Gość Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 Proszę oto jest źródło:Janusz Magnuski Angielski czołg lekki Vickers Mark E w służbie polskiej", Nowa Technika Wojkowa numer 5 z 1999 roku:s.28: 1 maja 1935 roku /.../ BBT B. Panc. otrzymało polecenie Dowództwa Broni Pancernej przedstawienia projektu przebudowy Vickersów do STANDARDU 7 TP /głównie chodziło o silnik/. Pracownicy Biura /.../ przedstawili w 1936 roku taki projekt wraz z szczegółową kalkulacją kosztów, wykazami czynności i potrzebnych do tego celu zespołów i części oraz programem kursu instruktażowego dla oddziałów."
Gość Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 Iancurtis,Ja nie twierdzę że V7TP nr ew. 1359 nie było. Polemizowałem jedynie z Twoim twierdzeniem, że była to przeróbka nieudana, bo to co znalazłem w dokumentach świadczy o czymś zupełnie przeciwnym. Notabene vickersowe wózki zdemontowane z 1359 (bo zostały zastąpione wózkami z C7P) poszły właśnie do przeróbki FT.17 na V-R", o którym piszesz.Dla nas wszystkich było by też lepiej by uwagi do jakiegoś postu ograniczać do niego samego, bo potem niepotrzebnie traci się czas na wyszukiwanie pierwotnych postów, zwłaszcza tych istniejących pod innym tytułempozdrawiam serdecznie,Trufelhunter
Gość Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 Tzn. wszystkie komentarze do postu na dany temat umieszczać przy nim ? No tak, ale już kumpel zauważył, iż często ten post juz następnego dnia znajduje się na drugiej lub trzeciej stronie. I jak go tutaj znależć ?Tzn. jeśli mowię o nieudanym to tylko dlatego, iż osatecznie tych Vickersów, nawet w niewielkiej liczbie, jednak nie przebudowano.To samo np. dotyczy radiostacji do Vickersów. One mogły byc montowane w tych czołgach. Dotarłem nawet do zdjęcia z września 1939 porzuconego lub rozbitego polskiego Vickersa, gdzie wyraźnie widać uchwyt na antenę na tylnej części wieży. Niemiecki podpis po zdjęciem sugeruje,iż zostało ono zrobione w czasie marszu wojsk na Lwów. Jednak ciągle pokutuje pogląd, iż polskie Vickersy tych radiostacji nie posiadały...
jotes Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 Co do radiostacji na Vickersach, to na Naszej Ulubionej Stronie poświęconej tym czołgom jest dość rzeczowo brzmiąca informacja informacja o wyposażeniu w nie co najmniej kilku maszyn.Pzdr,jotes
Gość Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 Co do poglądów na radiostacje w Vickersach to chyba nie jest tak, że ten pogląd pokutuje" w narodzie - raczej po prostu nikt o tym nie pisał (nie wiem co na ten temat napisał Magnuski w NTW 5/99 - jeśli wogóle napisał). Spośród niewielkiej liczby radiostacji N2C wyprodukowanych w 1938 r. 8 (albo 10 - nie pamietam dokładnie) miało być zamontowanych właśnie na Vickersach - kopię dokumentu na ten temat oglądałem nie dalej jak wczoraj (wymagało to sporych zmian m.in. w instalacji elektrycznej czołgu). Jest to o tyle ciekawe, że Magnuski do tej pory wszystkie N2C alokował na siłę do 7TP, nie patrząc że mu się to nie zgadza. Sprawami łączności w 7TP jeszcze się nie zajmowałem, ale kołacze mi gdzieś tami liczba 34 zbudowanych N2C co (może nie przypadkiem) zaczyna pasować - 8 do Vickersów i 2x13 dla czołgów w 2 i 3 batalionach pancernych (d-cy plutonów, kompanii i batalionu czołgów lekkich). Jest to jednak tylko SPEKULACJA.Nie wiem jak to wyglądało w przypadku radiostacji RKDc, nie sprawdzałem tego jeszcze w dokumentach dla Vickersa.Tak, czy inaczej, Twoja fotka Vickersa z masztem do radiostacji może być bardzo ciekawa. Spróbuj ją zamieścić na forum (albo fragment), tylko zrób tak żeby nie można tego było skopiować - czasem ta forum zaglądają niestety ludzie, którzy prawa autorskie innych mają - jak to pisze Sapkowski - w rzyci.pozdrawiam,Trufelhunter
Gość Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 Tak, ja też mam informacje, że wymiana instalacji elektrycznej była bardzo uciążliwa w przypadku Vickersa /a może to dotyczy wymiany instalacji elektrycznej w czołgach w ogóle?/.Kumpel mi podsunął jeszcze jedno zdjęcie Vickersa z antenką. To mogę spróbowac zeskanować jeśli ustalę, czy jestw w Militariach" czy w albumie Trójcy. Stoi Vickers w krzakach zwrocony tyłem do fotografującego, w lewym dolnym rogu zdjęcia jest grób żołnierski, prawdopodobnie załogi czołgu.
