Skocz do zawartości
  • 0

manierka i czapka do identyfikacji

pawel_breslau

Pytanie

Napisano

Witam.Dzisiaj wpadła mi w ręce manierka podobna do polskiej przedwojennej.Jest ona identyczna jak ta z okresu międzywojennego lecz różni się tym że nie ma żadnych sygnowań.Dosłownie zero.Nie wiem czy były jakiś wysyłane za granicę kraju i nie były sygnowane czy o co chodzi.Jeśli ktoś z Was coś wie na ten temat to proszę Was o wyjaśnienie tej sprawy.Dla porównania zrobiłem fotki z oryginalną manierką-tą sygnowaną.Wiem że powojenne manierki miały nacięcia na nakrętce proste lecz ta ma skośne (takie jak polska wojenna),posiada również zaczepy na łańcuszek z metalu a nie jak późniejsze wersje z aluminium.W środku pod nakrętką zachowały się części korka (po wojnie o ile wiem storowano jako uszczelek gumy).

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
podobno robiono je podczas okupacji dla niemieckich organizacji paramilitarnych. Moze też to być produkcja końcowa, na której nie zdążono wybić sygnowań. TZw. Mobilizacyjna.
Napisano

Witam.Dzisiaj wpadła mi w ręce manierka podobna do polskiej przedwojennej.Jest ona identyczna jak ta z okresu międzywojennego lecz różni się tym że nie ma żadnych sygnowań.Dosłownie zero.Nie wiem czy były jakiś wysyłane za granicę kraju i nie były sygnowane czy o co chodzi.Jeśli ktoś z Was coś wie na ten temat to proszę Was o wyjaśnienie tej sprawy.Dla porównania zrobiłem fotki z oryginalną manierką-tą sygnowaną.Wiem że powojenne manierki miały nacięcia na nakrętce proste lecz ta ma skośne (takie jak polska wojenna),posiada również zaczepy na łańcuszek z metalu a nie jak późniejsze wersje z aluminium.W środku pod nakrętką zachowały się części korka (po wojnie o ile wiem storowano jako uszczelek gumy).

Napisano

Kolejnym przedmiotem jest czapka niewiadomego mi pochodzenia.Jest wykonana z materiału podobnego jak wczesne niemieckie chlebaki i podszyta od środka suknem koloru zielonego.Sukno jest również na obramówce czapki.Dziwne to trochę wszystko,znajomy stwierdził że jest to czapka wojsc włoskich.Czy to prawda to nie wiem.Jeśli macie również jakieś info na ten temat to prosiłbym o podzielenie się nim ze mną.

Napisano
Witam i dziękuję za wszelkie info.Amerykańska powiadasz Horst?To bardzo zadziwiające.Czakpa będzie raczej (jak na mój gust) niemiecka.Ale może jakieś wykorzystanie zapasów sprzączek?Nie mam pojęcia.Ale dzięki.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie