Skocz do zawartości

JAK się pozbyć farby?

MK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Otóż to, jak się pozbyć farby olejnej ze sprzętu - np. cholernie przeżartej broni - są jakieś środki chemiczne typu wlej-poczekaj-rozkoszuj się pięknym efektem?
Proszę o pomoc bo na paru sprzętach mam taki defekt a wolalbym nie mieć.
Ze sportowym pozdrowieniem
Potężny Dyrygent Strażackiej Orkiestry Dętej a jednocześnie Niewytworny Tajemniczy Hudraulik DJ ProszęJaCiebie!
Napisano
Witam
Chciałbym doczepić się do tematu ponieważ interesuje mnie także jak pozbyć się farby typu złotol" lub coś podobnego z mosiężnej ramy lustra bogato zdobionej róznymi motywami.
Rozpuszczalniki nie pomogły, usuwanie mechaniczne raczej odpada, może elektroliza coś by tu dała. Proszę o jakieś opinie, rady
Dzięki i Pozdrawiam
Napisano
dodam do tego, ze wszystkie metody podane przeze mnie praktykowalem, z racji tego ze jestem modelazem i czasami musialem usunac zle polozona farbe z modelu.
pieknie usuwa
mysle ze rame mozna by bylo wlozyc do plynu hamulcowego, elekrtoliza tez usuwa farbe
Napisano
Jeżeli chodzi o ramę to nie wiem czy zmieściła by się w balii, chyba sposób z R3 będzie najlepszy. Przypomniałem sobie jak to sąsiad pomalował nowe drzwi garażowe bo majster od murarki mocno poniszczył, farba przez dwa lata solidnie zmatowiała ,kombinował różnie i dopiero pomógł płyn hamulcowy R3 ,po wstępnym pomalowaniu już na drugi dzień farba zaczęła się łuszczyć i dawała się ścierać za pomocą szmatki , po kolejnym zabiegu drzwi powróciły do poprzedniego stanu.
Dzięki za przypomnienie, jutro sprawdzę na kawałku z drugiej strony ramy
Pozdrawiam
Napisano
Mozesz użyć tak jak pisał Frozzer roztowru sody kaustycznej czyli kreta do czyszcenia kanalizacji. Jest też w sklepach z farbami środek o nazwie scanosol. Jest to środek o konsystencji kisielu który po nałożeniu na przedmiot i odczekianiu chwilę zmiękcza i złuszcza farbę.
Obie metody przetestowałem, i daja pozytywne efekty. Kret jest o tani, ale scanosolem można pokryć duże kształty bez konieczności używania jakis wanienek itp.
pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie