Skocz do zawartości
  • 0

Co to za lufa?

dunaj65

Pytanie

Napisano

Witam
Znalazłem kilka dni temu na NIEMIECKICH pozycjach. Chciałbym się dowiedzieć czy da radę zidentyfikować broń. Lufa nie nosi żadnych sygnowań.. Wymiary lufy 2x 77cm i kaliber 2x ok16mm. Z góry dziękuję.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Typ zastosowanych haków montażowych wskazuje,na typową dla początkowych lat XX wieku,niemiecką popularną dubeltówkę w kalibrze wagomiarowym 16.Dodatkowym wskażnikiem jest cieńkość ścian luf,co wskazywało by na elaborację amunicji jeszcze czarnym prochem(czyli o znacznie mniejszej energii od prochów wspólczesnych-bezdymnych).Ta informacja też osadza znalezisko na przełomie XIX i XX wieku.Dokładniejsze odpowiedzi dało by odczytanie(jeśli to możliwe)bić i punc które powinny się znajdować na spodnich powierzchniach komór nabojowych przy hakach.
pozdrawiam
kruszyna
Napisano
Witam
Zrobiłem właśnie 2 elektrolizę, ale nic się nie pokazało na hakach i wokół.
Czy nie zna Pan jakiś linków a takich broniach z tego okresu?.
Napisano
Niestety te informacje są raczej rozproszone w sieci.Tak na szybko teraz znalazłem link do początku ciekawego artykułu:
http://www.altair.com.pl/files/bia/0207/03.html
Gdy znajdę coś więcej to dodam.
pozdrawiam
kruszyna
Ps.Radzę szukać w Googlach używając nazw firm z artykułu,niestety na stronach obcojęzycznych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie