 Allegro - Aspirant Policji Konnej Stefan Szydłowski"
leszek01 Napisano 16 Luty 2009 Napisano 16 Luty 2009 5 -Podkomisarz Policji Konnej w umundurowaniu zimowym"
AnKon45 Napisano 16 Luty 2009 Napisano 16 Luty 2009 tylko proszę na mnie nie krzyczeć, że się czepiam" - leszek01 - fot. 7, to nie sznur dystynkcyjny, lecz sznury naramienne zwane także akselbantami nosznone przez oficer niższych stopni: aspirant do nadkomisarza (z jednej pletni i zakończone jednym gwizdkiem") w policji pieszej noszone na prawym ramieniu, a w policji konnej na lewym, najprawdopodobniej wyżsi oficerowie nosili akselbanty srebrne i to z dwóch pletni i dwa gwizdki" (to zróżnicowanie od 1927 r.), w każdym razie interesujące obiekty !
leszek01 Napisano 16 Luty 2009 Napisano 16 Luty 2009 AnKon45 - dzięki za szybkie i fachowe wyjaśnienie problemu.Jak widzisz większość moich komentarzy ujętych jest w cudzysłów (są cytatami z aukcji). Ja przy swojej nikłej wiedzy nie usiłuje poprawiać opisów (tworzyć nowych teorii). Przy okazji fotka gwizdka" i ops przedmiotu z aukcji Sznur pleciony z błyszczącej bawełny merceryzowanej w barwie granatowej , długość 58 cm. Zakończony dwuczęściowym mosiężnym ołówkiem. Na obu stronach górnej części ołówka orzeł państwowy"
leszek01 Napisano 16 Luty 2009 Napisano 16 Luty 2009 {Allegro) Fotografia funkcjonariusza do którego należał akselbant.Sznury na lewym ramieniu, czyli policja konna.Pozdrawiam.
AnKon45 Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 przepraszam, nie gwizdek", a ołówek" (tak z przepisie), dobra fotka ze zbliżeniem), natomiast oficer PP w stopniu podkomisarza jest w mundurze wg przepisu z 1936 r. (oznaki stopnia już na naramiennikach (tylko nie pagonach", za zwrócenie uwagi zostałem kiedyś skrzyczany", że się czepiam)i na otoku czapki, nad lewą kieszenią Krzyż Walecznych, nieco wyżej baretki innych odznaczeń (pewnie m.in. Medal X-lecia Odzyskanej Niepodległości i inne z serii tzw. rzy bez atu"), dobra fotka !!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.