Gość Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 Chyba mówisz o 7TP zniszczonym na Okęciu, a nie o Vickersie. W Militariach" też był 7TP, tyle że w trakcie defilady, z masztem antenowym częściowo złozonym.pzdr,Trufelhunter
Mi.Der Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 W nTW 5/99 Maguski nic nie napisał o radiostacjach - tylko, że instalacji że w zwiazku z projektem wyposażenia wszystkich lekkich czołów w radiostacje nadawczo-odbiorcze lub choćby tylko w odbiorcze, dokonano kompletnej przeróbki instalacji elektrycznej jednego czołgu, łącznie z jej ekranowaniem. Jednakze wówczas i ten program przebudowy pozostałych czołów Vickers nie został zrealizowany z powodu braku radiostacji".W 6/99 jest enigmatyczny tekst o zamontowaniu na 4 wozach dowoóczych 12 kompanii RKB/C i [w warsztatach 3 bat.panc] też poprawiono urzadzenia radiowe na 8 jednowieżowych wozach" - co to znaczy poprawiono urządzenia"?..PS. Może to na zasadzie uderz w stół", ale tak na wszelki wypadek pytanie do Trufelhuntera: mam nadzieję, że gdybyś miał zastrzeżenia co do _pewnej_ strony internetowej odnośnie posiadania praw autorskich w rzyci", to napisałbyś bardziej otwarcie?..
El Camino Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 Oby to było to. Szczerze mówiąc myślałem że Pan Artur pisząc o niespodziance miał na myśli tą 251 o której pisał Hart. Ale Elefant też może być ... :D
El Camino Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 Tak to jest jak sie pomyla posty sorka :D
Gość Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 Mi.Der.,No jasne! W zasadzie to miałem na myśli publikacje drukowane, nie elektroniczne, choć czasem w przypadku stron internetowych takie malutkie please" by nie zaszkodziło...Szlag mnie trafił natomiast, gdy zobaczyłem publikacje TBiU niejakiego Piotra Matejuka n/t peryskopu Gundlacha gdzie człowiek na stronie 9 i 12 zamieścił rysunki z Militariów" nie pytając nikogo o zgodę - i jeden z rysunków jeszcze opatrzył informacją o źródle", uważając zapewne że to załatwia sprawę.Otóż nie załatwia.pozdrawiam,Trufelhunter
Gość Napisano 23 Listopad 2003 Napisano 23 Listopad 2003 Małe sprostowanie. To, co miało być Vickersem /zdjęcie z grobem żołnierskim/ to w rzeczywistości dwuwieżowy 7 TP. To tak jest, gdy człowiek uwierzy przesłanemu wraz z zdjęciem opisowi. Przepraszam...Aha, u Trójcy w drugiej części albumu o polskim wrześniu jest błąd w opisie zdjęcia. Wrak samolotu opisany jako PZL P.11a z 115 /sic!/ eskadry to w rzeczywistości PZL P.7 z 151 eskadry porzucony na lotnisku pod Brześciem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.