Skocz do zawartości

żandarm PSZ/z

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie.

Jest w Polsce kilka GRH PSZ/z ale czy jest w niej choć jeden żandarm?? Ja chciał bym takiego żandarma odtwarzać tylko potrzebuje opisu sprzętu itp.

Nie chce być ciągle piechurem, tylko choć raz kimś innym...

Pozdrowiam i prosze kolegów o odpowiedz!

Witam

Tak jest paru zandarmow w polsce, jeden ma bardzo dobra sylwetke i jest w 1 SBS z Lodzi.

Sylwetka Zandarma(Military Police) z PSZ nie jest trudna do zrobienia. Musisz tylko napisac jakiego dokladnie zandarma i z jakiej jednostki? Czy 1 Korpus w Anglii czy 2 Korpus walczacy we Wloszech. Sylwetki troche sie roznia. Wszystko wlasnie zalerzy jaka jednostke robisz.
Generalnie piszac, to jedyna roznica pomiedzy zandarmem Polskim PSZ a normalnym piechurem sa patki (czerwone/zolte), opaska czarna z czerwonymi MP", do tego bedzie pas i kabura przewaznie na pistolet Enfield. W 1 Korpusie pas i kabura byly malowane na bialo, a znow w 2 Korpusie raczej standard kolor Webbing czyli pustynny. Chodzilo bardziej oto ze 2 Korpus nie mial takiej dobrej dostawy sprzetu jak znow 1 Korpus.

Zandarmi nie nosili zadnych specjalnych nakryc glowy, zalerzalo od formacji, np. zandarm w jednostce pancernej mial czarny beret, w piechocie do 1943 furazerke a od 1943 beret z sukna. W 1 SBS Zandarm nosil patki z malym spadochronikiem a jako nakrycie glowy szary beret Brygady.

Do calego munduru byla tez noszona odznaka Polskiego Zandarma, ale znow cos bardziej widzianego w 1 Korpusie, w 2 Korpusie odznaka Zandarma zaczela byc robiona juz chyba po wojnie.

Witam!
Podstawowym nakryciem polskich żandarmów przynajmniej we Włoszech z tego co mi wiadomo były brytyjskie czapki oficerskie (z okrągłym rondem), na służbę były zakładane jeszcze dodatkowo białe pokrowce (u brytoli czerwone).
Opaski MP były granatowe z czerwonym napisem MP, a co do patek/proporczyków: na początku były to patki czerwone z żółtym daszkiem", następnie w 1 DPanc. gen. Maczka proporczyki pomarańczowe z czarną żyłka przez środek, a w 2 KP proporczyki żółto-czerwone z granatem" (kulą) i płomieniem.

Bardzo ciekawa fotka Mietek. A skad to jest moge sie zapytac. Jeszcze sie nie spotkalem zeby polski zolnierz lub w tym przypadku podoficer nosil rogatywke w Angli. Przewaznie byl to rarytas dla oficerow.
Drugie co ciekawe ze opaska jest zolta z napisem czerwonym MP".

Czy napewno to jest orginalna fotografia czy moze rysunek z jakies ksiazki?

VanZan, tak, tez byly noszone we Wloszech czapki brytyjskie ale byla to rzadkosc u Polakow, widzialem moze tylko ze 3 zdjecie zeby je mieli. Brytyscy zandarmi mieli bardzo zla reputacje, i czesto dostawali lanie przez Australijczykow, Nowo Zelandczykow, Irlandczykow poprostu bo byli zandarmami. Kiedy Polscy zandarmi tez zaczeli nosic te czapki o ile sie nie myle juz w Alexandrii byly relacje ze tez dostali".
W 2 Korpusie tez noszono patki w zandarmerii, mam w zbiorach orginalne patki zandarmerii a znow granaty" sa wykonane przez firme E.M.Lorioli - Milano

To normalne że zawsze gdzie się pojawili MP-iki były problemy.
No ja np naliczyłem tych fotek (żetonów w czapkach chyba z 15 jak nie lepiej i to wszystkie z Italii) i raczej nie wygląda to na żadną rzadkość. Berety były owszem ale jak element stroju roboczego i poza tym tyle. Oczywiście człowiek jest tylko człowiekiem, mogę się mylić lub nie mieć racji, ale...

http://www.cultura.marche.it/cultura/mostraguerra/default_sik.asp?page=329&order=id

http://www.cultura.marche.it/cultura/mostraguerra/default_sik.asp?page=297&order=id

http://www.cultura.marche.it/cultura/mostraguerra/default_sik.asp?page=298&order=id

http://www.cultura.marche.it/cultura/mostraguerra/default_sik.asp?page=299&order=id

http://www.cultura.marche.it/cultura/mostraguerra/default_sik.asp?page=300&order=id

A'propos Kangurów - dziarskie z nich byli chłopaki :-) sam chyba o tym doskonale wiesz...

farby - fotka jest z albumu wydanego w okresie ww2 w UK (nie mam pod reka wiec nie podam teraz dokladnie roku i tytulu), jest tam cala strona pokazujaca MP poszczegolnych panstw (UK, Wolni Francuzi itd.) i sluzb (lotnictwo, marynarka, ladowe, kobiece).
Sa to zdjecia, ale kolorowane recznie. Wiec kolory moga byc przeklamane (opaska MP).

Zwrocmy tez uwage na noszenie smyczy pistoletu, nie na szyi, bo to zbyt praktyczne nie bylo przy szarpaninie, lecz pod pagonem.

VanZan, super fotki!!! Patrzac na baretki to juz pozny 1945, nawet jeden ma wstazke Krzyza Monte Cassino i gwiazdy Italy.
Na te fotki nigdy sie nie napotkalem.

A ze kangury dziarskie chlopaki to wiem, sam sie tam urodzilem i sluzylem w Royal Australian Signals Corps, ale ze rodzice polacy i cala rodzina tu to od paru miesiecy juz w ojczyznie" na stale ;-)

Jak dzialalem w reko w Australii nosilem Polski mundur czasem i spotkalem kiedys weterana 2/13 Batalionu co walczyl z polakami w obronie Tobruku, fajne wspomnienia mial jak razem chlali na przepustce i wlasnie lali angielskich ed caps"...

farby no fotki są fajne :-)
Co do niektórych fotek kłócił bym się, np te z okolic Potenzy - blisko rejonu ześrodkowania 2 KP (południowe Włochy) no ale nie ulega wątpliwości że to lata 44/45.

A co do przyjaźni polsko-australijskiej, to każdego weterana z afryki jakiego byś nie spytał to ci powie, że nie było lepszych kumpli niż polak i kangur ;-)

• 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie