dunaj65 Napisano 26 Maj 2007 Autor Napisano 26 Maj 2007 WitamZnalazłem kilka dni temu na NIEMIECKICH pozycjach. Chciałbym się dowiedzieć czy da radę zidentyfikować broń. Lufa nie nosi żadnych sygnowań.. Wymiary lufy 2x 77cm i kaliber 2x ok16mm. Z góry dziękuję.
dunaj65 Napisano 26 Maj 2007 Autor Napisano 26 Maj 2007 a czy może być to nowa lufa czy może wojenna?
KRUSZYNA Napisano 26 Maj 2007 Napisano 26 Maj 2007 Typ zastosowanych haków montażowych wskazuje,na typową dla początkowych lat XX wieku,niemiecką popularną dubeltówkę w kalibrze wagomiarowym 16.Dodatkowym wskażnikiem jest cieńkość ścian luf,co wskazywało by na elaborację amunicji jeszcze czarnym prochem(czyli o znacznie mniejszej energii od prochów wspólczesnych-bezdymnych).Ta informacja też osadza znalezisko na przełomie XIX i XX wieku.Dokładniejsze odpowiedzi dało by odczytanie(jeśli to możliwe)bić i punc które powinny się znajdować na spodnich powierzchniach komór nabojowych przy hakach.pozdrawiamkruszyna
dunaj65 Napisano 26 Maj 2007 Autor Napisano 26 Maj 2007 WitamZrobiłem właśnie 2 elektrolizę, ale nic się nie pokazało na hakach i wokół. Czy nie zna Pan jakiś linków a takich broniach z tego okresu?.
KRUSZYNA Napisano 26 Maj 2007 Napisano 26 Maj 2007 Niestety te informacje są raczej rozproszone w sieci.Tak na szybko teraz znalazłem link do początku ciekawego artykułu:http://www.altair.com.pl/files/bia/0207/03.htmlGdy znajdę coś więcej to dodam.pozdrawiamkruszynaPs.Radzę szukać w Googlach używając nazw firm z artykułu,niestety na stronach obcojęzycznych.
dunaj65 Napisano 26 Maj 2007 Autor Napisano 26 Maj 2007 Po głębszym oczyszczeniu wychodzą bicia:2 c88
Pytanie
dunaj65
Witam
Znalazłem kilka dni temu na NIEMIECKICH pozycjach. Chciałbym się dowiedzieć czy da radę zidentyfikować broń. Lufa nie nosi żadnych sygnowań.. Wymiary lufy 2x 77cm i kaliber 2x ok16mm. Z góry dziękuję.
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.